Παραδειγματική τιμωρία για όσους εμπλέκονται σε κακοποίηση παιδιών, ζήτησε ο Κοντονής

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κάλεσε τη Δικαιοσύνη, την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους αρμόδιους φορείς με αφορμή την κακοποίηση παιδιών (υποθέσεις Λέρου και Ζακύνθου) να στρέψουν ιδιαίτερα την προσοχή τους σε αυτές τις υποθέσεις.

Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα επιβολής όλων των αναγκαίων μέτρων αφενός για την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων σε περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών και αφετέρου για την άμεση και διαρκή στήριξη των κακοποιημένων παιδιών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντονής στο χαιρετισμό που απηύθυνε

κατά την έναρξη των εργασιών της εκδήλωση με θέμα «Δημόσια διαβούλευση επί του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, πλέον των άλλων επισήμανε:

«Τα παιδιά, ως μια μεγάλη ευάλωτη κοινωνική ομάδα, τα δικαιώματα της οποίας συχνά πλήττονται, αξιώνουν τον ίδιο σεβασμό και προστασία των δικαιωμάτων τους, επιζητούν τη διαφύλαξη και προαγωγή των ελευθεριών τους, την προάσπιση των δυνατοτήτων τους χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Η οικογένεια και η Πολιτεία οφείλουν να μεριμνούν για τα δικαιώματα του παιδιού με γνώμονα πάντοτε το βέλτιστο συμφέρον τους» είπε κ. Κοντονής και συνέχισε: «Τα δικαιώματα των παιδιών εντάσσονται στη γενικότερη κατηγορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν όχι μόνο αναπόσπαστο θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και συστατικό στοιχείο κάθε σύγχρονης δημοκρατικής έννομης τάξης. Από αυτά απορρέουν οι δημοκρατικές αξίες κάθε ευνομούμενης Πολιτείας στην οποία πρωταρχικός σκοπός είναι η ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των ανθρώπων. Αποτελούν τη βάση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την επίλυση κάθε είδους συγκρούσεων, αλλά και την ταυτόχρονη διατήρηση της αυτονομίας κάθε ανθρώπου».

Παράλληλα, ο κ. Κοντονής, αναφερόμενος στους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που εκπονείται από τη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης και αποβλέπει στην προώθηση και διασφάλιση των προβλέψεων της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στα παιδιά, Προστασία των παιδιών στο πλαίσιο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, Διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στην υγεία, Δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση, Παιδική προστασία στην κοινότητα – αποϊδρυματοποίηση, Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά), τόνισε ότι συνάδουν με αυτούς που απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και καλύπτουν τα θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού που τα τελευταία χρόνια έχει προκρίνει στις μελέτες της και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Φτάσαμε αισίως σήμερα να μιλάμε για τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου το οποίο εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσµα της κυβερνητικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη στατιστικά στοιχεία και έχοντας εξασφαλίσει διϋπουργικό συντονισµό και τη συμμετοχή όλων των αρµόδιων φορέων στο σχεδιασµό και την υλοποίηση των σχετικών δράσεών τους. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει ειδικούς, εφικτούς στόχους που θα υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, δηλαδή κατά το χρονικό διάστημα 2018-2020. Λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαίτερες πολιτιστικές, κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της σύγχρονης έννομης τάξης και αποτυπώνει τα σημεία στα οποία η εθνική πολιτική υστερεί» είπε ο κ. Κοντονής.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε: «Τα δικαιώματα και οι ανάγκες του παιδιού πρέπει να εξετάζονται παράλληλα: ο σεβασμός και η προώθηση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών πρέπει να συμβαδίζουν με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση των βασικών τους αναγκών. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα ανάμεσα στα κατοχυρωμένα σε διεθνείς συνθήκες δικαιώματα και στις πραγματικές συνθήκες φτώχειας, εγκατάλειψης και εκμετάλλευσης στις οποίες είναι αναγκασμένα να ζουν εκατομμύρια παιδιά σ’ όλο τον κόσμο. Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον και διασφαλίζουν την ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Επένδυση στα παιδιά σημαίνει επένδυση στο μέλλον».

«Υλοποιείται το σχέδιο εμβάθυνσης της διαφάνειας, του ελέγχου και της λογοδοσίας»

Στις νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες «υλοποιείται το σχέδιο εμβάθυνσης της διαφάνειας, του ελέγχου και της λογοδοσίας», αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών εκδήλωσης με θέμα «Έλεγχος και διαφάνεια, θεμελιώδη στοιχεία της Δημοκρατίας», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.

Ειδικότερα, ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στη δημιουργία της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, στη σύσταση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, στην καθιέρωση ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και τη διασταύρωση των στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις. Επιπλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη διερεύνηση σκανδάλων που δεν ήταν προτεραιότητα επί σειρά ετών, καθώς και στην πλήρη αναμόρφωση του συστήματος και των διαδικασιών των Δημοσίων Συμβάσεων, με διαφανείς όρους στα Δημόσια έργα, καθώς και το σύστημα προμηθειών υγείας.

Παράλληλα, ο κ. Κοντονής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του «πόθεν έσχες», το οποίο όπως είπε «βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων και θεσμικών τομών υπέρ της διαφάνειας και το οποίο αν και με τις διάφορες κατά καιρούς μορφές του μετρά αρκετά χρόνια ζωής, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και αποκάλυψε τις επιδιώξεις ορισμένων να αποτελούν ανέλεγκτο σώμα υπεράνω του νόμου».

«Το θέμα του ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «αρχικώς των πολιτικών προσώπων και, ακολούθως, των δικαστικών λειτουργών και των λοιπών κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων, συνδέθηκε εξαρχής από τον κοινό νομοθέτη με τη διασφάλιση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αποτροπή των φαινομένων αθέμιτου πλουτισμού. Με τις τελευταίες νομοθετικές τομές, ελήφθη μέριμνα ώστε μέσω του ελέγχου από ανεξάρτητα όργανα να υπάρξουν ακόμα περισσότερες εγγυήσεις υπέρ της αμεροληψίας, της αντικειμενικότητας αλλά και της πληρότητας του ελέγχου όλων για όλα».

Με τις νέες νομοθετικές μεταβολές, πάντα στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών του νομικού συστήματος και των επιστημονικών δεσμεύσεων, πρόσθεσε ο κ. Κοντονής «ελήφθησαν μέτρα για να ενισχυθεί η ακεραιότητα και να προληφθούν οι ευκαιρίες για διαφθορά μεταξύ των κρατικών λειτουργών. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι σχετικά με την ηλεκτρονική εφαρμογή περί πόθεν έσχες, ελήφθησαν ικανά μέτρα, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια του συστήματος και να μηδενιστούν οι κίνδυνοι επέμβασης τρίτων και διαρροής των δεδομένων. Παράλληλα, η πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, για υποχρέωση δήλωσης μετρητών χρημάτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων που φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων θεωρήθηκε ως κατ’ αρχήν πρόσφορο και αναγκαίο μέτρο για τη διαπίστωση μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης του υπόχρεου που δεν δικαιολογείται από τα νόμιμα έσοδά του. Πίσω από τη θέσπισή του κρύβεται και η σκέψη της δυνατότητας να λειτουργήσει αυτή η πρόβλεψη και αποτρεπτικά για τη μη αποδοχή δωρεών κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ακαδημία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ινστιτούτο Τοπικής Διακυβέρνησης και Καινοτόμων Πολιτικών και το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας με τη θεσμική υποστήριξη του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα