Πολλά προβλήματα και στην Κρήτη από τον «Ιανό»: «Πνίγηκε» η Γαύδος – Πώς κινείται ο κυκλώνας (video)

Δύσκολη νύχτα πέρασε και η Κρήτη, λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός», καθώς σημειώθηκαν πολλά προβλήματα από το πέρασμα των έντονων φαινομένων. Το Ηράκλειο πλημμύρισε, το νησί τέθηκε σε συναγερμό (για παράδειγμα έκλεισαν γέφυρες), με τις καταστροφές να είναι και σ’ αυτό το μέρος της χώρας μεγάλες. «Πνίγηκε» και η Γαύδος…

Στη Νέα

Αλικαρνασσό κατέρρευσε μπαλκόνι. Στην οδό Δημοκρατίας συγκεκριμένα, η βροχή παρέσυρε το προστατευτικό στηθαίο ταράτσας το οποίο με τη σειρά του συμπαρέσυρε το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου του κτηρίου. Τα υλικά από το στηθαίο και το μπαλκόνι έπεσαν πάνω σε δύο σταθμευμένα οχήματα στα οποία προκάλεσαν πολύ σοβαρές ζημιές, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Εξάλλου, η έντονη κεραυνική δραστηριότητα προκάλεσε ακόμα και εκρήξεις σε πυλώνες της ΔΕΗ στον ΒΟΑΚ και συγκεκριμένα στο τμήμα του Εθνικού Δικτύου από Ηράκλειο προς Αγιο Νικόλαο. Οι εκρήξεις προκάλεσαν και σταδιακές διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές. Ανά διαστήματα κοβόταν, μάλιστα, και επανερχόταν η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου.

Τρελό σφυροκοπημα στην Κρήτη αυτη την ωρα … παρα πολλοι κεραυνοί λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή .Οι λήψεις είναι από τα Μάλια της Κρήτης.Πηγη:Nikos Mikes

Gepostet von Meteoclub am Samstag, 19. September 2020

«Πνίγηκε» και η Γαύδος

Η κακοκαιρία «χτύπησε» και τη Γαύδο, με το μικρό αυτό νησί να πλημμυρίζει και τόνοι λάσπης να καλύπτουν τα πάντα.

Ανθρώπινες ζωές δεν κινδύνευσαν, αλλά δημιουργήθηκαν κάποια μικροπροβλήματα κυρίως στην κυκλοφορία στους δρόμους εξαιτίας του ότι μετατράπηκαν σε… ποτάμια. Στην περιοχή της λεωφόρου Καζαντζίδη το νερό έφτασε, μάλιστα, μέχρι και τις πόρτες των αυτοκινήτων. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα social media και στην ομάδα «Μετεωκρήτες» από τον Μιχάλη Καλούδη…

Και στους υπόλοιπους δρόμους όμως η κίνηση των οχημάτων γινόταν με δυσκολία εξαιτίας της ισχυρής καταιγίδας:

Στο μικρό νησί, αυτοκίνητο κόλλησε μέσα στις λάσπες και υπέστη σοβαρές ζημιές, ταβέρνες πλημμύρισαν, ενώ το έδαφος σε αρκετά σημεία υποχώρησε.

Όπως τόνισε στο «flashnews.gr», η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, έριξε αρκετό νερό στην περιοχή ενώ σημειώθηκαν επίσης κατολισθήσεις. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πλήρη εικόνα από τις ζημιές οπότε και προσπαθούμε να τις καταγράψουμε για να δούμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε η κ. Στεφανάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουριστικό καράβι σήμερα δε θα εκτελέσει καθόλου δρομολόγιο λόγω του άστατου καιρού.

Δείτε φωτογραφίες από το «flashnews.gr»:

Υποχωρεί η κακοκαιρία

Με ψιλόβροχο ξημέρωσε η Κυριακή (20/09(, σε διάφορα σημεία της Κρήτης. Μπορεί η κακοκαιρία να παραμένει στο νησί, προκαλώντας, μάλιστα, και αρκετά προβλήματα κατά το Σάββατο (19/09), αλλά η πρόγνωση κάνει λόγο για σταδιακή απομάκρυνση του βαρομετρικού χαμηλού – το πρωί της Κυριακής (20/09) φαινόμενα υπήρχαν στο νομό Λασιθίου -, ενώ τη αύριο Δευτέρα (21/09) το σκηνικό του καιρού απομακρύνεται από τα έντονα φαινόμενα και διατηρεί το φθινοπωρινό του χαρακτήρα, με ήπιες βροχές.

Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (19/09) στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου η πλατεία των Λιονταριών μέσα σε λίγη ώρα μετατράπηκε σε λίμνη. Το πλακόστρωτο μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου έγινε αδιάβατο για τους ελάχιστους πεζούς που την ώρα της κορύφωσης του φαινομένου βρισκόταν στο κέντρο της πόλης, ενώ τα νερά εισέβαλαν και στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων της περιοχής.

Ποτάμια έγιναν οι δρόμοι σε Φοινικιά, Γιόφυρο και παραλιακή λεωφόρο

Σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων προκάλεσε η σφοδρή καταιγίδα στις περιοχές του Γιόφυρου αλλά και την παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, ενώ στη Φοινικιά, και ιδιαίτερα στο ύψος του Βιολογικού, εκεί όπου με τις πρώτες βροχές ο δρόμος μετατρέπεται σε ποτάμι, τα νερά έφταναν ως το καπό των αυτοκινήτων, με τους οδηγούς να προσπαθούν υπό καταρρακτώδη βροχή να γυρίσουν πίσω προκειμένου να μην ακινητοποιηθούν.

Παιδιά αποφύγετε την παραλιακη το ρεύμα απο Όλη προς Αλικαρνασσό έχει πλημμυρίσει

Gepostet von Antigoni Andreaki am Samstag, 19. September 2020

Προβλήματα στις πτήσεις

Προβλήματα σημειώθηκαν και στις πτήσεις, καθώς συνολικά επτά πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν σε άλλα αεροδρόμια, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν. Ειδικότερα, δύο πτήσεις προσγειώθηκαν στη Ρόδο, άλλες 2 στα Χανιά και τρεις στην Αθήνα.

Πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προκάλεσε η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου και κυρίως στην ενδοχώρα του νομού, όπου έχουν σημειωθεί πολύωρες διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Αρχανών – Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδας.

Διακοπές ρεύματος αλλά και συχνές πτώσεις της τάσης σημειώνονταν και στην πόλη του Ηρακλείου, με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Πού αναμένονται βροχές, ειδικά στην Κρήτη

Λίγες νεφώσεις, με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα Δωδεκάνησα και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου, αναμένονται την Κυριακή (20/09) στη χώρα με την κακοκαιρία «Ιανός» να αποχωρεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) ανά περιοχή:

Αττική

Καιρός: Θα είναι γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το πρωί.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στη Θράκη, το πρωί στην κεντρική Μακεδονία και το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά και τη Χαλκιδική τοπικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στο ορεινά κυρίως της Ηπείρου.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα σποραδικών βροχών τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην Κρήτη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα δυτικά πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολική Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, κυρίως στα Δωδεκάνησα, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 6 και στα βόρεια πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για τη Δευτέρα (21/09)

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως μέχρι το μεσημέρι στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα βορειοδυτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

(πληροφορίες από neakriti.gr, ekriti.gr, cretalive.gr, flashnews.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα