Κλείνει το Αιγαίο με πλωτό φράγμα η Ελλάδα για να ανακόψει τις ροές μεταναστών

Η κυβέρνηση αποφάσισε να… κλείσει το Αιγαίο με πλωτό φράγμα για να ανακόμψει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία. Την είδηση αποκάλυψε το Associated Press και την επιβεβαίωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πόσο μήκος θα έχει και ποιο θα είναι το κόστος… Αναμένονται, μάλιστα, και επίσημες ανακοινώσεις από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία λόγω του προσφυγικού, πρόσφατα επαναλειτούργησε το Υπουργείο Μετανάστευσης.

Σύμφωνα

με το ρεπορτάζ του «Associated Press», η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει πλωτό φράγμα για να εμποδίσει τους μετανάστες να προσεγγίζουν στα ελληνικά νησιά από τις κοντινές ακτές της Τουρκίας. Το συγκεκριμένος φράγμα θα είναι μήκους 2,7 χιλιομέτρων και θα εξέχει 50 εκατοστά από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ θα κοστίσει 500.000 ευρώ. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα τοποθετηθεί το φράγμα.

Το θέμα υπογράφει ο δημοσιογράφος «Derek Gatopoulos», προσθέτοντας πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσκάλεσε με διαγωνισμό ιδιώτες εργολάβους να προμηθεύσουν έναν πλωτό φράκτη μήκους 2,7 χιλιομέτρων εντός τριών μηνών.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η αναζωπύρωση των ροών μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν μέσω θαλάσσης στην Λέσβο και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει προκαλέσει βίαιο υπερπληθυσμό στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Κατά το «Associated Press», το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας στο κόστος των 500.000 ευρώ, περιλαμβάνει και το τα χρήματα συντήρησής του για τέσσερα χρόνια.

Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει, μάλιστα, την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο οποίος εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξοπλισμών. Η προκήρυξη έχει αναρτηθεί, μάλιστα, στη Διαύγεια.

«Δεν θα έχει στρατιωτικές προδιαγραφές – Αποστολή ο έλεγχος της προσφυγικής κρίσης»

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη – κι επισημαίνεται από το «Associated Press» – το πλωτό φράγμα θα κατασκευαστεί με «μη στρατιωτικές προδιαγραφές» και θα έχει τα ειδικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να φέρει εις πέρας την αποστολή ελέγχου της προσφυγικής κρίσης.

Έλληνας αξιωματούχος που μίλησε στο «Associated Press» υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, είπε πως η διαδικασία για το φράγμα εκτελείται από το Υπουργείο Άμυνας αλλά για πολιτική και όχι στρατιωτική χρήση, διαδικασία που είναι παρόμοια με εκείνη που ακολουθείται για την προμήθεια υλικών για τους καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων.

Όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η κεντροδεξιά κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 6 μήνες έχει υποσχεθεί πιο σκληρή γραμμή για την μεταναστευτική κρίση και επίσπευση των διαδικασιών επαναπροώθησης στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται ασύλου.

«Περίπου 60.000 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά τον τελευταίο χρόνο, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από εκείνον του 2018», καταλήγει το «Associated Press».

Πηγή: Αssociated Press

Πηγή: Κλείνει το Αιγαίο με πλωτό φράγμα η Ελλάδα για να ανακόψει τις ροές μεταναστών - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα