Πώς μπορεί κάποιος να χακάρει τον υπολογιστή σας μέσω του… ηλεκτρονικού σας τσιγάρου

Αν πειραχτεί το τσιπάκι του ηλεκτρονικού τσιγάρου τότε αυτό μπορεί να εγκαταστήσει ένα malware στον υπολογιστήΜπορεί να παραβιαστεί ακόμα και υπολογιστής κλειδωμένος με κωδικό

Κι όμως μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να γίνει το μέσο για

να χακαριστεί ο υπολογιστής σας. Γιατί όταν νομίζετε ότι το τσιγάρο σας απλά φορτίζει την μπαταρία του στον υπολογιστή σας εκείνο μπορεί να κάνει τα… δικά του.

Ένας ερευνητής για θέματα κυβερνοασφάλειας, ο Ρος Μπέβινγκτον, ο οποίος έκανε σχετική παρουσίαση στο Λονδίνο, σύμφωνα με το Sky News και τη Daily Mail, υποστήριξε ότι είναι δυνατό να παραβιαστεί ένας υπολογιστής, αν στη θύρα USB του συνδεθεί για φόρτιση η μπαταρία ενός -«μολυσμένου» από χάκερ– ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Για να μολυνθεί όμως το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα πρέπει πρώτα να έχει πειραχτεί το τσιπάκι του, έτσι ώστε να εκτελέσει τον κακόβουλο κώδικά του όταν συνδεθεί με τον υπολογιστή. Ο Μπέβινγκτον μάλιστα υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι ευάλωτοι και υπολογιστές που είναι κλειδωμένοι με κωδικό.

Την απειλή αυτή επιβεβαίωσε και ένας άλλος «λευκός» χάκερ και ερευνητής κυβερνοασφάλειας, ο FourOctets, ο οποίος έχει αναπτύξει μια ανάλογη μέθοδο επίθεσης μέσω ηλεκτρονικού τσιγάρου, στο οποίο έχει προστεθεί ένα «πονηρό» τσιπάκι.

Ο εν λόγω χάκερ χρησιμοποιεί το κατάλληλο script για να ανοίγει την εφαρμογή Notepad (Σημειωματάριο) των Windows, μόλις το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνδέεται σε ένα φορητό υπολογιστή, ο οποίος παραπλάται νομίζοντας ότι έχει συνδεθεί με κάποιο πληκτρολόγιο ή ποντίκι. Στη συνέχεια, είναι δυνατό να εγκατασταθεί ένα malware στο σύστημα του χρήστη.

Ένα εμπόδιο για τον υποψήφιο χάκερ είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διαθέτουν περιορισμένο χώρο για να φιλοξενήσουν εξελιγμένο κώδικα κακόβουλων εντολών και «αυτό θέτει όρια στο πόσο προχωρημένη μπορεί να είναι μια επίθεση μέσω ηλεκτρονικού τσιγάρου» σύμφωνα με τον Μπέβινγκτον.

Για παράδειγμα, το πρόσφατο malware WannaCry ήταν 4 έως 5 MB, εκατοντάδες φορές μεγαλύτερο από τον διαθέσιμο χώρο ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου. Από την άλλη όμως, ο Μπέβινγκτον αναφέρει ότι «θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιήσει κανείς ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο για να ‘κατεβάσει’ ένα μεγαλύτερο κακόβουλο αρχείο από το διαδίκτυο».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα