Πλακιάς Ρεθύμνου: Ένας «κρυμμένος» επίγειος παράδεισος (video)

Το μάτι σου, πραγματικά, γεμίζει με απεριόριστες εικόνες-καρτποστάλ. Όταν όμως αντικρίσεις ένα μέρος θα θέλεις να μείνεις μόνιμα εκεί. Ο λόγος για έναν παραθαλάσσιο τουριστικό οικισμό, τον Πλακιά.

Αποστολή: Λάμπρος Κατσαρός

Ο Πλακιάς ανήκει στην τοπική κοινότητα Σελλίων και Μύρθιου, στη δημοτική ενότητα Φοίνικα στο δήμο Αγίου Βασιλείου. Από το 1997 μέχρι το 2010 ανήκε στο δήμο Φοίνικα, του οποίου και ήταν η έδρα. Ο Πλακιάς βρίσκεται 36χλμ νότια του Ρεθύμνου, στην εύφορη πεδιάδα που σχηματίζει ο Κοτσυφός Ποταμός, ο οποίος έχει νερό όλο το χρόνο. Ο Πλακιάς ήταν ένα μικρό ψαροχώρι στα

τέλη του 20ου αιώνα, το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Ιδιαίτερα την περίοδο του ’60 οι παραλίες της Γιαλιάς, όπως λέγεται το παραλιακό μέτωπο της περιοχής, ήταν ένας αγαπημένος προορισμός των χίπις.

Πανοραμική θέα του Πλακιά

Από πού πήρε την ονομασία του ο οικισμός

Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα. Στη θέση του Πλακιά θεωρείται από κάποιους ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη Λάμων ή η αρχαία πόλη Φοίνικας Λαμπαίων. Στον Πλακιά έχουν βρεθεί αντικείμενα ρωμαϊκής εποχής, ενώ στη θέση Ζωοδόχος Πηγή εντοπίστηκε μια νεκρόπολη έκτασης 5 στρεμμάτων, αλλά από τους τάφους έχουν αφαιρεθεί οι πλάκες. Διάσπαρτες πλάκες έχουν βρεθεί στην πλαγιά και σύμφωνα με μια θεωρία, ο μεγάλος αριθμός πλακών έδωσε το όνομα Πλακιάς στην περιοχή. Όπως, πάντως, σημειώνει ο Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, το όνομά του ο οικισμός το οφείλει στις μεγάλες υποθαλάσσιες πλάκες που εκτείνονται μέχρι έξω, στην ξηρά και είναι ορατές κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το κουρταλιώτικο φαράγγι

Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, το όνομα προέρχεται από το γεγονός ότι το χωριό κτίστηκε πάνω σε μια μεγάλη πλάκα.

Οι πιο όμορφες παραλίες

Παραλία Πρέβελη

Η περιοχή του Πρέβελη βρίσκεται περίπου 35 χλμ νότια του Ρεθύμνου και 10 χλμ ανατολικά του Πλακιά. Η παραλία του Πρέβελη γνωστή κι ως Λίμνη Πρέβελη ή Φοίνικας, βρίσκεται στην έξοδο του Μέγα Ποταμού που μεταφέρε τα νερά του επιβλητικού Κουρταλιώτικου φαραγγιού και του Φρατιανού Φαραγγιού. Είναι από τις πιο διάσημες παραλίες της Νότιας Κρήτης και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι. Παλαιότερα, ήταν αγαπημένος προορισμός των χίπις.

Στις όχθες του Μεγάλου Ποταμού σχηματίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης, μετά από το φοινικόδασος στο Βάι, που φιλοξενεί το ενδημικό Κρητικό φοινικόδεντρο του Θεόφραστου. Το ποτάμι σχηματίζει μια μικρή λίμνη μήκους 500 χλμ στην έξοδό του στη θάλασσα με νερό όλο το χρόνο. Μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του ποταμού, κάτω από τη σκιά των φοινίκων και των άλλων δέντρων, και να αρχίσετε να ανηφορίζετε το υπέροχο φαράγγι. Στις μεγάλες κολύμπες που σχηματίζονται κάθε τόσο μπορείτε να κάνετε ένα δροσερό μπάνιο. Το φοινικόδασος κάηκε ολοσχερώς στις 22/8/2010, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς, αλλά ευτυχώς επανήλθε σε μεγάλο βαθμό μέσα σε λίγο καιρό.

Παραλία Σχοινάρια

Τα Σχοινάρια ή Σκινάρια βρίσκονται 33 χλμ νότια του Ρεθύμνου στην περιφέρεια του χωριού Λευκόγεια κοντά στον Πλακιά. Η παραλία για πολλούς αποτελεί ένα επίγειο παράδεισο και δεν διστάζουν να την κατατάσσουν στις καλύτερες παραλίες της Κρήτης. Είναι μικρή παραλία με ψιλή «γκριζομπέζ» άμμο και πετραδάκι, με πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα βαθιά νερά. Ο βυθός είναι βραχώδης, αλλά στο βόρειο τμήμα της παραλίας έχει άμμο με υπέροχα ανοιχτά χρώματα.

Η φύση στην περιοχή οργιάζει, μέσα και έξω από τη θάλασσα. Στη παραλία εκβάλουν δύο ανεξάρτητα ρυάκια με υφάλμυρο νερό και δημιουργούν δύο μικρούς υγρότοπους με καλάμια και ψαθιά. Ο βυθός στα Σχοινάρια είναι από τους πιο πλούσιους στο νησί και η διαύγεια του νερού είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ξεπερνώντας συχνά τα 40μ οριζόντια. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι εδώ λειτουργεί μια σχολή καταδύσεων που δέχεται τουρίστες από όλο το κόσμο, αλλά κι ότι οι περισσότερες σχολές καταδύσεων της Κρήτης έχουν τα Σχοινάρια ως έναν από τους βασικούς τους προορισμούς.

Παραλία Σούδας

Η Σούδα βρίσκεται 41 χλμ νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου, στην περιφέρεια του γραφικού χωριού Σελλιά, μόλις 3 χλμ ανατολικά του Πλακιά. Είναι ουσιαστικά η τελευταία παραλία του μεγάλου παραλιακού μετώπου του Πλακιά, της Γιαλιάς, που αρχίζει στα Σκινάρια, αρκετά χιλιόμετρα ανατολικότερα. Εδώ σταματάει και ο παραλιακός δρόμος του Πλακιά, ο οποίος συνεχίζει προς την ενδοχώρα μέχρι να συναντήσει το κεντρικό δρόμο Σφακίων – Σελλιά.

Η Σούδα βρίσκεται στην έξοδο μιας στενής καταπράσινης κοιλάδας που διαρρέει ο ποταμός Φοίνικας ή Φοινικιάς, ο οποίος αποστραγγίζει τις νοτιοανατολικές πλαγιές του Κρυονερίτη και τουΤσιλίβδικα. Κατά μήκος του ποταμού κοντά στη θάλασσα, αλλά και σε άλλα σημεία της περιοχής υπάρχουν μεγάλες συστάδες του Κρητικού φοίνικα, κάνοντας τη Σούδα ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια για το είδος. Το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη suda που σημαίνει στενό πέρασμα και προφανώς αφορά την κοιλάδα του Φοίνικα.

Μπροστά σε αυτό το υπέροχο φυσικό τοπίο ξεδιπλώνεται μια μοναδική παραλία με χοντρή άμμο, που δυστυχώς πολλές φορές δεν μπορεί κάποιος να απολαύσει λόγω του υπερβολικού αέρα που κατεβάζουν οι βοριάδες τα καλοκαίρια. Η ένταση πολλές φορές είναι τόσο έντονη που ο αέρας σηκώνει την άμμο και την κάνει «αμμοβολή» στους λουόμενους.

Παραλία Πλακιά

Η κύρια παραλία του Πλακιά βρίσκεται στις εκβολές του Κοτσυφού ανατολικά του χωριού και εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 1.5 χλμ ως το Ακρωτήριο Μουρί ή Ψαρέλας. Είναι μια καλά οργανωμένη αμμουδιά, με ρηχά νερά, ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχει παραλιακός δρόμος με ταβέρνες και μικρά ξενοδοχεία. Στην παραλία υπάρχουν αλμυρίκια, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ, γήπεδα beach volley, καντίνες, αποδυτήρια, ντουσιέρες.

Σε ένα από αυτά τα εστιατόρια βρεθήκαμε και εμείς και απολαύσαμε, όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο, νόστιμες παραδοσιακές συνταγές.

Τόσο ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Gorgona» κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης όσο και ο chef Νίκος μας υποδέχτηκαν με μία μεγάλη αγκαλιά και μας ξενάγησαν στα πιο βαθιά γαστρονομικά μυστικά του τόπου τους.

Τουρίστες και ντόπιοι απολαμβάνουν τις παραδοσιακές κρητικές συνταγές

Όπως μας εκμυστηρεύεται ο ιδιοκτήτης το εστιατόριο δημιουργήθηκε από την μητέρα του και τις αδερφές του το 1983 και αποτέλεσε σημείο αναφοράς των ντόπιων για πολλά χρόνια.

Υπέροχες κρητικές γεύσεις δίπλα πάνω στην ακτή της παραλίας Πλακιά

Μας επισημαίνει ότι νοιώθει ιδιαίτερα υπεύθυνος απέναντι στην κληρονομιά που του άφησαν η μητέρα του και οι θείες του. Στόχος του ίδιου όπως και των περισσότερων ιδιοκτητών εστιατορίων της περιοχής είναι να αναδεικνύονται τα τοπικά προϊόντα.

Το τραπέζι περιελάμβανε: ντάκο με παραδοσιακή φέτα Σελλίων, κολοκυθοκεφτέδες με ντολμαδάκια,  μπουμπουνιστούς κοχλιούς (παραδοσιακό κρητικό φαγητό ευρέως γνωστά ως σαλιγκάρια με δενδρολίβανο), αρνί τσιγαριαστό με δενδρολίβανο και ρύζι, ντόπια τηγανιτά λαχανικά με γαλομυζήθρα, φρέσκα μανιτάρια με σάλτσα σκόρδου, φάβα και την σπεσιαλιτέ του εστιατορίου. Ένα κοτόπουλο με σάλτσα σκόρδου, μαϊντανό και κόλιανδρο.

Ο chef Νίκος και οι νόστιμες παραδοσιακές συνταγές του

«Ευτυχώς μας στηρίζουν οι ντόπιοι – Ζούμε μία διαφορετική καθημερινότητα»

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που έχει επιφέρει η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, ο κ. Κωνσταντίνος υποστήριξε ότι «παρόλο που ζούμε μία διαφορετική καθημερινότητα και οι συνθήκες έχουν αλλάξει, οι ντόπιοι βρίσκονται στο πλευρό μας και τα Σαββατοκύριακα καταφέρνουμε και εμείς να παίρνουμε μία οικονομική ανάσα».

Χαρακτήρισε την κίνηση «υποτονική» ενώ εκθείασε για ακόμη μία φορά το «στολίδι» του Ρεθύμνου, τον τόπο του, λέγοντας ότι κάθε Σαββατοκύριακο πολλοί είναι οι ντόπιοι που κατακλύζουν την παραλιακή του Πλακιά.

Κλείνοντας, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου απηύθυνε πρόσκληση-πρόκληση στο κοινό προκείμενου να γευτούν από κοντά τις τοπικές συνταγές και να απολαύσουν τις μαγικές εικόνες που χαρίζει σε κάθε επισκέπτη ο παραθαλάσσιος οικισμός του Πλακιά.

Από την πλευρά μας θα θέλαμε να στείλουμε μήνυμα συμπαράστασης και ελπίδας στον τουριστικό κλάδο και στους ανθρώπους που σε ένα πολύ άσχημο καλοκαίρι για τη χώρα μας έβαλαν, όσο ήταν δυνατόν, πλάτη προκειμένου να στηρίξουν με νύχια και με δόντια τις επιχειρήσεις τους και κατ’ επέκτασην την ελληνική οικονομία.

Keywords
video, χλμ, κρητη, καλοκαιρι, διαυγεια, σημαίνει, beach, volley, chef, αρνι, ρυζι, κοτοπουλο, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, οικονομικη κριση, βιντεο, κολοκυθοκεφτεδες, βυθος, γηπεδα, εδρα, εικονες, θαλασσα, μεγα, μητερα, νησι, ντολμαδακια, νυχια, ξενοδοχεια, οικονομια, σαλιγκαρια, σχολες, φαβα, χρωματα, αγκαλια, αρχαια, βαι, βρισκεται, φαγητο, γεγονος, δευτερο, δενδρολιβανο, δυστυχως, δειτε, δοντια, δρομος, υπαρχει, εστιατορια, ειδος, θεα, θαλασσια σπορ, θεωρια, κινηση, κυρια, λαχανικα, μανιταρια, ματι, μηκος, μικρο, μπανιο, μπορειτε, μυστικα, νερο, ξηρα, ομπρελες, ονομα, ουσιαστικα, οχθες, παιδια, πηγη, πλακα, ρηχα νερα, ταβερνες, τμημα, φετα, φυση, φυσικο, φοινικας, φορα, χιπις, χλμ, κωνσταντινος, ανηκει, beach, chef, γευσεις, χωρα, ιδιαιτερα, καηκε, κοιλαδα, κρητικες, μια φορα, σημαίνει, τηγανιτα, υπεροχο, volley, χοντρη
Τυχαία Θέματα