Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή καράβι; – Ποιο από τα δύο έθιμα είναι πιο παλιό και πιο «ελληνικό»

Μπορεί να μην είχε τη μορφή που έχει σήμερα αλλά το χριστουγεννιάτικο δέντρο υπήρχε ως έθιμο, υπό πολλές μορφές, στην αρχαία Ελλάδα. Λαογράφοι παρατηρούν ότι οι αρχαίοι Έλληνες έβαζαν στα σπίτια τους κλαδιά αειθαλών δέντρων για την αλλαγή του χρόνου τα οποία στόλιζαν μάλιστα με καρπούς και φρούτα για να δείχνουν ομορφότερα. Με αυτό τον τρόπο, θα ήταν εξίσου αειθαλή και εύρωστα και τα σπιτικά τους.

Το έθιμο συνεχίστηκε κατά την περίοδο των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, παρότι το χριστουγεννιάτικο

δέντρο όπως το γνωρίζουμε σήμερα προέρχεται από τη Σκανδιναβία και τη Γερμανία. Ωστόσο είναι τόσο διαδεδομένο πια στην Ελλάδα που ανήκει πλέον στη σύγχρονη λαογραφία της χώρας.

Την ίδια ώρα, οι λαογράφοι υποστηρίζουν την μη καθολικότητα του καραβιού. Δηλαδή, το καραβάκι υπήρχε ως έθιμο μόνο σε παραθαλάσσια μέρη. Ακόμα και εκεί, όμως, δεν το στόλιζαν παρά μόνο παιδιά όταν πήγαιναν να πουν τα κάλαντα, ενώ μέσα στο μικρό καραβάκι οι νοικοκυρές τα φίλευαν με κουραμπιέδες και κάθε λογής γλυκά. Με άλλα λόγια, δεν αποτελούσε μέρος του στολισμού εντός του σπιτιού.

Εν ολίγοις, είναι φανερό ότι παρ’ ότι το καραβάκι έχει και αυτό μια σημαντική θέση στη χριστουγεννιάτικη λαογραφία της χώρας μας, δεν είχε τη δυνατότητα να ξεπεράσει τη δημοτικότητα του πολύ παλαιότερου χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Πηγή: Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή καράβι; – Ποιο από τα δύο έθιμα είναι πιο παλιό και πιο «ελληνικό» - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα