Παρέμβαση αντιεξουσιαστών στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης – «Δεν φεύγουμε από την Υφανέτ» (video)

Μετά την εξαγγελία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης για ανάπλαση του παλιού εργοστασίου της Υφανέτ, περίπου 50 αντιεξουσιαστές έκαναν παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, φωνάζοντας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το κτήριο το οποίο έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να καταθέσουν ψήφισμα στο συμβούλιο, ωστόσο, ο πρόεδρός του, Δρόσος Τσαβλής μαζί με τον με τον αντιδήμαρχο, Γιώργο Αβαρλή, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, τόνισαν ότι

δεν μπορούν να παραστούν όλοι στη συνεδρίαση και αντιπρότειναν να παραστεί τριμελής αντιπροσωπεία η οποία θα διαβάσει το ψήφισμα στο Σώμα.

Μετά από διαπραγματεύσεις λίγων λεπτών, η πρόταση της δημοτικής αρχής δεν έγινε δεκτή και οι αντιεξουσιαστές αποχώρησαν αφού πρώτα φώναξαν συνθήματα και πέταξαν τρικάκια.

Η ιστορία του κτηρίου της ΥΦΑΝΕΤ

Πρόκειται για το πρώην εργοστάσιο στην οδό Παπάφη το οποίο κατασκευάστηκε το 1901 από την εταιρεία Καπαντζή – Καζάση και ΣΙΑ και λειτούργησε ως υφαντουργείο. Λίγα χρόνια μετά υπέστη μεγάλες ζημιές εξαιτίας πυρκαγιάς, αποκαταστάθηκε και επαναλειτούργησε ως Ανώνυμος Οθωμανική Εταιρία Υφασμάτων και Φεσιών.

Από το 1926 πέρασε στα χέρια του βιομήχανου, Αθανάσιου Μακρή και έκτοτε λειτουργούσε ως ΥΦΑΝΕΤ. Μια νέα πυρκαγιά το 1951 κλόνισε την επιχείρηση η οποία τελικά έκλεισε το 1964.

Από την Εθνική Τράπεζα το κτήριο πέρασε στο ελληνικό δημόσιο προκειμένου να στεγαστεί εκεί το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και η Συλλογή Κωστάκη.

Τον Μάρτιο του 2004 καταλήφθηκε από κάποιες συλλογικότητες που δημιούργησαν τη «Φάμπρικα Υφανέτ» η οποία δραστηριοποιείται ως και σήμερα.

(με βίντεο από ethnos.gr και φωτογραφία από typosthes.gr)

Πηγή: Παρέμβαση αντιεξουσιαστών στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης – «Δεν φεύγουμε από την Υφανέτ» (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα