Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Σχεδόν 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθώς κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας  άνθρωπος θέτει τέρμα στη ζωή του.

Σύμφωνα με την έρευνα ο απαγχονισμός, η δηλητηρίαση και ο αυτοπυροβολισμός είναι οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι αυτοκτονίας. Ο ΠΟΥ  κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν σχέδια πρόληψης και αποσόβησης των αυτοκτονιών ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το στρες και να μειώσουν την πρόσβαση σε μέσα αυτοκτονίας. «Η αυτοκτονία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Όλες οι ηλικίες, τα

φύλα και οι περιοχές του κόσμου επηρεάζονται και κάθε απώλεια είναι πάρα πολύ», αναφέρει η έκθεση.

Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου μεταξύ των νέων ηλικίας από 15 έως 29 ετών, μετά τα τροχαία δυστυχήματα, και μεταξύ των έφηβων κοριτσιών ηλικίας από 15 έως 19 ετών είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον θάνατο στη γέννα.

Στα αγόρια εφήβους, η αυτοκτονία είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου μετά τα τροχαία δυστυχήματα και τη διαπροσωπική βία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει στην έκθεση του ότι σχεδόν 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο,  περισσότεροι από εκείνους που πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού ή στον πόλεμο.

Αν και τα παγκόσμια ποσοστά έχουν μειωθεί στις ΗΠΑ τα ποσοστά αυτοκτονίας αυξήθηκαν κατά 6% την εξαετία 2010-2016. Να σημειωθεί πως ο αριθμός των ανδρών που αυτοκτονούν στις πλούσιες χώρες είναι τριπλάσιος σε σχέση με εκείνον των γυναικών.

«Καλούμε όλες τις χώρες να συμπεριλάβουν στρατηγικές αποδεδειγμένης πρόληψης και αποσόβησης αυτοκτονιών στα εθνικά προγράμματα υγείας και εκπαίδευσης» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντχάνομ Γκαμπριέσους.

Τα στοιχεία της έρευνας σημειώνουν πως η Γουιάνα, μια πρώην βρετανική αποικία που βρίσκεται ανάμεσα στη Βενεζουέλα και στο Σουρινάμ, είναι η χώρα που καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών ανά κάτοικο (30,2 ανά 100.000), με έναν αυξημένο αριθμό κατάποσης παρασιτοκτόνων.

Ακολουθεί η Ρωσία, όπου η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται υπεύθυνη για το αυξημένο ποσοστό αυτοκτονιών. Μεταξύ των άλλων χωρών που έχουν υψηλά ποσοστά περιλαμβάνονται η Λιθουανία, το Λεσότο, η Ουγκάντα, η Σρι Λάνκα, η Νότια Κορέα, η Ινδία, ακόμη και η Ιαπωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα