Οι ΗΠΑ ζητούν να λογοδοτήσει το ιρανικό καθεστώς για το πυρηνικό πρόγραμμα

Οι πολεμικές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν συνεχίζονται και αυτή τη φορά, μέσω του ΟΗΕ, στο «τραπέζι» είναι ξανά το πυρηνικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, οι εξελίξεις όσον αφορά στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της ασιατικής χώρας θα συζητηθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) την Τετάρτη (10/07) που συγκαλείται κατόπιν αμερικανικού αιτήματος. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή (05/07) στο Γαλλικό Πρακτορείο

εκπρόσωπος αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Το 35μελές ΔΣ του ΔΟΑΕ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βιένη, θα συνεδριάσει εκτάκτως «την Τετάρτη στις 14:30» (σ.σ. 15:30 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Η έκτακτη σύγκληση του οργάνου ζητήθηκε από τις ΗΠΑ μερικές ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του ΔΟΑΕ σύμφωνα με την οποία η Ισλαμική Δημοκρατία υπερέβη το μέγιστο απόθεμα ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού —300 κιλά— που έχει δικαίωμα να διατηρεί στην κατοχή της βάσει της διεθνούς συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις.

Το αίτημα υπέβαλε προσωπικά η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στη Βιένη, η Τζάκι Γουόλκοτ. Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της, η άλλοτε συνεργάτιδα του Τζον Μπόλτον όταν ήταν πρεσβευτής της χώρας του στα Ηνωμένα Έθνη σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαιτήσει το καθεστώς του Ιράν να λογοδοτήσει». Σε τι ακριβώς σκοπεύουν, πάντως, να επιτευχθεί οι ΗΠΑ σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση δεν είναι σαφές, επισήμαιναν διπλωμάτες.

#Nucléaire iranien. Au bord de la crise de nerfs !https://t.co/vU6zuXAVKp
"il faut remonter à l’époque de la dernière guerre d’Irak (2003)
pour percevoir dans l’administration #USA une telle surchauffe mentale.
Comment en est-on arrivé là ?"

Le 2éme effet #Donald ?

Keywords
Τυχαία Θέματα