Οι «τέσσερις συν ένας» δελφίνοι του αρχιεπισκοπικού θρόνου που… ονειρεύονται παραίτηση του Ιερώνυμου

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

«Ρωμαϊκή Αρένα» θυμίζει τις τελευταίες εβδομάδες η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το πλαίσιο της συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, στο οποίο συνομολόγησαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, αποδεικνύεται, όσο περνά ο καιρός ως ένα πολύ καλό πρόσχημα, για τους «βιαστικούς μνηστήρες», του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

Και τώρα τα «ιερά ξίφη» έχουν βγει για τα καλά από τα θηκάρια και… λαμπυρίζουν

στο μισοσκόταδο. Ο διάλογος επί του πλαισίου συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας συνεχίζεται. Όπως και η «ενδοεκκλησιαστική μάχη» που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή μετά τη δημοσιοποίηση του πλαισίου συμφωνίας, οπότε και οι διαρροές μιλούσαν ακόμη και για εξαναγκασμό, σε παραίτηση, του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τέσσερις συν ένας Μητροπολίτες φαίνεται να αναπτύσσουν ιδιαίτερη και πιο έντονη κινητικότητα από τους υπόλοιπους προσπαθώντας, όπως λένε έγκυρες πηγές, να δημιουργήσουν, τις προϋποθέσεις, ή καλύτερα να «μετρήσουν» ο καθένας το δικό του προσωπικό έρεισμα στους κόλπους της ιεραρχίας.

Και μπορεί, ο κοινός τους τόπος να είναι η διαφωνία τους με το πλαίσιο συμφωνίας, αλλά οι διαφορές μεταξύ τους φαντάζουν χαώδεις και η κόντρα τους φτάνει στα άκρα. Και τούτο διότι, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, ο καθένας ξεχωριστά, θα έβλεπε με καλό μάτι τον εαυτό του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, παρότι, ο ρόλος του υπήρξε καταλυτικός στην εκλογή του κ. Ιερώνυμο, φαίνεται ότι, εν μια νυκτί από άνθρωπος απόλυτης εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου, μετατράπηκε σε σφοδρό πολέμιό του. Κι όσοι ξέρουν τα τεκταινόμενα λένε πως οι φιλοδοξίες του δεν τελειώνουν στον ρόλο του «Ρομπέν των κληρικών».

Δυο στενοί συνεργάτες του Μακαριστού Χριστοδούλου, ο Δημητριάδος Ιγνάτιος (δεξιά στη φωτό) και ο Καισαριανής Δανιήλ (αριστερά), με όχημα και πρόσχημα τη συμφωνία, φαίνεται να κινούνται, λέγεται, έντονα στο παρασκήνιο, αναζητώντας ηγετικό ρόλο στο «αντι – Ιερωνυμικό» στρατόπεδο.

Την ίδια ώρα ο Πειραιώς Σεραφείμ φαίνεται να «χοντραίνει» το παιχνίδι. Γνωστός για τις υπερσυντηρητικές τοποθετήσεις του, ο Μητροπολίτης Πειραιώς φαίνεται να αξιοποιεί και να πυκνώνει τις επαφές του με πολιτικούς παράγοντες του συντηρητικού χώρου, με προφανή στόχο, λένε κάποιοι…

Στάση αναμονής τηρεί ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, πάλαι ποτέ «αουτσάιντερ» για τη διαδοχή του Μακαριστού Χριστοδούλου. Οι καλά γνωρίζοντες λένε πως ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και φαίνεται να «ζυγίζει» τις κινήσεις του, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις…

Η «παρτίδα» βέβαια έχει κι άλλους παίκτες. Το Φανάρι για παράδειγμα, αξιοποιεί, τη διαφωνία μέρους των μελών της Ιεραρχίας, με το πλαίσιο συμφωνίας, για να ρίξει «λάδι στη φωτιά», των ήδη τεταμένων σχέσεων με την Εκκλησία της Ελλάδος. Και, φαίνεται ότι, σε συνεννόηση με τις Μητροπόλεις των «Νέων Χωρών» και την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, που υπάγεται, κανονικά, απευθείας στο Φανάρι, υποδαυλίζουν την ένταση. Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Αθήνα και είχε ζητήσει να δει τον Αρχιεπίσκοπο, το ραντεβού, όπως λένε καλά γνωρίζοντες, δεν κλείστηκε ποτέ.

Όλη αυτή η ατμόσφαιρα έχει και προφανή πολιτικά χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί πως νομικός εκπρόσωπος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος. Ο διάλογος επί της συμφωνίας συνεχίζεται. Και στην πραγματικότητα αρκετοί απλοί ιερείς δεν τον βλέπουν αρνητικά. Για αυτό και η μερίδα της ιεραρχίας που φαίνεται να διαφωνεί, ετοιμάζει τη δεύτερη γραμμή άμυνας, που δεν είναι άλλη από το άρθρο 3 και την αναφορά του ουδετερόθρησκου.

Η δε μάχη στο εσωτερικό της Ιεραρχίας, φαίνεται ότι θα «χοντραίνει» ολοένα και περισσότερο. Ο Αρχιεπίσκοπος το γνωρίζει. Και περιγράφεται ως έτοιμος να πει την τελευταία λέξη…

Keywords
Τυχαία Θέματα