Ο Τραμπ υπεβλήθη σε ιατρικές εξετάσεις μετά τις φήμες για την ψυχική του υγεία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται, στα 71 του χρόνια, σε «εξαίρετη» κατάσταση υγείας, γνωστοποίησε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος τον γιατρό της προεδρίας των ΗΠΑ, έπειτα από τις πρώτες ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε αφότου ανέλαβε το ανώτατο αξίωμα της χώρας, πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

«Η ιατρική επίσκεψη που έκανε σήμερα ο πρόεδρος στο εθνικό στρατιωτικό κέντρο υγείας Ουόλτερ Ριντ πήγε εξαιρετικά καλά. Ο πρόεδρος έχει εξαίρετη υγεία», ανέφερε ο γιατρός Ρόνι Τζάκσον, ο οποίος ήταν επίσης αρμόδιος

για την υγεία του προκατόχου του Τραμπ, του δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα. Αναμένεται να γνωστοποιήσει ορισμένες λεπτομέρειες σε ένα ενημερωτικό δελτίο που θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη. Αυτές πάντως δεν αναμένεται να συμπεριλαμβάνουν πολλά περισσότερα από το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση και το επίπεδο χοληστερόλης του αμερικανού προέδρου.

Παρότι οι επικριτές του ρεπουμπλικάνου εγείρουν δημόσια πλέον ερωτήματα για την ψυχική υγεία του Ντόναλντ Τραμπ, δεν προβλεπόταν καμιά ψυχιατρική εξέταση για αυτόν που αυτοχαρακτηρίζεται «σταθερή ιδιοφυία».

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει τυπικά υποχρέωση να υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις, ή να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματά τους, αλλά αυτό θέλει μια άγραφη πολιτική παράδοση στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο γηραιότερος άνδρας στην αμερικανική ιστορία που εξελέγη την προεδρία, ακολούθησε έτσι τα βήματα των προκατόχων του.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο προσωπικός γιατρός του μεγιστάνα, ο Χάρολντ Μπόρνστιν, είχε διαβεβαιώσει πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα γινόταν «ο υγιέστερος άνθρωπος που εξελέγη ποτέ στην προεδρία».

Όμως τα ερωτήματα για την ψυχική υγεία του προέδρου πολλαπλασιάστηκαν μετά την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Μάικλ Γουλφ που προκάλεσε πολεμική στις ΗΠΑ, αφού φιλοτεχνεί με βιτριόλι το πορτρέτο ενός άνδρα ασταθούς, με παιδιάστικες αντιδράσεις, που ο ίδιος ο κύκλος των στενών συνεργατών του αμφισβητεί κατά πόσον είναι σε θέση να κυβερνήσει.

Δεν είχαν πάντως υπάρξει τέτοιου είδους εξετάσεις ούτε για άλλους εν ενεργεία προέδρους, όπως ο Ρόναλντ Ρίγκαν, που δεν διαγνώστηκε ότι έπασχε από Αλτσχάιμερ παρά πέντε χρόνια αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο. Ο Τζον Φ. Κένεντι είχε εξάλλου αποκαλύψει μεν ότι είχε τραυματιστεί την περίοδο του πολέμου, αλλά είχε αποφύγει να γνωστοποιήσει πως έπασχε από τη νόσο του Άντισον, μια εκφυλιστική πάθηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα