Πώς αντέδρασαν τα κόμματα στην επιλογή της Σακελλαροπούλου για ΠτΔ (video)

Θετικά αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την έμπειρη νομικό και πρόεδρο του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το όνομα της κ. Σακελλαροπούλου ακούστηκε για πρώτη φορά πριν από μερικούς μήνες, ενώ, όπως φαίνεται, η υποψηφιότητα τελικά «περπάτησε» καθώς κρίθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι με την επιλογή αυτή επιτυγχάνονται πολλαπλοί πολιτικοί στόχοι.

Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων ήταν γενικά επιφυλακτικές καθώς η πλειοψηφία

τους μετέθεσε την ανακοίνωση της στάσης τους για σήμερα, Πέμπτη, αφού θα είχαν προηγηθεί οι συνεδριάσεις των κομματικών τους οργάνων. Βέβαια, η επιφυλακτική πρώτη αντίδραση δεν προδιαθέτει σε τίποτα την τελική τους στάση, καθώς όπως όλα δείχνουν η κ. Σακελλαροπούλου θα εξασφαλίσει την εκλογή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας με τις ψήφους τουλάχιστον τριών κομμάτων.

Το «στρατόπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 86 βουλευτές και είναι αυτό που επιβεβαιώνει την υπερκομματικότητα της υποψηφιότητας καθώς διά του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, θ’ ανακοινώσει όπως όλα δείχνουν τη στήριξή του στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου. Άλλωστε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που πρότεινε την κ. Σακελλαροπούλου για τη θέση της προέδρου του ΣτΕ, με τη ΝΔ τότε να την… καταψηφίζει.

Αλλά και το ΚΙΝΑΛ αναμένεται να ανακοινώσει στη στήριξή του στην υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου, κάτι που έχουν αφήσει να εννοηθεί πηγές της Χαριλάου Τρικούπη. Άλλωστε, η ίδια η Φώφη Γεννηματά ζητούσε να προταθεί πρόσωπο από τον κεντροαριστερό χώρο, αν και ήθελε αυτό να προέρχεται από την πολιτική. Παράλληλα, διαμήνυε σε όλους τους τόνους ότι θα καταψήφιζε τον Προκόπη Παυλόπουλο ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο προερχόταν από τον χώρο της Δεξιάς. Πάντως, η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει μετά την κοινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, η οποία θα ξεκινήσει στις 15:00.

Η αντίδραση από τον Περισσό ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ απέφυγε να σχολιάσει την επιλογή Σακελλαροπούλου, τονίζοντας ότι κρίνει τον θεσμό του ΠτΔ «αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης».

Με έκπληξη όμως και ίσως και με λίγη πικρία αντιμετώπισαν και ορισμένα «γαλάζια» στελέχη την επιλογή Μητσοτάκη, αλλά για εσωκομματικούς λόγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ορισμένες διαρροές που έγιναν σχετικά με το ότι η κ. Σακελλαροπούλου είχε στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο λόγος για στελέχη της Σαμαρικής πτέρυγας, πολλά εκ των οποίων είχαν εκφραστεί ανοιχτά υπέρ μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Από το ΜέΡΑ25, στελέχη του παρέπεμψαν στη διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης, αφήνοντας να εννοηθεί όμως ότι ο κ. Βαρουφάκης θα προτείνει δικό του υποψήφιο για ΠτΔ.

Τέλος, η Ελληνική Λύση μίλησε για «αριστεροφοβία της ΝΔ» να προτείνει την κ. Σακελλαροπούλου. «Ποιος την γνωρίζει στον πλανήτη, ώστε να ληφθεί υπ’ όψιν η άποψή της στα διεθνή θέματα;», σημειώνει το κόμμα του κ. Βελόπουλου. Μάλιστα, ο ίδιος ο επικεφαλής του διατύπωσε το «επιχείρημα» ότι η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου είναι προβληματική γιατί είναι γυναίκα και δεν μπορεί να επισκεφθεί το… Άγιο Όρος.

Πηγή: Πώς αντέδρασαν τα κόμματα στην επιλογή της Σακελλαροπούλου για ΠτΔ (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα