Ο Τραμπ «φιμώνει» τα social media: Υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα για να τους βάλει «λουκέτο»

Από τα λόγια στις πράξεις πέρασε, τελικά, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αμερικανός πρόεδρος τραβάει στα άκρα την κόντρα του με το Twitter, καθώς φέρεται αποφασισμένος να χειραγωγήσει τα social media (βασικά, twitter και facebook) υπογράφοντας μια εκτελεστική εντολή την Πέμπτη (28/05). Το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η «εκτελεστική εντολή» δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, αλλά τα μηνύματα που έρχονται από τις ΗΠΑ,

σε συνδυασμό με τα tweets του προέδρου, δείχνουν την πρόθεσή του να «σφραγίσει» τα social media. Εφαρμόζοντας… μεθόδους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκκεντρικός Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Τετάρτη 27 Μαΐου να επιβάλει κανονιστικές ρυθμίσεις ή να κλείσει εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μια ημέρα αφού το Twitter επισήμανε ως «παραπλανητικές» δύο αναρτήσεις του αμερικανού προέδρου και κάλεσε τους χρήστες να ελέγξουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών του, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει κόντρα. 

Τις προθέσεις του ρεπουμπλικανού προέδρου αποκάλυψε η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, η οποία δήλωσε ότι ο πρόεδρος σκοπεύει να εκδώσει εκτελεστική εντολή «σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Τόσο γενικά και τόσο εκφοβιστικά, συνάμα. Από την πλευρά του ο Τραμπ, με ανάρτησή του επίσης στο Twitter, επέμεινε στις κατηγορίες περί λογοκρισίας, διαμηνύοντας ότι «δεν θα το επιτρέψω. Το προσπάθησαν το 2016 και απέτυχαν. Μείνετε συντονισμένοι».

Big Tech is doing everything in their very considerable power to CENSOR in advance of the 2020 Election. If that happens, we no longer have our freedom. I will never let it happen! They tried hard in 2016, and lost. Now they are going absolutely CRAZY. Stay Tuned!!!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 28, 2020

Η γραμματέας του Λευκού Οίκου, βέβαια, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει η εκτελεστική εντολή του Τραμπ, αλλά είπε ότι θα υπογραφεί την Πέμπτη, όπως μετέδωσε και η ρεπόρτερ Λευκού Οίκου του PBS Newshour, Yamiche Alcindor. Και όλοι φοβούνται τα χειρότερα…

Η μεγάλη κόντρα ξεκίνησε ένα 24ωρο νωρίτερα. Μια κόντρα με το Twitter, την οποία μάλιστα σχολίασε αργότερα και ο Μάρκ Ζάκερμπερκ, ιδιοκτήτης της Facebook. O Τραμπ κατηγόρησε το Twitter ότι επεμβαίνει στις εκλογές των ΗΠΑ, με αφορμή την επισήμανση σε tweets που ανάρτησε, για πιθανά fake news από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου.

Ο Τραμπ ισχυριζόταν ότι η επιστολική ψήφος μέσω ταχυδρομείου συνδέεται με απάτη και ότι είναι χαλκευμένες. Νωρίτερα την Τετάρτη, ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε αγωγή που ισχυρίστηκε ότι το Twitter, το Facebook, η Apple και η Google συνωμότησαν για να καταστείλουν τις απόψεις των Ρεπουμπλικανών στο διαδίκτυο, ανέφερε το «Bloomberg».

Trump threatens social media after Twitter puts warning on his false claims https://t.co/JxEK7UwgEV

— Heleny Campoy (@helenyg) May 28, 2020

Η πρόθεση του Τραμπ να λάβει απόφαση κατά των social media, προκάλεσε την αντίδραση του Ζάκερμπεργκ. Μιλώντας στο «Fox News» – σημείωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη «δεν αποτελεί σωστή αντίδραση». Ισχυρίστηκε μάλιστα πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά διευκρίνισε πως κάθε είδους λογοκρισία δεν μπορεί να αποτελεί σωστή αντίδραση. Η συνέντευξη του ιδιοκτήτη της Facebook θα μεταδοθεί εντός της ημέρας και εντός αυτής υπάρχει και η δική του θέση για την κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον Τραμπ και το Twitter.

Trump threatens social media after Twitter fact-checks himhttps://t.co/jWB9V3naVm. TRAMPO is ratting on himself and his cronies. That’s exactly how Tramp would rig the election 2 try & attempt 2 win. Why can’t elections b on the up & up??

Jacqueline Padilla (@Jacquel29654264) May 27, 2020


Οι αμερικανοί δημοσιογράφοι βεβαίως πηγαίνουν το θέμα ένα βήμα παρακάτω και θεωρούν πως η αντίδραση του Τραμπ έχει άμεση σχέση με την δημοσκοπική πίεση που δέχεται ενόψει των εκλογών. Η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μετρούν πλέον περισσότερα από 100.000 θύματα, φέρνουν ψηλά τον Δημοκρατικό αντίπαλό του στις εκλογές, Τζο Μπάιντεν, που αυτή τη στιγμή μοιάζει να θεωρείται φαβορί.

Ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ είναι υψηλότερος από τους θανάτους από την εποχική γρίπη που χρονολογείται την περίοδο 1957-1958, όταν 116.000 έχασαν τη ζωή τους. Σε περίπου τρεις μήνες, οι θάνατοι από την Covid-19 υπερβαίνουν τον αριθμό των Αμερικανών που σκοτώθηκαν συνολικά στον πόλεμο της Κορέας, τον πόλεμο του Βιετνάμ και την πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ από το 2003-2011.

Ο κορονοϊός έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από όσους η επιδημία του AIDS από το 1981 έως το 1989. Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα είναι πάνω από 1,7 εκατομμύρια, ενώ ορισμένες νότιες Πολιτείες κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα αύξηση μολύνσεων.

Donald Trump has threatened to ‘strongly regulate’ or close down social media companies https://t.co/KiSjburC2H

Global Analytica (@AnalyticaGlobal) May 28, 2020

Αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών η εκτόξευση επανδρωμένου πυραύλου

Ο Ντόνταλντ Τραμπ είχε μεταβεί, μάλιστα, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του Μελάνια στη Φλόριντα, όπου η «SpaceX», η ιδιωτική διαστημική εταιρεία του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Ελον Μασκ είχε προγραμματίσει Τετάρτη (27/05) την εκτόξευση δύο αμερικανών αστροναυτών της NASA στο διάστημα, μια αποστολή που θα σηματοδοτούσε την πρώτη διαστημική πτήση αστροναυτών της NASA από αμερικανικό έδαφος τα τελευταία εννέα χρόνια. Τελικά, αναγκάστηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών να αναβάλει την προγραμματισμένη εκτόξευση.

Η αντίστροφη μέτρηση σταμάτησε λιγότερο από 17 λεπτά προτού ο πύραυλος SpaceX Falcon 9 εκτοξευθεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, μεταφέροντας τον Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χέρλεϊ, τα δύο μέλη του πληρώματος σε μια διαδρομή 19 ωρών με τη νέα κάψουλα Crew Dragon, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η επόμενη προσπάθεια εκτόξευσης ορίστηκε για το Σάββατο (30/05) το απόγευμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Keywords
media, media, fox news, donald trump, twitter, facebook, ηπα, tweets, μαΐου, big, tech, power, freedom, lost, crazy, pbs, εκλογες, fake, news, apple, google, bloomberg, false, https, fox, win, jacqueline, κορονοϊός, aids, global, εταιρεία, NASA, falcon, νέα, crew, dragon, iss, απε-μπε, reuters, afp, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, ανακοινωση nasa, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, www.google.gr, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, real news, εκλογες ηπα, μια ημερα, το θεμα, βημα, γυναικα, ηπα, θεμα, ιρακ, κοντρα, πιεση, aids, apple, lost, news, pbs, reuters, αγωγη, αυξηση, απε, απε-μπε, αφορμη, βιετναμ, γεγονος, γινει, γριπη, διαστημα, δικη, διαδικτυο, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εξελιξη, ερντογαν, ερχονται, εταιρεία, ζωη, η δικη, κυβερνηση, λεπτομερειες, λογια, μαΐου, μηνυματα, μηνες, ρεπορτερ, μπε, πεμπτη, πτηση, ρυθμισεις, σαββατο, στα ακρα, crew, crazy, dragon, εννεα, fake, falcon, false, freedom, global, https, χωρα, jacqueline, μοιαζει, power, tech, tweets, βεβαιως, win, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα