Οι πολιτικές απασχόλησης στο επίκεντρο της συνάντησης Αντωνοπούλου – Θεσμών

Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αντωνοπούλου ανέλυσε στους θεσμούς το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, το έτος, για την τριετία 2018-2020.

Από αυτές, το 50% θα αφορά θέσεις εργασίας, μέσω των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, ενώ το υπόλοιπο 50% θα στοχεύει σε ειδικές ηλικιακές ομάδες, όπως είναι οι νέοι με πολύ

υψηλά προσόντα από 22 έως 29 ετών, για να ανασχεθεί το «brain drain» («διαρροή εγκεφάλων») και άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών, που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι θεσμοί κατανοούν ότι η ανεργία αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, θεωρούν ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας είναι στοχευμένος, αναγνωρίζουν την τεχνογνωσία της Παγκόσμιας Τράπεζας και ότι μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης, οι οποίοι, όμως, διερευνώνται, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, το χρηματοδοτικό σκέλος δεν συζητήθηκε καθόλου στη συνάντηση της κ. Αντωνοπούλου με τους θεσμούς. Όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα διαχειριστεί, πρωτίστως, το εν λόγω θέμα.

Νωρίτερα, κατά το σημερινό ραντεβού των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των θεσμών για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό διαπιστώθηκε ότι οι δύο πλευρές εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα με γνώση των διαπραγματεύσεων, στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει ιδεολογική διαφορά και τα περισσότερα θέματα που αφορούν στις ρυθμίσεις των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων έχουν κλείσει. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, μένει να φανεί σε ποια κατεύθυνση κινείται η συμφωνία, καθώς δυο θέματα παραμένουν ανοικτά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το ζήτημα της δυνατότητας διαγραφής στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών οφειλών των παρακρατούμενων φόρων και συγκεκριμένα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Μία ακόμη εκκρεμότητα αφορά το ελάχιστο ύψος των οφειλών που θα πρέπει να έχει μια επιχείρηση ώστε να δικαιούται να υπαχθεί στον μηχανισμό. Η κυβερνητική πρόταση και η οποία ενσωματώθηκε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ορίζει το κατώφλι στις 20.000 ευρώ, εν αντιθέσει με τους δανειστές που ζητούν να διαμορφωθεί στις 50.000 ευρώ.

Επιπλέον, στις 20:00 ξεκίνησε η συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Ενέργειας, κ. Σταθάκη στην οποία θα βρίσκεται και ο επικεφαλής της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκης και ο οποίος θα παρουσιάσει τις προτάσεις του σχετικά με τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ καθώς και την πώληση πελατών σε ιδιώτες και τη δημιουργία μονάδων από ιδιώτες.

Το σχέδιο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή (σήμερα επελέγη ο σύμβουλος της διαδικασίας που θα είναι ο οίκος Pricewaterhousecoopers), ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η διαδικασία για την επιλογή και νομικού συμβούλου, με στόχο το εγχείρημα να ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο. Και στο βαθμό που θα στεφθεί με επιτυχία, να ακυρωθεί στην πράξη η αναγκαιότητα για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που είναι το εργαλείο το οποίο έχει επιλεγεί επί του παρόντος για το άνοιγμα της αγοράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εκπρόσωποι των θεσμών άκουσαν «με ενδιαφέρον» το σχέδιο της ΔΕΗ ενώ έθεσαν και εκείνοι από την πλευρά τους την ανάγκη η απελευθέρωση της αγοράς να προχωρήσει με ασφάλεια. Στο ερώτημα δε γιατί δεν ανοίγει η αγορά, από πλευράς ΔΕΗ παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μεγάλο μέρος των καταναλωτών (οφειλέτες, υψηλή τάση, ειδικά τιμολόγια κ.α.) παραμένουν αναγκαστικά στη ΔΕΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα