Ολλανδία: Βουλευτές απέρριψαν αίτημα πολιτών για έρευνα για την ένταξη της χώρας στο ευρώ

Βουλευτές που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου απέρριψαν σήμερα αίτημα των πολιτών για διερεύνηση των λόγων που οι Κάτω Χώρες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο ευρώ.

Βουλευτές από την κεντροδεξιά, την κεντροαριστερά και από δύο φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης, αντιτάχθηκαν στην πρόταση να ανακρίνουν τους πρώην πρωθυπουργούς, Βιμ Κοκ και Ρουντ Λούμπερς, και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γκέριτ Ζαλμ, σχετικά με τους λόγους

που αποφάσισαν να προσχωρήσουν στη νομισματική ένωση.

Οι πολίτες πίσω από το αίτημα είπαν ότι οι κίνδυνοι της εισαγωγής στην Ευρωζώνη αποκρύφτηκαν από το κοινό.

Ο βουλευτής των Εργατικών, Χενκ Νάιμπερ, δήλωσε ότι η απόφαση της υιοθέτησης το ευρώ «λήφθηκε δημοκρατικά» και μετά από εκτενή δημόσια συζήτηση.

Είπε ότι τα αρνητικά -όπως ότι συνδέονται πολλές διαφορετικές οικονομίες, χωρίς τη δυνατότητα να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους- είχαν ληφθεί υπόψη.

Ο συνάδελφός του, Βόουτερ Κόλμες, από το κεντρώο κόμμα, είπε ότι μια έρευνα θα ήταν «χάσιμο χρόνου».

Σημείωσε επίσης, ότι οι δύο εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας των πολιτών έχουν εν τω μεταξύ δημιουργήσει ένα πολιτικό κόμμα και θα προσπαθήσουν να εκλεγούν ως μέλη του Κοινοβουλίου το Μάρτιο.

«Έχουν ήδη φτάσει το συμπέρασμά τους» δήλωσε ο Κόλμες. «Το Κοινοβούλιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για ένα πολιτικό σόου».

Ο Τόνι φαν Ντάικ, του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, είπε ότι το ευρώ «δεν έπρεπε ποτέ να έχει εγκριθεί».

Η Κάρολα Σχούτεν, του συντηρητικού ChristianUnion, είπε ότι το ευρώ προκάλεσε μια «έριδα» μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών του Βορρά και του Νότου.

«Το πείραμα με το ευρώ έχει αποτύχει», δήλωσε η ηγέτης του οικολογικού Party for Animals, Μαριάν Τιέμε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μέλος του Εργατικού Κόμματος και επικεφαλής του Eurogroup, είπε ότι είναι άδικο να κατηγορήσουμε το ευρώ για τα τελευταία χρόνια της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σημείωσε επίσης ότι πριν από το ευρώ, τα ξεχωριστά νομίσματα των ευρωπαϊκών χωρών ήταν συχνά θύματα των κερδοσκόπων που προσπαθούν να τα παίξουν ένας εναντίον του άλλου. «Η μνήμη μας είναι μικρή», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα