Έφτασε ο Γηρυόνης – Δεμένα τα πλοία στο Ιόνιο λόγω θυελλωδών ανέμων

Την εμφάνισή του στο Ιόνιο έκανε το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με έντονες καταιγίδες. Ήδη υπάρχει απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν τα εννέα μποφόρ ενώ προβλήματα παρατηρούνται και στις αεροπορικές πτήσεις των νησιών.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα διαρκέσουν έως το βράδυ της Τρίτης, ενώ θα επηρεάσουν και την Αττική όπου ήδη σημειώθηκαν οι πρώτες βροχές.

Το πέρασμα της διαταραχής από την Αττική με βάση τα πρωινά δεδομένα της #ΕΜΥ. Παρακολουθείται

η πορεία του συστήματος και αν χρειαστεί θα ακολουθήσει επικαιροποίηση pic.twitter.com/fDPu3XTbYG

— EMY (@EMY_HNMS) November 24, 2019

Δύσκολο είναι το έργο των αρμόδιων φορέων και κλιμακίων στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Θάσο και Ολυμπιάδα Χαλκιδικής οι οποίες έχουν ήδη «χτυπηθεί» τις προηγούμενες ημέρες από την κακοκαιρία.

Η κακοκαιρία Γηρυόνης έχει κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος είναι έτοιμος για την αντιμετώπιση των φαινομένων. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, και εξήγησε τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες.

«Ολα τα απαραίτητα μέτρα έχουν ληφθεί από πλευράς κρατικού μηχανισμού. Από εχθές έχουν συνεδριάσει όλα τα όργανα των περιοχών που δυνητικά μπορεί να πληγούν από πλημμύρες. Ολος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη επιφυλακή και επαγρύπνηση. Θα είναι μια μεγάλη βραδιά, συνιστούμε τις επόμενες 24 ώρες στους συμπολίτες μας να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και όσοι βρίσκονται εκτός σπιτιού να αποφύγουν υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους σε σχέση με ρέματα και τη δυνατότητα προσβασιμότητας. Είναι πολύ σημαντικό ο καθένας αυτές τις δύσκολες ώρες να μπορεί να πληροφορείται μέσα από το δίκτυο της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας την εξέλιξη του φαινομένου και είμαι σίγουρος με τη δουλειά που έχει γίνει ό,τι είναι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Σε κάθε περίπτωση οι πλημμύρες εξελίσσονται ως ένα φαινόμενο πιο δύσκολο ακόμα και από τις πυρκαγιές και στην πρόγνωσή του και στην αντιμετώπισή του», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ με τις περιοχές όπου θα «περάσει» η κακοκαιρία

ΚΥΡΙΑΚΗ

Από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και από το βράδυ την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς από τη νύχτα τη Θεσσαλία.

ΔΕΥΤΕΡΑ

α. Μέχρι τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη
δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς την Ήπειρο.

β. Μέχρι το μεσημέρι την ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη, μέχρι αργά το απόγευμα τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και έως τις βραδινές ώρες τη Μακεδονία (κυρίως τη δυτική και την κεντρική).

γ. Σταδιακά από τις πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

ΤΡΙΤΗ

α. Τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα.

β. Από τις μεσημβρινές ώρες την Κρήτη, πιθανώς τις Κυκλάδες και βαθμιαία από το απογεύμα εκ νέου τα Δωδεκάνησα.

Τα προβλεπόμενα ύψη βροχής ανα 3 ωρο για τις επόμενες 48 ώρες από την #ΕΜΥ , μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης. Ενημερωθείτε για τον καιρό μέσα απο τα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και την ιστοσελίδα μας. https://t.co/0pPQ2FhOX2
Ακολουθείτε υποδείξεις της @GSCP_GR pic.twitter.com/y4yBiUMjvP

— EMY (@EMY_HNMS) November 24, 2019

Πηγή: Έφτασε ο Γηρυόνης – Δεμένα τα πλοία στο Ιόνιο λόγω θυελλωδών ανέμων - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα