Πέτσας για Πάσχα: Απαγορεύονται οι επισκέψεις σε φιλικά σπίτια και συγγενείς – Κανένας εφησυχασμός

«Θα ήταν άδικο να παρασυρθούμε από την Άνοιξη και να παραβιάσουμε τα περιοριστικά μέτρα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Μεγάλη Δευτέρα (13/04), τονίζοντας ότι οι έλεγχοι των αρχών είναι αυστηροί και θα γίνουν αυστηρότεροι. Υπογράμμισε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για να γιορτάσουμε την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.

Ξεκαθάρισε,

ακόμα, ότι περιστατικά όπως αυτά στις εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα αποδοκιμάζονται και επανάλαβε ότι η εφετινή Ανάσταση και το Πάσχα θα είναι διαφορετικά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στα νέα μέτρα στήριξης της ΠΝΠ που θα γίνει γνωστή τη Μεγάλη Δευτέρα (13/04).

«Δεν θα πάμε στα χωριά μας, ενώ οι εκκλησίες θα είναι κλειστές. Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρες» υπογράμμισε, λοιπόν, ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Κρατάμε την πίστη μέσα μας και αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Για να βγούμε από την υγειονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Για να μην γκρεμίσουμε τώρα όσα χτίσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες. Ας γιορτάσουμε μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη νίκη κατά του κορονοϊού κι ας γιορτάσουμε του χρόνου το Πάσχα όλοι μαζί όπως προβλέπει η παράδοση και η θρησκεία μας».

Έλεγχοι παντού – «Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ελέγχονται όλες οι παλιές και νέες εθνικές οδοί, παράδρομοι, σταθμοί των ΚΤΕΛ και τρων τρένων, λιμάνια και αεροδρόμια. Επίσης ότι λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα σε οικισμούς Ρομά, σε προσφυγικές και μεταναστευτικές δομές αλλά και για ειδικές ομάδες, άστεγους και εξαρτημένους. «Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση. Μην κάνουμε λάθος. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», είπε.

«Προετοιμάζεται η επιστροφή στην κανονικότητα αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί»

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι προετοιμάζεται η επιστροφή στην κανονικότητα αλλά «δεν είμαστε ακόμη εκεί. Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά». Όπως είπε ο κ. Πέτσας «το μόνο βέβαιο είναι ότι όσο πιο πολύ πειθαρχούμε στα περιοριστικά μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αργή και μακρόσυρτη επιστροφή στην κανονικότητα».

Τι είπε για τα περιστατικά στους ναούς σε Κουκάκι και Κέρκυρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη πως οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρες και ως εκ τούτου αποδοκιμάζονται περιστατικά όπως αυτά που σημειώθηκαν στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα. Όπως είπε τέτοιες ενέργειες παραβλέπουν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και παραβιάζουν τη νομοθεσία που επέβαλε τα μέτρα λόγω των έκτακτων περιστάσεων.

Για να βγούμε από την υγειονομική κρίση το ταχύτερο δυνατό με τις λιγότερες συνέπειες, υπογράμμισε ο κ. Πέτσας ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και όσα υπαγορεύονται από τα μέτρα που έχουν ληφθεί επισημαίνοντας πως «θα ήταν άδικο να γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες».

Τι είπε για την Τουρκία

Σε ερώτηση για το εάν έχει ενδείξεις η Ελλάδα για προώθηση μεταναστών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, σημείωσε: «Δεν αποκλείουμε το να επιχειρήσει να επαναλάβει η Τουρκία αυτό που έκανε στον Έβρο αυτή τη φορά στα ελληνικά νησιά. Βλέπουμε μία κινητικότητα στις απέναντι ακτές και γνωρίζουμε ότι είναι σε έξαρση ο κορωνοϊός στη γειτονική χώρα. Εμείς είμαστε πάντα σε ετοιμότητα».

Πώς ενισχύεται το ΕΣΥ

Για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αυξάνονται οι ΜΕΘ και πραγματοποιούνται σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού.

Όπως είπε οι ΜΕΘ έχουν ήδη αυξηθεί από 565 σε 979 δηλαδή αύξηση 73% και συνεχίζεται η προσπάθεια. Παράλληλα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 2789 προσλήψεις εκ των οποίων 363 ιατρικού προσωπικού και 2426 νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού.

Εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση 500 κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα παρέχουν κατ’ οίκον υπηρεσίες και θα λαμβάνουν δείγματα βιολογικού υλικού από πρόσωπα που μπορεί να έχουν προσβληθεί. Επίσης σημείωσε ότι δημιουργήθηκε μητρώο ασθενών κορονοϊού ώστε τα απαραίτητα δεδομένα να βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκόμενων φορέων.

Τη Μεγάλη Δευτέρα η ΠΝΠ για τα νέα μέτρα στήριξης – Τι προβλέπει

Όπως έγινε γνωστό, τη Μεγάλη Δευτέρα (13/04) θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Αυτή σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα θα περιλαμβάνει:

– Έκπτωση 25% σε μελλοντικό φόρο για την άμεση καταβολή μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020 του Φ.Π.Α. που προκύπτει από τις δηλώσεις α΄ τριμήνου του 2020, για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και του τρίτου μήνα του 2020 για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

– Παράταση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων, έως την 31η Μαΐου 2020.

– Προσωρινή παράταση προνοιακών παροχών που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, υπό προϋποθέσεις, και όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2020.

– Απασχόληση ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών για διάρκεια έως 2 μήνες με δυνατότητα παράτασης της συνεργασίας για 2 ακόμη μήνες.

– Κατ’ οίκον, ή εξ αποστάσεως, παροχή ιατρικών υπηρεσιών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και οικογενειακών ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς ασθενείς με κορονοιό με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη.

– Δυνατότητα απασχόλησης πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία με υπό προϋποθέσεις παράταση ισχύος των αδειών εργασίας που έχουν εκδοθεί για διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία λήξης τους.

– Δυνατότητα δημιουργίας προσωρινών δομών φιλοξενίας αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων από Δήμους.

– Απαλλαγή γονέων από τροφεία δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών και από αντίτιμο ανταποδοτικών υπηρεσιών για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.

– Διεκπεραίωση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης της ενημέρωσης στοιχείων των πολιτών προς τράπεζες, ώστε να μη χρειάζεται φυσική παρουσία και γραφειοκρατία.

– Μείωση διδάκτρων ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών για μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα μετακινήσεις, ή απογευματινές δραστηριότητες.

– Οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για δράσεις και προγράμματα στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού.

– Χορήγηση κουπονιού (voucher) διάρκειας δεκαοκτώ (18) μηνών για όσους είχαν κάνει κράτηση σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

– Κατασκευή έργου δημιουργίας κλινών ΜΕΘ από τη δωρεά 8.000.000 της Βουλής.

– Υποχρέωση αρμόδιων αρχών και οργάνων ελέγχου να μεριμνούν για την παροχή κάθε διευκόλυνσης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης, γενικής ή ειδικής, διάταξης».

Πηγή: Πέτσας για Πάσχα: Απαγορεύονται οι επισκέψεις σε φιλικά σπίτια και συγγενείς – Κανένας εφησυχασμός - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα