Bloomberg: «Έκπληξη» από τον Ερντογάν – Κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα (video)

Η Τουρκία πιθανόν έχει ανακαλύψει κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δύο ανώνυμες πηγές που μίλησαν στο Bloomberg, με την είδηση να αποτελεί την «απάντηση» στην αινιγματική φράση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί ευχάριστων νέων που «θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για την Τουρκία».

Παράλληλα ο τούρκος πρόεδρος ορκίστηκε να συνεχίσει τις έρευνες για ενέργεια στα «αμφισβητούμενα νερά

της Μεσογείου που έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις στην ΕΕ», όπως τα αναφέρει το δημοσίευμα.

Ασαφές παραμένουν τόσο το μέγεθος όσο και η σημασία της τουρκικής ανακάλυψης όπως και το εάν θα είναι εφικτό να την εκμεταλλευτεί ενεργειακά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η είδηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο, ενώ το τουρκικό χρηματιστήριο σημείωσε κέρδη της τάξεως του 2%.

Παράλληλα οι τουρκικές εταιρείες Turkiye Petrol Rafinerileri AS και Petkim Petrokimya Holding AS που ασχολούνται με τα ενεργειακά κοιτάσματα είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν άνοδο 8,1% και 9,9% αντίστοιχα.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην ένταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα σε Τουρκία και ΕλλάδαΚύπρο.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ έχει ξεκινήσει έρευνα στα δυτικά παράλια της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα.

«Καμία απειλή δεν μπορεί να αποτρέψει την Τουρκία από το να κάνει έρευνες στην αν. Μεσόγειο»

Ο τούρκος πρόεδρος έκανε νέες δηλώσεις για την ανατολική Μεσόγειο την Τετάρτη (19/08), κατά την διάρκεια της ομιλίας του σε εργοστάσιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Άγκυρα.

Καμία απειλή δεν μπορεί να αποτρέψει την Τουρκία από το να κάνει έρευνες για φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο έως το τέλος».

«Καμία αποικιοκρατική δύναμη ή απειλή δεν μπορεί να αποτρέψει τη χώρα μας από τις πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι υπάρχουν στην περιοχή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θέλει να επιλύσει το θέμα μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, παρά να κλιμακώσει την ένταση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο αγώνας της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη είναι ένας αγώνας για το μέλλον της. «Όπως σκίσαμε πριν από έναν αιώνα τη Συνθήκη των Σεβρών, έτσι και σήμερα δε θα υποκύψουμε στις νέες Σέβρες που θέλουν να μας επιβάλλουν στην ανατ. Μεσόγειο», υπογράμμισε, εκτός των άλλων.

Cumhurbaşkanımız
Recep Tayyip ERDOĞAN:
Cuma günü milletimize
büyük bir müjde vereceğiz.
Şu anda biz de bu müjdenin
rüyası içerisindeyiz.
Bu müjdeyle Türkiye’de
yeni bir dönemin
açılacağına da şimdiden inanıyorum.@RTErdogan pic.twitter.com/3iuBqorjVq

— Hakan Erdinç (@hakanerdinc) August 19, 2020

«Έχουμε δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο» 

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη κι έχει το δικαίωμα να ζητήσει τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο. Καμία απειλή και καμία αποικιοκρατική δύναμη δεν μπορεί να μας στερήσει από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θεωρείται πως υπάρχουν στην περιοχή», υπογράμμισε ο «Σουλτάνος».

Την ίδια ώρα, την ανησυχία της για την ένταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά την τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών. «Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης», τόνισε η κ. Μέρκελ κι εξέφρασε την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.

Την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο για την τουρκική προκλητικότητα εξέφρασε, επίσης, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης.

Όπως δήλωσε «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Εκφράσαμε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας για γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να αναφερθούμε σε αυτά τα ζητήματα στη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι».

Σημειώνεται ότι στις 24-25 Σεπτεμβρίου θα γίνει και η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα και την τουρκική προκλητικότητα.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan: Avrupa’nın ve Ortadoğu’nun tek çatı altında ilk ve tek tam entegre güneş paneli üretim fabrikası olan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nın ülkemize,milletimize hayırlı olmasını diliyorum. pic.twitter.com/RRSgWqIk7t

— @nilgunmustafa (@nilgnmustafa1) August 19, 2020

Cumhurbaşkanımız @RTErdogan: Cuma günü tüm milletimize bir müjde vereceğiz. pic.twitter.com/gsBGzd1qBB

— AK Parti (@Akparti) August 19, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα