Όταν η τέχνη συναντά την πολεοδομία – Φώτα και χρώματα «στολίζουν» μια αιωρούμενη πεζογέφυρα στο Ντιτρόιτ (εικόνες – video)

Μία, εδώ και καιρό, υπάρχουσα «ουρανογέφυρα», μήκους 30 μέτρων, που συνδέει δύο από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια του Ντιτρόιτ φώτισε ο Φίλιπ Κ. Σμιθ ο Τρίτος. Ο καλιφορνέζος καλλιτέχνης οραματίστηκε τη δομή, που ενώνει τους 16ους ορόφους των ουρανοξυστών «One Woodward» και «Guardian Building», ως μια πλέουσα στον αέρα φωτεινή μπάρα που αιωρείται πάνω από τους δρόμους.

Η πεζογέφυρα κατασκευάστηκε το 1976 από τον αρχιτέκτονα Τζίνο Ροσέτι για να επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση των υπαλλήλων από τον

έναν πύργο στον άλλο. Τη δεκαετία του 1990, περιέπεσε σε αχρηστία. Ο καλιφορνέζος καλλιτέχνης χορογράφησε προσεκτικά την εγκατάσταση, με κινούμενα επίπεδα φωτός.

«Αυτό το πρότζεκτ εισάγει μια απολύτως μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία έξω από τα παραδοσιακά όρια ενός μουσείου ή μιας αίθουσας τέχνης, τοποθετημένο στον δημόσιο χώρο ώστε όλοι να έχουν ελεύθερα αυτή την εμπειρία», λέει ο Σμιθ.

«Τη μέρα, την “ουρανογέφυρα” θα συνεχίσουν να τη βλέπουν όπως ήταν ο ιστορικός εαυτός της μέσα στην αρχιτεκτονική του κέντρου της πόλης. Τη νύχτα όμως θα γίνεται ένας φάρος της ομορφιάς, δημιουργικότητας και καινοτομίας του Ντιτρόιτ» τόνισε.

Μια εντυπωσιακή συνάντηση της τέχνης με την πολεοδομία.



(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: designboom.com

Keywords
Τυχαία Θέματα