Οι εικόνες που «μαρτυρούν» τις επιτυχίες του Παναθηναϊκού και την κρίση στην Εθνική ομάδα

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΓΡΕΣ

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, έχοντας την ίδια «αποστολή», αλλά έδειξαν και… διαφορές, που μπορεί να πει κάποιος ότι «εξηγούν» πολλά και για την απόδοσή τους στο γήπεδο. Με «μάρτυρα»-και-την εικόνα.

Οι «πράσινοι», που εντυπωσιάζουν με τη μέχρι τώρα παρουσία τους σε Super League και Κύπελλο, και εκπρόσωποι

από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που έχει παρουσιάσει αρνητική εικόνα στο Nations League και βρίσκεται σε περίοδο κρίσης, έδωσαν το «παρών» στα γραφεία του ΟΠΑΠ, λόγω των σχετικών εκδηλώσεων που έγιναν για την επέκταση της συνεργασία του Οργανισμού τόσο με το «τριφύλλι» όσο και με την ΕΠΟ…

-Στον Παναθηναϊκό, το οικογενειακό κλίμα, για το οποίο υπερηφανεύονται όλοι και τονίζουν ότι είναι το «μυστικό» της επιτυχίας, ήταν… ορατό από «χιλιόμετρα».

-Οι «πράσινοι» θύμιζαν πραγματικά «μαθητές» που είχαν πάει κάπου με το «σχολείο» τους. Ακόμα και οι κινήσεις τους γινόταν με τάξη. Έβλεπες και στα «μάτια» τους ότι χαίρονται που είναι όλοι μαζί. Αυτή η «χαρά» για το ποδόσφαιρο βγαίνει και στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που το δήλωσαν, άλλωστε, οι νεαροί παίκτες του «τριφυλλιού».

-Ο Γιώργος Δώνης κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όταν αναφέρθηκε στους παίκτες, εκφώνησε δυο λέξεις, που δείχνουν πολλά. Είπε τα «παιδιά μου». Χρησιμοποίησε και τη κτητική αντωνυμία «μου» και έτσι αποκάλυψε πόσο στενή είναι η σχέση του με όλους τους παίκτες.

-Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το χαμόγελο… περίσσευε απ’ όλους. Σου έδειχναν πως γούσταραν που μετείχαν και σ’ αυτή την εκδήλωση της ομάδας τους, εκτός αγωνιστικού χώρου. Είναι χαρακτηριστικό πως παίκτες πήγαν και στο ποδοσφαιράκι που βρήκαν στη συγκεκριμένης αίθουσα γραφεία του ΟΠΑΠ, και τα… έδωσαν όλα για τη νίκη με πολλά πειράγματα μεταξύ τους.

–«Είμαστε οικογένεια, έχουμε υγεία», ήταν η ατάκα του Γιάννη Μπουζούκη. Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης και ο πιο… μεγάλος Φεντερίκο Μακέντα, ακόμα και σε ερωτήσεις για τις προσωπικές τους επιτυχίες, μιλούσαν για την ομάδα και τους συμπαίκτες του.

Από την άλλη πλευρά, η Εθνική

Λίγες ημέρες νωρίτερα και πριν από τα παιχνίδια με την Ουγγαρία και την Φινλανδία, παίκτες, τεχνικό επιτελείο και η διοίκηση της ΕΠΟ ήταν και αυτοί στον ίδιο χώρο. Για να μην παρεξηγηθούμε, οι πέντε διεθνείς ποδοσφαιριστές που ήταν παρόντες, δεν έδειξαν να έχουν κάτι μεταξύ τους. Ίσα, ίσα… Υπήρξαν, όμως, «εικόνες» που προβλημάτιζαν.

-Από την πρώτη στιγμή που η αποστολή της εθνικής πάτησε το πόδι στον ΟΠΑΠ, «ψιθυριζόταν» ότι ο Μίκαελ Σκίμπε παίζει το… κεφάλι του στα επόμενα ματς. Από πού πήγαζε αυτή η κατάσταση; Αυτή η «ατμόσφαιρα» είναι λογικό να έχει μεταφερθεί και στην εθνική, ακόμα και στον γερμανό τεχνικό, ο οποίος περπατούσε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους. Ας είμαστε ρεαλιστές, το όλο κλίμα που είχε δημιουργηθεί, και φαίνεται να συνεχίζει στην εθνική, έχει περάσει και στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ανάμεσά μας ζουν παίκτες και προπονητές.

-Ο Βαγγέλης Γραμμένος και ο Μίκαελ Σκίμπε τα… είπαν πριν από την έναρξη της εκδήλωσης και με την παρουσία του αρχηγού Σωκράτη Παπασταθόπουλου, αλλά πολλές φορές τα βλέμματά τους ήταν σε άλλη… τροχιά. Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ αποχώρησε σχετικά γρήγορα από το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, όπου υπήρχε πάνελ για δηλώσεις, φωτογραφίες και επαφή με τους δημοσιογράφους.

-Οι παίκτες-και ο γερμανός προπονητής-συμμετείχαν «ζεστά» στις δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί, αλλά έδειχναν «μαγκωμένοι», «κουμπωμένοι». Δεν είχαν «φλόγα» στα μάτια τους. Τόνισαν πως θα τα δώσουν όλα για το καλό της εθνικής, αλλά έμοιαζαν σαν να περίμεναν να ολοκληρωθεί και αυτή η παρουσία τους με τη «γαλανόλευκη» και να επιστρέψουν… εκεί όπου θεωρούν πως «αγαπούν» πραγματικά το ποδόσφαιρο.

Μην ξεχνάμε πως πολλοί εκ αυτών παίζουν σε ευρωπαϊκούς συλλόγους. Ίσως και αυτή η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, με την εθνική να βρίσκεται πολλές… φορές στο επίκεντρο και λόγω… εσωτερικών αντιπαραθέσεων να τους έχει επηρεάσει. Αντιπαραθέσεις, στις οποίες συμμετέχει και ο κόσμος, που θα αποφασίσει να πάει στο γήπεδο για να δει την εθνική μόνο σε κάποιο παιχνίδι με μεγάλο αντίπαλο.

Πολλές φορές η «εικόνα» μπορεί να αποτελέσει, λοιπόν, τον πιο σημαντικό «μάρτυρα» και να εξηγήσει πολλά, στο γιατί ένα σύνολο θυμίζει «ομάδα» και μέσα στο γήπεδο, χωρίς καν να χρειαστεί να μιλήσει κάποιος. Οι λέξεις «ομάδα» και «οικογένεια», σε όλη την «πυραμίδα» ενός συνόλου, είναι, άλλωστε, τα πρώτα «συστατικά», για να μπουν βάσεις επιτυχίας…

Δείτε και άλλα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τις δυο εκδηλώσεις:

Keywords
Τυχαία Θέματα