Όταν οι ψαράδες έχουν… κέφια και «βγάζουν» στη στεριά «τέρατα» (video)

Η ικανοποίηση ενός ψαρά τη στιγμή που ο κόπος του πιάνει τόπο δεν μπορεί να περιγραφεί. Ειδικά εάν η ψαριά κρύβει και εκπλήξεις και προκαλεί… θαυμασμό. Πολλές φορές ψαράδες και στη χώρα μας έχουν βγάλει… λεία που μπορεί να τρομάξει πολλούς. Ας δούμε ορισμένες περιπτώσεις.

Με δόλωμα μια σουπιά, ο ροφός των 7,5 κιλών «τσίμπησε» την 1η Νοεμβρίου, το αγκίστρι του ερασιτέχνη ψαρά Νικήτα Πατεράκη στην Κρήτη. Το ψάρι πιάστηκε στα νερά του Νότιου Κρητικού Πελάγους και συγκεκριμένα στην περιοχή του Τραχηλίου, κάτω από την κορυφή

«Κεφάλι», ανάμεσα στο Αγιοφάραγγο και στο Ακρωτήριο Λίθινο, όπου υπάρχουν μεγάλα βάθη και άφθονα ψάρια.

Σύμφωνα με τη σελίδα «Δια-SOS-τε τη Μεσαρά», ο συγκεκριμένος ερασιτέχνης ψαράς είναι από τους λίγους που γνωρίζουν τόσο καλά τις ξέρες της Νότιας Κρήτης, αφού είναι και έμπειρος συλλέκτης θαλασσινού αλατιού. «Ο συγκεκριμένος ροφός δεν με δυσκόλεψε καθόλου. Με δόλωμα μια σουπιά κατάφερα γρήγορα να τον ξεγελάσω. Είναι μαγεία την ώρα που νιώθεις το τσίμπημα και τραβάς τον ροφό στην βάρκα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στα Χανιά ένας άλλος τυχερός ψαράς κατάφερε να πιάσει έναν… βλάχο 47 κιλών. Πρόκειται για τον Χανιώτη Γιώργο Καζούλη, ο οποίος κατάφερε να πιάσει το τεράστιο ψάρι στα ανοιχτά της Γραμβούσας και στη συνέχεια να ποζάρει με αυτό χαμογελαστός.

Ο συγκεκριμένος «βλάχος», που… έσπασε τη ζυγαριά, πιάστηκε με ζόκα στα 190 μέτρα. Όπως ήταν αναμενόμενο η ψαριά τράβηξε τα βλέμματα αφού ο βλάχος ήταν τόσο μεγάλος που σχεδόν κάλυπτε τον ίδιο τον ψαρά, ο οποίος με δυσκολία κατάφερε να «χωρέσει» στη φωτογραφία με τη λεία του.

Viral στο διαδίκτυο έγινε ένα βίντεο δύο ψαράδων που πανηγυρίζουν έξαλλα για το ψάρι που έπιασαν στο Αιγαίο. Ο τυχερός ψαράς ανέβασε το σχετικό βίντεο στο youtube και οι προβολές έχουν ξεπεράσει τις 149.020 από τις 23/10. Όπως γράφει ο ίδιος αυτό ήταν το πρώτο ψάρεμα της σεζόν, σε ένα από τα πιο αγαπημένα του μέρη, που δεν αποκαλύπτει: «Πιάσαμε μια συναγρίδα τέρας και ένα μικρό φαγκρόπουλο. Μπορεί να μην έχουν μπει ακόμα τα ψάρια τα καλά, αλλά όπως πάντα, ποτέ δεν φεύγουμε παραπονεμένοι».

Δείτε το βίντεο μετά το 08.30 με τις προσπάθειες να βγάλουν στη στεριά τη μεγάλη συναγρίδα:

Απίστευτες εικόνες στη Βιάννο με τεράστιο λαγοκέφαλο

Οι λαγοκέφαλοι έχουν εδραιώσει την παρουσία τους στις ελληνικές θάλασσες και αυξάνουν τον πληθυσμό τους, κυκλοφορώντας, πλέον, και σε μεγέθη που δεν έχουμε φανταστεί.

Αυτό αποδεικνύει η «ψαριά» του κατοίκου της περιοχής της Δερμάτου Βιάννου, Στέλιου Μανετάκη, ο οποίος στην παραλία του Σκούρου έβγαλε έναν τεράστιο λαγοκέφαλο βάρους 10 κιλών.

Όπως υποστηρίζουν ψαροτουφεκάδες της περιοχής, έχουν δει αρκετές φορές αντίστοιχου μεγέθους λαγοκεφάλους, ενώ για τον ίδιο το θέαμα δεν είναι πρωτόγνωρο, αφού όπως μας είπε, έχει βγάλει στο παρελθόν ψάρι αυτού του είδους με διπλάσιο βάρος.

Ο ίδιος ο κ. Μανετάκης, ανέφερε στο «viannitika.gr»: «Τα ψάρια αυτά έχουν αλλάξει τη ζωή στο βυθό όπως την είχαμε μάθει από παιδιά. Πέρα από το ότι αυξάνονται επικίνδυνα, μας δημιουργούν κι άλλου είδους προβλήματα αφού μας σκίζουν συνεχώς τα δίχτυα. Πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια οριστική λύση, πριν να είναι αργά…».

Παγκόσμιο ρεκόρ από βολιώτη ψαροτουφεκά

Το παγκόσμιο ρεκόρ μεγαλύτερης Τσιπούρας (Sparus Aurata) αλιευμένης από ψαροτουφεκά κατείχε για μεγάλο διάστημα ο Βολιώτης Κώστας Δαφερέρας. Ο συγκεκριμένος ψαράς έπιασε τσιπούρα 5,4 κιλών στην περιοχή μεταξύ των Αλυκών και της Κριθαριάς τον περασμένο Ιανουάριο. Η κατάκτηση του παγκόσμιου ρεκόρ από τον Κώστα Δαφερέρα δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνούς Οργανισμού Υποβρυχίου Ψαρέματος (IUSA).

Μετά την ανακοίνωση του IUSA, ο βολιώτης ψαροτουφεκάς έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο facebook: «Xθες μου ανακοινώθηκε από τον διεθνή οργανισμό υποβρυχίου ψαρέματος (IUSA) πως το ψάρι μου αποτελεί πλέον επίσημα παγκόσμιο ρεκόρ μεγαλύτερης Τσιπούρας (Sparus Aurata) πιασμένης με ψαροντούφεκο! Τη χαρά και τα συναισθήματα δεν μπορώ να τα περιγράψω! Το μέγεθος του ψαριού μαζί με τον τρόπο σύλληψης αποτελούν ένα τρελό όνειρο το οποίο δεν ξέρω αν θα ξαναζήσω! Εδώ να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και δημόσια στους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Το ρεκόρ αυτό το αφιερώνω ως φόρο τιμής στην Οικογένειά μου που θέλοντας και μη έχουν βγάλει λέπια και στη Μητέρα μου που εδώ και αρκετά χρόνια δεν είναι στη ζωή. Να είστε όλοι καλά!».

Έπιασε στα δίχτυα του καρχαρία τριών μέτρων στη Θεσπρωτίας

Μεγάλη έκπληξη περίμενε ψαρά τον περασμένο Ιούλιο στην Πλαταριά Θεσπρωτίας. Ο καπετάν Αχιλλέας έπιασε με τα δίχτυα του ένα καρχαριοειδές περίπου τριών μέτρων, ανοιχτά του κόλπου της Πλαταριάς. Το συγκεκριμένο είδος είναι ένα από τα ψάρια που ζουν στο… Iόνιο και είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Τον εκλεκτό μεζέ αγόρασαν Ιταλοί που βρίσκονταν τότε στην παραλία της Πλαταριάς με το σκάφος τους.

Σφυρίδα – γίγας «ανέβασε» στην Πύλο

Σφυρίδα 17,5 κιλών ψάρεψε ερασιτέχνης ψαράς στην Πύλο, στον όρμο του Ναβαρίνου στη Μεσσηνία τον περασμένο Ιούλιο. «Ηταν η ψαριά της ζωής του», επεσήμανε φίλος του τυχερού ψαρά, που έσπευσε να γνωστοποιήσει το ξεχωριστό αυτό γεγονός. Σχετική φωτογραφία φιλοξένησε το «elefteriaonline.gr».

Ψάρι με ανθρώπινα δόντια έπιασε ψαράς από την Αργολίδα

Ένα παράξενο και συνάμα τρομακτικό ψάρι με δόντια που μοιάζουν με ανθρώπινα έπιασε ερασιτέχνης ψαράς από την Αργολίδα, όταν βγήκε με την παρέα του ανοιχτά στον Αργολικό κόλπο τον περασμένο Ιούλιο.

Ο ερασιτέχνης ψαράς που είναι κατά κύριο επάγγελμα εκπαιδευτικός, από τα Λευκάκια Ναυπλίου, έπιασε το περίεργο ψάρι και εντυπωσιάστηκε. Ήταν η πρώτη φορά που το βλέπει. «Μας έκανε μεγάλη εντύπωση ότι δόντια του ψαριού, έμοιαζαν με ανθρώπου», είχε πει.

Εικάζεται ότι πρόκειται για ψάρι που μετανάστευσε από τροπικές περιοχές λόγω των έντονων κλιματικών αλλαγών. Πρόκειται για δυο περιπτώσεις ψαριών:

Η μια περίπτωση αναφέρεται στο τροπικό ψάρι pacu, που ζει στον κόλπο του Αμαζονίου που τα μπροστινά δόντια του μοιάζουν πολύ με δόντια ανθρώπου. Είναι παμφάγο και τρέφετε με τα πάντα και αν δεν βρίσκει τροφή θα φάει και ψάρια.

Η άλλη περίπτωση αναφέρεται στον προβατοκέφαλο (επιστημονική ονομασία Archosargus probatocephalus), ένα ψάρι που ενδημεί στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και στην κεντρική Αμερική. Ο προβατοκέφαλος που έχει μήκος μεταξύ 30 και 50 εκατοστών, φημίζεται για τα δόντια του που μοιάζουν με αυτά των ανθρώπων.

Τα δόντια του ψαριού, μαζί με τη δύναμη των σαγονιών του το βοηθούν να βρίσκει την τροφή του που αποτελείται κυρίως από κελυφωτά μαλάκια και άλλα θαλασσινά. Μάλιστα, το ψάρι -που θεωρείται δύσκολη λεία για τους ψαράδες, καθώς συχνά τρώει το δόλωμα και κόβει την πετονιά- μπορεί να κόψει ακόμα και δάκτυλο ανθρώπου, τόση δύναμη έχει στο στόμα του.

Σημειώνεται, επίσης ότι εκτός από τα πλήρως ανεπτυγμένα δόντια, πάνω στην κάτω γνάθο έχει και σειρές αναπληρωματικών δοντιών, για να αντικαθιστά αυτά που φθείρονται. Όπως και να χει πρόκειται για ένα ψάρι που δεν υπήρχε στις ελληνικές θάλασσες και που η κλιματική αλλαγή, άγνωστο πως, το έφερε και στην περιοχή μας, ενώ μια ακόμα περίπτωση έχει αναφερθεί και στην Χαλκιδική χωρίς να γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον ίδιο τύπο.

(πληροφορίες από flashnews.gr, volosday.gr, thesprotia24.gr, gargalianoionline.gr, elefteriaonline.gr, argolikeseidhseis.gr, viannitika.gr)

Πηγή: Όταν οι ψαράδες έχουν… κέφια και «βγάζουν» στη στεριά «τέρατα» (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα