Οι Έλληνες καλλιτέχνες δημιουργούν για την προσφυγική κρίση (εικόνες – video)

Της Μαρίας Νιάρχου

Την ώρα που η Ευρώπη παλεύει ανθρωπιστικά και οικονομικά να αντιμετωπίσει τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στο ζήτημα της διαχείρισης των συνόρων της, όταν σε αυτά συρρέουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Με αφορμή την πρόσφατη μεγάλη επιτυχία της ομάδας του Γιάννη Μπεχράκη, ο οποίος μαζί με τον Άλκη Κωνσταντινίδη και τον Αλέξανδρο Αβραμίδη, κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, συλλέξαμε έργα Ελλήνων καλλιτεχνών

οι οποίοι δεν έμειναν ασυγκίνητοι μπροστά στο δράμα των προσφύγων, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ιδανικών ανθρωπιάς και ευαισθησίας, που η Ευρώπη έχει ξεχάσει.

φωτογραφία Γιάννη Μπεχράκη

φωτογραφία Άλκη Κωνταντινίδη

φωτογραφία Αλέξανδρου Αβραμίδη

Οι φωτογράφοι είναι αυτοί που επιτρέπουν στον κόσμο να έχει μια ιδέα για αυτά που συμβαίνουν μακριά. Η φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσάλη, με τις γνωστές πλέον γιαγιάδες της Λέσβου, παρουσιάζει με τον πιο γλυκό τρόπο το αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς όλων των Ελλήνων, οι οποίοι δίνουν το παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη.

Η ζωγράφος Μαρία Γιαννακάκη παρουσίασε πρόσφατα την έκθεση της Mare Nostrum, με θέμα το προσφυγικό δράμα στη θάλασσα της Μεσογείου. Τα παιδιά, που αποτελούν βασικό στοιχείο της εικονογραφίας της χρόνια τώρα, η γνωστή αγάπη της για το χαρτί και το μετάξι, η σινοϊαπωνική αίσθηση του γραφισμού, και μαζί η δυτική ένταση της αυτονομίας του χρώματος, δημιουργούν εδώ συμπλέγματα ανθρώπινων μορφών που αιωρούνται σε ζωγραφικές θάλασσες από φανταχτερό κόκκινο και πρωσικό μπλε και διασώζονται σε αλουμινοκουβέρτες από φύλλo χρυσού. Οι ονειρικές εικόνες της Μαρίας Γιαννακάκη αντιμάχονται την τραγικότητα του θέματος που πραγματεύονται αφιερώνοντας στον ανθρώπινο πόνο τη ζωγραφική ομορφιά.

Ο αγιογράφος, Στέλιος Φαϊτάκης, φιλοτέχνησε ένα συγκλονιστικό πίνακα με θέμα προσφυγική κρίση και τίτλο «The New Wave», που διατίθεται προς πώληση από την γκαλερί «The Breeder» και μάλιστα έγινε εξώφυλλο του περιοδικού της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του «The New Wave» θα δοθούν στον Ερυθρό Σταυρό, για την περίθαλψη των Σύριων προσφύγων που φτάνουν καθημερινά στη Λέσβο.

Το τραγούδι «Πατρίδες που έγιναν φωτιά», δημιουργήθηκε και ηχογραφήθηκε για τους σκοπούς του International Foundation for Greece (IFG), και τα έσοδά από τις ψηφιακές του πωλήσεις, θα δοθούν για τη στήριξη των προσφύγων με στόχο την κάλυψη των βασικών αναγκών τους για την περίοδο που θα παραμείνουν στη χώρα μας.

Το τραγούδι υπογράφουν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Μάνος Ελευθερίου, ενώ τραγουδά πλήθος καλλιτεχνών: Αρβανιτάκη Ελευθερία, Ζουγανέλη Ελεωνόρα, Κότσιρας Γιάννης, Μαχαιρίτσας Λαυρέντης, Μουζουράκης Πάνος, Νταλάρας Γιώργος, Παπακωνσταντίνου Βασίλης, Περρής Γιώργος και ο Φραγκούλης Μάριος. Ακούστηκε πρώτη φορά στη μεγάλη συναυλία των καλλιτεχνών που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, τα έσοδα της οποίας δόθηκαν για τους ίδιους σκοπούς.

Τέλος, δε θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε το μεγάλο έργο του Έλληνα γλύπτη, Κώστα Βαρώτσου, ο οποίος μετέτρεψε το «Kater I Rades» σε σύμβολο μετανάστευσης, όταν στις 28ης Μαρτίου του 1997, 25 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Απουλίας, 81 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους.

Η εικαστική παρέμβαση στο κουφάρι του πλοίου ήταν για τον καλλιτέχνη μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημιουργικής του πορείας. Στο σκουριασμένο πλοίο είδε την απόγνωση και την αγωνία των μετακινούμενων πληθυσμών, ανθρώπων κυνηγημένων από τη φτώχεια, από τις πολιτικές και τις θρησκευτικές διαφορές, να αναζητούν μια νέα ζωή. Κι έτσι το αντιμετώπισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα