Παγκόσμια κινητοποίηση για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο – Ανέλαβαν δράστη οι αρχές της Βραζιλίας

Υπό τη διεθνή πίεση και την παγκόσμια κινητοποίηση η Βραζιλία τελικά ενεργοποιήθηκε την Κυριακή (26/08) για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, στέλνοντας δύο αεροσκάφη C-130 Hercules τα οποία έριξαν δεκάδες χιλιάδες λίτρα νερού πάνω στο τροπικό δάσος, όπου εξακολουθούν να μαίνονται πολλές εστίες φωτιάς.

Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας υπέρ της υπεράσπισης

«του πνεύμονα του πλανήτη», ενώ οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν την παροχή βοήθειας στον Αμαζόνιο «το συντομότερο δυνατό».

Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, στον οποίο οι ΗΠΑ προσέφεραν τη βοήθειά τους, ευχαρίστησε με ανάρτησή του στο Twitter όχι τη G7, αλλά «τους δεκάδες επικεφαλής κρατών που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση, η οποία έχει ενδιαφέρον μόνο για όσους επιθυμούν να αποδυναμώσουν τη Βραζιλία».

.@LockheedMartin #Brazil #Amazon #fire:: Brazilian C-130 Hercules Planes Used To Put Out Amazon Fire https://t.co/dB0gGjVGNw pic.twitter.com/NELmfxmYwZ

— Defenseworld.net (@defenseworld) August 26, 2019

Το βράδυ ο βραζιλιάνος πρόεδρος δέχθηκε την πρόταση του Ισραήλ να προσφέρει ένα αεροσκάφος για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Στο Ρίο ντε Ζανέιρο περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη συνοικία Ιπανέμα, δύο ημέρες μετά την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων στην Ευρώπη. «Μπολσονάρου φύγε, Αμαζόνιε μείνε», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Πρώτη συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης: δύο C-130 Hercules που μπορούν να ρίχνουν 12.000 λίτρα νερού και επιβραδυντικούς παράγοντες αναπτύχθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Βραζιλίας.

A supertanker plane dropping water to obstruct the Amazon burning. The person behind it? Bolivia’s socialist leader Evo Morales. pic.twitter.com/2wMGoiS4la

Aaron Bastani (@AaronBastani) August 24, 2019

Τα αεροσκάφη αυτά που λειτουργούν σε χαμηλό ύψος αναχωρούν από τη βάση Πόρτο Βέλο, την πρωτεύουσα της πολιτεία Ροντόνια στα βορειοδυτικά, η οποία ξύπνησε και πάλι καλυμμένη από καπνό.

Ο αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε κατά 1.130 σε όλη τη Βραζιλία σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από την αρχή του έτους και ως το Σάββατο είχαν ξεσπάσει 79.513 δασικές πυρκαγιές στη Βραζιλία, λίγες περισσότερο από τις μισές στον Αμαζόνιο.

Brazil deploys two C-130 Hercules aircraft to douse fires devouring parts of the Amazon rainforest, as hundreds of new blazes flare up pic.twitter.com/4I0vEXePFr

TRT World Now (@TRTWorldNow) August 25, 2019

Επί ποδός και 43.000 στρατιώτες

Δύο δασικές πυρκαγιές στέλνουν σύννεφα καπνού με τεράστιες ποσότητες διοξειδίου πάνω από την Ροντόνια, την πολιτεία που συνορεύει με τη Βολιβία. Κάποιες φορές ένα μόνο δέντρο παραμένει όρθιο στη μέση ενός σεληνιακού τοπίου καλυμμένου με στάχτες, μαρτυρώντας την καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.

«Μέχρι στιγμής επτά πολιτείες, ανάμεσά τους και η Ροντόνια, έχουν ζητήσει τη συνδρομή του στρατού. Περίπου 43.000 στρατιώτες με έδρα τον Αμαζόνιο έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Φερνάντο Αζεβέντο ε Σίλβα. Για επέμβαση του στρατού στις πυρκαγιές είχε μιλήσει πριν από μερικές ημέρες ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, κάτι που έγινε πράξη.

Reuters tweeted on August 26, 2019 at 09:10AM: Protesters from indigenous communities and Greenpeace joined locals on the streets of Rio de Janeiro to call on Brazilian President Jair Bolsonaro to protect the Amazon rainforest. Read the latest: … https://t.co/cHTFQOaiJ1

— Unbiased, Fresh and Real News (@fot0graphie) August 26, 2019

Οι κυβερνήτες των πολιτειών που έχουν πληγεί έχουν ζητήσει εκτάκτως «υλική υποστήριξη» από τον Μπολσονάρου, ο οποίος τους κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα για «συνενοχή» με τους δράστες «των εγκληματικών πυρκαγιών».

Η κυβέρνηση αποδέσμευσε έκτακτους πόρους ύψους 38 εκ. ρεάλ (8,2 εκ. ευρώ) για επιχειρήσεις καταπολέμησης των πυρκαγιών από το υπουργείο Άμυνας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας Σέρζιο Μόρο έδωσε την έγκρισή του για την ανάπτυξη αστυνομικών κατά της παράνομης καταστροφής των δασών στον Αμαζόνιο. Η επιτάχυνση της αποψίλωσης υπό την κυβέρνηση Μπολσονάρου, η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας στον Αμαζόνιο, σε συνδυασμό με την εποχή της ξηρασίας, εξηγεί τη μεγάλη έκταση των πυρκαγιών.

August 2019 is continuing an active Amazon fire season, with large and intense fires burning in the region. @NASA satellites tracked actively burning fires across South America and captured images of smoke in the last week. https://t.co/EZKu01MPHg pic.twitter.com/VEoNZi2KJQ

NASA Earth (@NASAEarth) August 23, 2019

«Πολιτική εκμετάλλευση»

Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη διεθνή σκηνή. Την Κυριακή (25/08) ο Πάπας δήλωσε «ανήσυχος για τον ζωτικής σημασίας πνεύμονα του πλανήτη μας».

Στη σύνοδο της G7 στη Μπιαρίτς οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της Δύσης ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν «να βοηθήσουν το συντομότερο δυνατό τις χώρες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές». Περίπου το 60% του Αμαζονίου βρίσκεται στη Βραζιλία.

Το Σάββατο (24/08) ο Μπολσονάρου ανάρτησε στο Twitter βίντεο στο οποίο δηλώνει ότι η κυβέρνησή του θα επιδείξει «μηδενική ανοχή» για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και τονίζει: «θα αντιδράσουμε σθεναρά για να ελέγξουμε τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο». Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «οι πυρκαγιές φέτος δεν είναι πιο πολλές από τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών» και επέκρινε «την πολιτική εκμετάλλευση των πυρκαγιών αυτών» και την «παραπληροφόρηση».

It’s up to the #G7 leaders to agree how to deal with the Amazon wild fires.

Apparently… https://t.co/wLkNb023Wc

— TheCorrectUseofSperm (@Christsatheists) August 26, 2019

«Να δεσμευτεί η διεθνής κοινότητα για την κατάσβεση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο»

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε, λοιπόν, τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για την κατάσβεση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο λέγοντας ότι η περιοχή είναι απαραίτητη για την υγεία του πλανήτη.

«Ανησυχούμε όλοι για τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στον Αμαζόνιο. Ας προσευχηθούμε όλοι ώστε με τη δέσμευση όλων μας να είναι σύντομη η κατάσβεσή τους. Αυτός ο δασικός πνεύμονας είναι απαραίτητος για τον πλανήτη μας», είπε ο πάπας ενώπιον χιλιάδων πιστών στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, κατά το εβδομαδιαίο κήρυγμά του.

Pope Francis joined the calls to snuff out the Amazon rainforest fires during his Sunday address at St. Peter’s Square.

“Let us pray so that, with the efforts of all, they are controlled as quickly as possible.”https://t.co/LRlDi22t19

New York Daily News (@NYDailyNews) August 26, 2019

Brazil’s army fights Amazon fires after hundreds more flare up #AFP #Amazonia https://t.co/IJShZnIBRi

Keywords
Τυχαία Θέματα