«Παραλύει» η χώρα την Τρίτη – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Υπομονή θα πρέπει να έχουν όσοι μετακινηθούν την Τρίτη (24/09), ημέρα που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα ΑθήναςΠειραιά, κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη (24/09), ακινητοποιημένα θα είναι τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και οι συρμοί της γραμμής 1 Μετρό

(πρώην ΗΣΑΠ). Οι εργαζόμενοι σε μετρό (γραμμή 2 και 3) και τραμ συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας. Έτσι, το μετρό θα λειτουργεί από 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ και το τραμ θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Στην απεργία συμμετέχουν, επίσης, εκπαιδευτικοί, η ΠΝΟ, αλλά και η ΟΤΟΕ.

Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς διεκδικούν την άμεση απόσυρση των διατάξεων του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, που αφορούν τα εργασιακά και τη λειτουργία των συνδικάτων και αγωνίζονται για δημόσιες συγκοινωνίες στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της 24ης Σεπτεμβρίου στις 11 πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Επίσης, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τραίνα συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ως εκ τούτου αναμένεται ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για τις ακυρώσεις δρομολογίων.

Συνοπτικά το πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς την Τρίτη:

Στην 24ωρη απεργία μετέχουν ΗΛΠΑΠ, ΟΑΣΑ και ΣΤΑΣΥ, αλλά και το Αττικό Μετρό με στάσεις εργασίας. Αναλυτικά, τα ΜΜΜ θα απεργήσουν ως εξής:

24ωρη απεργία για την γραμμή 1 του Ηλεκτρικού24ωρη απεργία για τα λεωφορεία24ωρη απεργία για τα τρόλεϊΟι γραμμές 2 και 3 του Μετρό, θα είναι σταματημένα από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιαςΤο τραμ θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Απεργία σε τρένα και πλοία

Την Τρίτη (24/09) εκτός των ΜΜΜ, απεργούν και τα πλοία. Η ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) αποφάσισε την 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από τις 6 το πρωί ως τις 6 το πρωί της Τετάρτης. Τα τρένα θα πραγματοποιήσουν κι αυτά απεργία, αλλά την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, αποφάσισε να κάνει επίσης 24ωρη απεργία, αλλά δύο ημέρες μετά, πράγμα που σημαίνει πως την Πέμπτη δεν θα λειτουργήσουν οι γραμμές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και του προαστιακού.

Απεργούν και οι εκπαιδευτικοί

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο φέρνει αλλαγές, μεταξύ άλλων και στον συνδικαλιστικό νόμο, εκφράζουν και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες καλώντας νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές σε 24ωρη απεργία.

Η ΔΟΕ αναφέρει ότι βασικό αίτημα αποτελεί η απόσυρση του νομοσχεδίου και τονίζει σε σχετική ανακοίνωση: «Ο αφοπλισμός του συνδικαλιστικού κινήματος διευκολύνει την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων κατά των εργαζομένων και στην περιστολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Τα συνδικάτα μπορούν να ρυθμίζουν και να διαφυλάσσουν την εσωτερική τους λειτουργία στη βάση δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών που αποφασίζουν με αποφάσεις των οργάνων τους».

Από τη μεριά της, η ΟΛΜΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αντεργατικό – αντιαπεργιακό», θεωρώντας πως «προωθεί ένα είδος ‘ανάπτυξης’, που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι».

Συμμετοχή και από την ΟΤΟΕ

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία ανακοίνωσε και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Συγκεκριμένα, η ΟΤΟΕ ζητάει από την κυβέρνηση:

«-Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και τη Διαιτησία, παρεμβάσεις που εκθεμελιώνουν όλο το σύστημα των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ πυροδοτούν έναν νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης και υποβάθμισης της εργασίας.

– Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία.

– Να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους και της πλήρους μετενέργειας των όρων τους».

Δημόσια Νοσοκομεία

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξαν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και Πρόνοια.

Keywords
Τυχαία Θέματα