Οι Ελβετοί ενέκριναν τον νέο νόμο κατά της ομοφοβίας – «Νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα» (video)

Με ευρεία πλειοψηφία ενέκριναν οι ελβετοί πολίτες τη νέα νομοθεσία για την απαγόρευση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ατόμων. Σύμφωνα με τα – μέχρι στιγμής – αποτελέσματα του σχετικού δημοψηφίσματος, το 60,5% των ελβετών ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου.

Ο Ματίας Ρέιναρντ – ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος είχε αναλάβει την πρωτοβουλία γι’

αυτή τη μεταρρύθμιση – έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα», χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της κάλπης. Τώρα, οι υποστηρικτές περιμένουν να νομιμοποιηθεί και ο γάμος ομοφυλόφιλων. «Είναι ένα σημαντικό σημάδι για τα δικαιώματα των ομοφιλόφιλων και γενικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την αναικτικότητα στην Ελεβτία. Είναι μια σημαντική νίκη», τόνιζαν ακόμα.

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Φρούεχ – βουλευτής του συντηρητικού κόμματος UDF – παραδέχθηκε την ήττα της συντηρητικής παράταξης στο δημοψήφισμα.

Ο νέος νόμος κατά της ομοφοβίας, διευρύνει την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις και την πρόκληση φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους, συμπεριλαμβάνοντας και την απαγόρευση διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Switzerland divided over new law against homophobia https://t.co/lE9RtDT2Pe via @YahooNews

— Roy Cam (@Roy_Cam) February 6, 2020

Ως εκ τούτου, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις μεταφορών, οι κινηματογράφοι και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας δεν επιτρέπεται να αρνηθούν την πρόσβαση στον οποιονδήποτε, με την αιτιολογία των σεξουαλικών του επιλογών. Σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας, προβλέπονται πρόστιμα και ποινές φυλάκισης έως τριών ετών.

Switzerland holds referendum on making homophobia illegal https://t.co/BOEFDyViJl pic.twitter.com/CKESXOdtJ4

RAY BAEZ (@raybae689) February 8, 2020

Οι επικριτές του νόμου παραδέχτηκαν την ήττα τους.  Ισχυρίστηκαν ότι ο συγκεκριμένος νόμος παραβιάζει το δικαίωμά τους για την ελευθερία του λόγου, κατάφεραν να μαζέψουν 50.000 υπογραφές, που χρειάζονταν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο οποίο τελικά έχασαν.

Ο αντιρατσιστικός νόμος υφίσταται στην Ελβετία από το 1995 και τον Απρίλιο ψηφίστηκε η επέκτασή του και στο ζήτημα των σεξουαλικών προτιμήσεων. Όπως προβλέπεται, οι παραβάτες αντιμετωπίζουν ποινές που εκτείνονται μεταξύ χρηματικού πρόστιμου και τριετούς φυλάκισης. Η νέα νομοθεσία δεν καλύπτει, ωστόσο, το ζήτημα της ταυτότητας φύλου, αφήνοντας τους διεμφυλικούς εκτός προστασίας.

Big day for LGBTQ people in #switzerland today (9th Feb 2020). The country will be holding a referendum to decide whether criminalise homophobia and discrimination based on peoples sexual orientation. pic.twitter.com/z6Njmzm98b

— realproudtgirl (@realproudtgirl) February 9, 2020

A referendum in Switzerland on an anti-homophobia law https://t.co/7VG3u10ozQ pic.twitter.com/CHK3I1G2D5

world today news (@wotonews) February 9, 2020

Switzerland Votes for Law Against Homophobia in Referendum Forced by Right-Wing Party https://t.co/v02nic8YdY pic.twitter.com/4MecpoINdK

— News8Plus (@news8_plus) February 9, 2020

#Switzerland voted with 62.8% in favour of the new legislation criminalising #homophobia! Grazie Svizzera, #LoveWins #NoHate pic.twitter.com/iPG2WbuLTI

— Juyani Celia Gomez (@jceliagomez) February 9, 2020

Switzerland votes for law against homophobia https://t.co/5owjAbOcY4 pic.twitter.com/jxo548HxRA

Al Jazeera News (@AJENews) February 9, 2020

(πληροφορίες από euronews.gr, naftemporiki.gr)

Πηγή: Οι Ελβετοί ενέκριναν τον νέο νόμο κατά της ομοφοβίας – «Νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα» (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα