Πέμπτο κρούσμα του κοροναϊού στη Γαλλία – Επιστρέφουν από την Ουχάν οι υπήκοοι της χώρας

Γεγονός είναι το πέμπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της χώρας, σημειώνοντας πως η ασθενής είναι η κόρη ενός 80χρονου άνδρα που ήδη νοσηλεύεται με τη νόσο. Ο Καναδάς επαναπατρίζει 160 υπηκόους του από την Ουχάν. Σύσκεψη και στη Βρετανία για τον επαναπατρισμό 200 πολιτών.

«Πλέον έχουμε πέντε κρούσματα, εκ των οποίων δύο βρίσκονται υπό παρακολούθηση», τόνισε η Ανιέ Μπιζίν.

Η υπουργός γνωστοποίησε επίσης πως η πρώτη πτήση που θα μεταφέρει

πίσω στη χώρα γάλλους υπηκόους από την κινεζική πόλη Ουχάν, θα αναχωρήσει από την Γαλλία για την Κίνα αργότερα την Τετάρτη (29/01), ενώ μια δεύτερη πτήση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (30/01) ή την Παρασκευή (31/01).

Την ίδια ώρα, η καναδική κυβέρνηση θα επαναπατρίσει τους πολίτες της που ζουν στην περιοχή της πόλης Ουχάν, ανακοίνωσε την Τετάρτη (29/01) ο υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά – Φιλίπ Σαμπάνι.

Περίπου 160 Καναδοί που ζουν στην πόλη αυτή, την εστία του νέου κοροναϊού, ζήτησαν βοήθεια από τις προξενικές αρχές της χώρας τους. «Η κυβέρνηση θα ναυλώσει αεροσκάφος για να τους απομακρύνει», σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο κ. Σαμπάνι δεν ήταν ωστόσο σε θέση να διευκρινίσει πότε θα σταλεί το αεροπλάνο για να παραλάβει τους καναδούς πολίτες. «Εργαζόμαστε για να λάβουμε την άδεια να προσγειωθεί στην Κίνα», είπε.

Η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη για τον Καναδά, δεδομένου ότι οι διπλωματικές σχέσεις του με το Πεκίνο είναι τεταμένες μετά τη σύλληψη, στα τέλη του 2018 στο Βανκούβερ, της οικονομικής διευθύντριας του κολοσσού Huawei, της Μενγκ Ουανγκτσόου, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στην Κίνα, λόγω της ταχείας διάδοσης του ιού.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη (28/01) εντοπίστηκαν τρία κρούσματα του νέου κοροναϊού στο Καναδά, δύο στο Τορόντο και άλλο ένα στη Βρετανική Κολομβία.

Βρετανία: Σύσκεψη για τον επαναπατρισμό 200 πολιτών

Με μία έκτακτη ναυλωμένη πτήση αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ώρες σε προκαθορισμένη περιοχή περίπου 200 βρετανοί πολίτες από την περιοχή της πόλης Ουχάν της Κίνας, που βρίσκεται στο επίκεντρο του κοροναϊού.

Σε σύσκεψη της ομάδας αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, Cobra, με επικεφαλής τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ, εξετάστηκαν τα σχέδια για την εγκατάσταση και την παρακολούθηση τυχόν κρουσμάτων που εκδηλωθούν.

Η πτήση αναμένεται να φτάσει στη Βρετανία ακόμη και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, αλλά δεν ανακοινώθηκε το μέρος όπου οι επιβάτες θα τεθούν σε υποχρεωτική περιοριστική καραντίνα δύο εβδομάδων, για να επιβεβαιωθεί ότι κανείς δεν έχει αναπτύξει τα συμπτώματα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που επικαλούνται τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείεται η πτήση να φτάσει σε στρατιωτική αεροπορική μονάδα στην περιφέρεια της Οξφόρδης. Σε περίπτωση που εκδηλωθούν συμπτώματα της νόσου σε κάποιον επιβάτη, αναμένεται να γίνει μεταφορά σε μονάδα του NHS, όπου θα τεθεί υπό παρακολούθηση.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο εξετάστηκαν μέχρι στιγμής 130 άνθρωποι για τον κοροναϊό, αλλά όλες οι εξετάσεις ήταν αρνητικές.

Πηγή: Πέμπτο κρούσμα του κοροναϊού στη Γαλλία – Επιστρέφουν από την Ουχάν οι υπήκοοι της χώρας - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα