Περίπου 70.000 καταναλωτές εξαπατήθηκαν από κυκλώματα διακίνησης προϊόντων «μαϊμού»

Έρευνα του ΣΔΟΕ αποκαλύπτει δύο κυκλώματαΔεκάδες ιστοσελίδες ανύπαρκτων εταιρειών αναρτούσαν ψευδείς αγγελίες στο FacebookΟι εταιρείες υπέβαλαν παραπλανητικές δηλώσεις ΦΠΑ αποκρύπτοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ

Κυκλώματα που διακινούσαν απομιμήσεις επώνυμων προϊόντων αποκάλυψε το ΣΔΟΕ μετά από έρευνες σε εταιρείες ταχυδρομικών υπηρεσιών και ταχυμεταφορών αλλά και στα γραφεία εμπλεκόμενων προσώπων. Οι δύο εταιρείες που

ερευνήθηκαν δούλευαν με λήψη παραγγελιών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διανομή των προϊόντων μέσω επιχειρήσεων ταχυμεταφορών.

Το ΣΔΟΕ απευθύνει «έκκληση προς τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτύου στη διάθεση επώνυμων προϊόντων».

Ανάμεσα στα κατασχεμένα αντικείμενα της μίας από τις δύο εταιρείες που αφορά η αποκάλυψη, υπάρχει ένα σκληρός δίσκος που φανερώνει «δεκάδες ιστοσελίδες οι οποίες μέσω Facebook αναρτούσαν παραπλανητικές αγγελίες πώλησης επώνυμων προϊόντων από ανύπαρκτες ουσιαστικά εταιρείες». Πιο αναλυτική η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ εξηγεί ότι «τα εμπλεκόμενα μέλη του κυκλώματος σχετίζονταν με δεκάδες λογαριασμούς (προφίλ) σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), όπου αναρτούσαν παραπλανητικές αγγελίες πώλησης επώνυμων προϊόντων (με φωτογραφίες) σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές, ενώ στους αγοραστές – που πραγματοποιούσαν τις παραγγελίες – απέστελλαν, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, απομιμήσεις των προϊόντων (κυρίως υποδημάτων και δευτερευόντως ενδυμάτων), η πληρωμή των οποίων γινόταν με αντικαταβολή κατά την παραλαβή τους.»

Οι δύο εταιρείες υπέβαλαν παραπλανητικές δηλώσεις ΦΠΑ αποκρύπτοντας δραστηριότητα πολλών εκατομμυρίων. Όσον αφορά την πρώτη εταιρεία «από την αρχή της λειτουργίας της – Φεβρουάριος 2018 – υπέβαλλε ανελλιπώς μηδενικές περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α., ενώ στην πραγματικότητα το πλήθος της συναλλακτικής της δραστηριότητας ήταν πολύ μεγάλο, καθόσον είχαν ολοκληρωθεί περισσότερες από 28.000 αποστολές εμπορευμάτων προς ιδιώτες πελάτες της, με αξία συναλλαγών που υπερβαίνει το 1.500.000 €.»

«Η Υπηρεσία μας», εξηγεί η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ «δέσμευσε τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, στον οποίο κατέληγαν οι αντικαταβολές πελατών. Επίσης δέσμευσε, εις χείρας της εταιρείας ταχυμεταφορών, τις αντικαταβολές ύψους 17.295,20 € οι οποίες προορίζονταν για κατάθεση στον λογαριασμό της ελεγχόμενης εταιρείας και κατάσχεσε συνολικά 148 τεμάχια απομιμητικά εμπορεύματα, τα οποία αποτελούσαν επιστροφές (από πελάτες) προς την ελεγχόμενη εταιρεία

Όσον αφορά τη δεύτερη εταιρεία, που αποδείχθηκε ότι ανέπτυσσε τη δραστηριότητά της μέσω Facebook και παρουσίαζε αδράνεια από το 2016, «το σύνολο των εκδοθεισών αποδείξεων – όπως αποτυπώνονταν στην ένδειξη του αθροιστή που εκτυπώνεται πάνω στο σώμα των αποδείξεων της Φ.Τ.Μ. – υπερβαίνει τις 40.000 και η συνολική αξία των συναλλαγών είναι 3.959.507,19 €. Περαιτέρω, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε εταιρεία ταχυμεταφορών κατασχέθηκε Η/Υ, στον σκληρό δίσκο του οποίου εντοπίστηκε ηλεκτρονικό αρχείο όπου εμφανίζονται καταχωρημένες, για το έτος 2017, 21.669 συναλλαγές πώλησης επώνυμων απομιμητικών προϊόντων με συνολική αξία 2.446.995,79 € και 21.787 συναλλαγές, συνολικής αξίας 1.512.511,40 €, για το έτος 2018. Η συνολική αξία των συναλλαγών και για τα δύο έτη, αντικρίζεται επακριβώς με τη συνολική αξία των συναλλαγών που εκδόθηκαν από την ανωτέρω Φ.Τ.Μ.»

Keywords
Τυχαία Θέματα