«Οι πρυτάνεις απέρριψαν τη διχαστική – εμφυλιοπολεμική ρητορική του Μητσοτάκη»

«Οι φωνές της λογικής και του μέτρου επικράτησαν. Η Σύνοδος Πρυτάνεων διαμόρφωσε θέσεις που αποκλίνουν από την ατζέντα της alt-right στρατηγικής της κυβέρνησης που θέλει τα πανεπιστήμια αστυνομοκρατούμενα και χώρους πανοπτικής επιτήρησης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το «μπλόκο» των πρυτάνεων στα σχέδια για δημιουργία ειδικής αστυνομίας στα πανεπιστήμια που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι πρυτάνεις απέρριψαν τη διχαστική – εμφυλιοπολεμική ρητορική του

κ. Μητσοτάκη και απέδειξαν ότι οι πανεπιστημιακές αρχές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ντεκόρ ανιστόρητων κραυγών και μικροπολιτικών επιδιώξεων» επισημαίνει η Επιτροπή.

Και συμπληρώνει: «Η απόφαση στηρίζεται στην συνταγματική επιταγή της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και αναφέρει ότι:

Η υπηρεσία φύλαξης υπάγεται ιεραρχικά στον πρύτανη και τη Σύγκλητο. Ούτε στο υπουργείο Παιδείας ούτε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.Κάθε ΑΕΙ προσαρμόζεται στις συνθήκες του και η ελεγχόμενη πρόσβαση αφορά μόνο ευαίσθητους χώρους όπως εργαστήρια, χώρους με επικίνδυνα υλικά, διοικητικά κτίρια κλπ.Το υπάρχον πλαίσιο επιβολής ποινικών κυρώσεων κρίνεται επαρκές».

Υπενθυμίζεται ότι οι πρυτάνεις προτείνουν σώμα φύλαξης των ΑΕΙ που δεν θα έχει σχέση με τις αστυνομικές Αρχές, αλλά θα αποτελεί ουσιαστικά ένα ενισχυμένο σώμα ιδιωτικής φύλαξης, κάτι το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα μέτρα που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θεωρούν αυτονόητο ότι η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ωστόσο στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στο πρυτανικό συμβούλιο και όχι στην Αστυνομία, ενώ η Σύνοδος θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Keywords
Τυχαία Θέματα