Οι ΗΠΑ απομακρύνουν το προσωπικό της πρεσβείας στην Κούβα – Τι απαντά η Αβάνα

Σχεδόν τους μισούς υπαλλήλους της πρεσβείας στην Αβάνα ανακάλεσαν οι ΗΠΑ μετά το μυστήριο που περιβάλλει τις «επιθέσεις» σε βάρος Αμερικανών διπλωματών στην Κούβα.

Η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί και ενδέχεται να κλιμακώσει την ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσιγκτον- Αβάνας.

Μεταξύ και των άλλων μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον οι επικεφαλής

της αμερικανικής και κουβανικής διπλωματίας, Ρεξ Τίλερσον και Μπρούνο Ροντρίγκες: η χορήγηση θεωρήσεων εισόδου ρουτίνας για τους Αμερικανούς στην Κούβα «αναστέλλεται για άγνωστο διάστημα» και τα ταξίδια στην περιοχή κυβερνητικών αξιωματούχων περιορίζονται, προς το παρόν, λόγω της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η πρεσβεία θα σταματήσει να χορηγεί θεωρήσεις εισόδου και θα προχωρήσει στην έκδοση νέας ταξιδιωτικής οδηγίας σήμερα, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.
Χθες πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Τραμπ και το Κογκρέσο ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ οριστικοποιεί ένα σχέδιο που προβλέπει τη μείωση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα, σε αντίδραση για τα ακόμη ανεξήγητα συμβάντα που προκάλεσαν προβλήματα υγείας σε στελέχη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού στην Κούβα.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, 21 διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας η αιτία των οποίων παραμένει άγνωστη: απώλεια ακοής, ζαλάδες, ναυτία και σε τουλάχιστον μία περίπτωση εγκεφαλική βλάβη. Ορισμένοι Καναδοί διπλωμάτες στην Κούβα επίσης αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα υγείας, σύμφωνα με έναν Καναδό αξιωματούχο.

Η ιδέα των «επιθέσεων με ηχητικά κύματα» ή της «ηχητικής παρενόχλησης», που χρησιμοποίησε μια συνδικαλιστική ένωση των Αμερικανών διπλωματών, δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα και η αμερικανική διοίκηση περιορίστηκε σήμερα να καταγγείλει «συγκεκριμένες επιθέσεις» ή «στοχευμένες», όμως «άγνωστης φύσεως».

«Αυτοί οι υπάλληλοι υπέστησαν σημαντικές βλάβες εξαιτίας των επιθέσεων» ιδίως απώλεια ακοής, ιλίγγους, κεφαλαλγίες όπως και προβλήματα στην αντίληψη, την ισορροπία και τον ύπνο, υπογράμμισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η έρευνα δεν έχει εντούτοις προς το παρόν επιτρέψει να αναγνωριστεί η αιτία ούτε οι δράστες αυτών των «επιθέσεων» και θα συνεχιστεί με «τρόπο δυναμικό» υποσχέθηκε ο Τίλερσον.

Ωστόσο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν έφθασε στο σημείο να κλείσει την πρεσβεία– ένα από τα σενάρια που εξετάστηκε, και φρόντισε να διαβεβαιώσει στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε ότι δεν θα διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα, παρουσιάζοντας την ανάκληση των διπλωματών ως προληπτικό μέτρο με στόχο την προστασία τους.

Η κυβέρνηση της Κούβας τονίζει ότι δεν είχε καμιά εμπλοκή στα συμβάντα και διεξάγει έρευνα για την υπόθεση. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει βρει κανένα στοιχείο που να ρίχνει φως στα αίτια των προβλημάτων υγείας των διπλωματών.

Αβάνα: Βιαστική η απόφαση των ΗΠΑ

Η απόφαση των ΗΠΑ να ανακαλέσουν «το 50% και πλέον» του προσωπικού τους από την πρεσβεία τους στην Αβάνα μετά τις μυστηριώδεις «επιθέσεις» εναντίον διπλωματών είναι «βιαστική» και «θα βλάψει τις σχέσεις» μεταξύ Ουάσιγκτον και Κούβας, απάντησε σήμερα η κουβανική κυβέρνηση.

«Εκτιμάμε ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, διαμέσου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι βιαστική και θα επιδράσει αρνητικά στις διμερείς σχέσεις» σχολίασε η Χοσεφίνα Βιδάλ, αρμόδια για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ στο υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, όπως μετέδωσε κουβανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Η Βιδάλ υπενθύμισε, ωστόσο, ότι «η βούληση της Κούβας είναι να συνεχιστεί η ενεργής συνεργασία μεταξύ των αρχών των δύο χωρών προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση».

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα «είναι πρωτεύουσας σημασίας το να μπορούμε να βασιζόμαστε στη συνεργασία και την εμπλοκή των αμερικανικών αρχών».

Η αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι «η κουβανική κυβέρνηση δεν φέρει καμία ευθύνη σε αυτήν την υπόθεση και σέβεται σχολαστικά τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τη Συνθήκη της Βιέννης (…)» που αφορά «την προστασία της ακεραιότητας των υπαλλήλων ξένων χωρών που είναι διαπιστευμένοι» στη νήσο, «χωρίς καμία εξαίρεση, όπως και των οικογενειών τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP

Keywords
Τυχαία Θέματα