Οι Νορβηγοί απέρριψαν την πρόταση Τραμπ να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ

«Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε»: Πολλοί Νορβηγοί απέρριψαν την πρόταση του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι θα ήταν πιο καλοδεχούμενοι μετανάστες στις ΗΠΑ σε σύγκριση με ανθρώπους από «χώρες απόπατους», όπως η Αϊτή και οι αφρικανικές χώρες.

Δείτε επίσης: Προκαλεί ο Τραμπ: Οι ΗΠΑ υποδέχονται μετανάστες από «κράτη απόπατους»

Η Νορβηγία, μια από τις πλουσιότερες

χώρες παγκοσμίως όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ανακηρύχθηκε πέρυσι η ευτυχέστερη του πλανήτη. Είναι άλλωστε γνωστή για το κράτος πρόνοιας που καλύπτει τους κατοίκους από τη γέννηση μέχρι τον τάφο και χρηματοδοτείται εν μέρει από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Εκ μέρους της Νορβηγίας: Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε» απάντησε στο Twitter ο Τόρμπγερν Σέτρε, ένας πολιτικός που εκπροσωπεί το Συντηρητικό Κόμμα σε μια κοινότητα κοντά στο Όσλο.

On behalf of Norway: Thanks, but no thanks….

««Why are we having all these people from shithole countries… https://t.co/QPuVGWlIat

— Torbjørn Sætre (@tosaetr) 12 Ιανουαρίου 2018

Άλλοι χαρακτήρισαν τις εκφράσεις του Τραμπ «ανάρμοστες» ή «ρατσιστικές».

«Δεν ερχόμαστε. Χαιρετισμούς από τη Νορβηγία», έγραψε μια γυναίκα.

Μολονότι εκατοντάδες χιλιάδες Νορβηγοί μετανάστευσαν στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα, πλέον δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Το 2016 μόλις 502 άτομα (σε συνολικό πληθυσμό 5,3 εκ.) αποφάσισαν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

Δείτε επίσης: Ο Τραμπ διαψεύδει ότι μίλησε για «χώρες απόπατους» – Παγκόσμια κατακραυγή (video)

Η αναφορά του Τραμπ στη Νορβηγία μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι την Τετάρτη η πρωθυπουργός της χώρας, Έρνα Σόλμπεργκ, επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο και ο πρόεδρος Τραμπ επαίνεσε τη χώρα για το εμπορικό ισοζύγιό της με τις ΗΠΑ και για το γεγονός ότι αγοράζει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο Κρίστιαν Κρίστενσεν, αμερικανός καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, στη γειτονική Σουηδία, έγραψε ειρωνικά στο Twitter: «Ασφαλώς οι άνθρωποι από τη Νορβηγία θα ήθελαν πολύ να μεταναστεύσουν σε μια χώρα όπου έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να τους πυροβολήσουν, να ζήσουν στη φτώχεια, να μην έχουν περίθαλψη επειδή είναι φτωχοί, να μην έχουν γονική άδεια μετ’ αποδοχών και να έχουν λιγότερες γυναίκες στην εξουσία».

Of course people from #Norway would love to move to a country where people are far more likely to be shot, live in poverty, get no healthcare because they’re poor, get no paid parental leave or subsidized daycare and see fewer women in political power. #Shithole

— Christian Christensen (@ChrChristensen) 11 Ιανουαρίου 2018

Το γραφείο της πρωθυπουργού Σόλμπεργκ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τραμπ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα