Πώς απογειώνονται τα μαχητικά από ένα αεροπλανοφόρο – Δείτε την κάθετη προσγείωση (video)

Ένας τύπος πολεμικού πλοίου, ειδικά κατασκευασμένου για τη μεταφορά πολεμικών αεροπλάνων είναι το αεροπλανοφόρο. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα πλωτό στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που απορούν σχετικά με το πώς τα μαχητικά αεροσκάφη καταφέρνουν και αναπτύσσουν τόσο μεγάλες ταχύτητες για απογείωση (απονήωση για την ακρίβεια) και να προλαβαίνουν να «φρενάρουν» σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο (συγκριτικά με ένα αεροδιάδρομο) κατά τη διάρκεια της προσγείωσης (προσνήωσης αφού μιλάμε για αεροπλανοφόρο).

Μιλώντας για το αεροπλανοφόρο USS

Harry S. Truman (CVN-75) που στέλνουν οι ΗΠΑ στη Μεσόγειο, η απογείωση και η προσγείωση πραγματοποιούνται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Κατά την απογείωση το μαχητικό είναι δεμένο για να αποκτήσει πλήρη ισχύ στις μηχανές και με τη βοήθεια ενός καταπέλτη αφήνει την πίστα με ταχύτητα 120 μιλίων και διανύει τα 150 μέτρα της σε μόλις 2 δευτερόλεπτα.

Στην προσγείωση, το αεροσκάφος αφού ακουμπήσει τον διάδρομο με 120 μίλια την ώρα, γαντζώνεται σε συρματόσχοινο και φρενάρει σε 5 δευτερόλεπτα τα 150 μέτρα του διαδρόμου.

Βέβαια, υπάρχουν και τύποι αεροσκαφών, όπως για παράδειγμα το F-35 Lightning II, το οποίο είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί κάθετη προσγείωση, επιτρέποντας την εύκολη πρόσβαση στο κατάστρωμα των αεροπλανοφόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα