ΗΠΑ: Τέλος οι εξαιρέσεις στην εφαρμογή κυρώσεων κατά του Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, ότι θα τερματίσουν τις εξαιρέσεις από την εφαρμογή των κυρώσεων κατά του Ιράν, οι οποίες επέτρεπαν σε ρωσικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρίες να συνεχίσουν εργασίες, που είχαν αρχικά σχεδιαστεί με στόχο να καταστεί δυσκολότερο για τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Οι εξαιρέσεις αυτές, οι οποίες θα λήξουν σε 60 ημέρες, κάλυπταν τη μετατροπή του ερευνητικού πυρηνικού αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, την

προμήθεια εμπλουτισμένου ουρανίου για τον ερευνητικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη και τη μεταφορά στο εξωτερικό του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου.

Σε ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δεν δικαιολόγησε την κίνηση αυτή, η οποία θα εμποδίσει την πραγματοποίηση εργασιών, που σχεδιάστηκαν για να κάνουν πιο δύσκολη για το Ιράν την ανάπτυξη σχάσιμων υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα απέρριψε το ενδεχόμενο

Οι ΗΠΑ ζήτησαν χθες Τετάρτη να διεξαχθεί κατεπειγόντως συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί ο αμφιλεγόμενος νόμος για την ασφάλεια που το Πεκίνο θέλει να εφαρμοστεί στο Χονγκ Κονγκ, αλλά η Κίνα απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό.

Δυνάμει των νέων διαδικασιών που έχουν υιοθετηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, όλες οι βιντεοδιασκέψεις του ΣΑ του ΟΗΕ οργανώνονται στη βάση της συναίνεσης των 15 κρατών-μελών του. Υπό κανονικές συνθήκες, οποιοδήποτε κράτος-μέλος μπορεί να εναντιωθεί στη σύγκληση του ΣΑ εάν εξασφαλίσει τις ψήφους άλλων οκτώ από τα 15 μέλη στην ψηφοφορία επί της διαδικασίας.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα για τις ενέργειες του κινεζικού κοινοβουλίου, οι οποίες υπονομεύουν θεμελιωδώς τον υψηλό βαθμό αυτονομίας και ελευθεριών που απορρέει από τη σινοβρετανική Διακήρυξη του 1984» που έχει επικυρωθεί από τον ΟΗΕ και αποτελεί κατά συνέπεια διεθνή «συνθήκη», τόνισε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό.

«Πρόκειται για επείγον παγκόσμιο πρόβλημα που έχει συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», προστίθεται στο κείμενο, το οποίο αναφέρει πως η Ουάσινγκτον ζήτησε κατά συνέπεια να γίνει κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Αλλά «η Κίνα αρνήθηκε να επιτρέψει να διεξαχθεί» αυτή η συνεδρίαση, διευκρινίζει η αμερικανική αποστολή, στηλιτεύοντας την έλλειψη «διαφάνειας και λογοδοσίας στη διεθνή κοινότητα για τις ενέργειές της».

Αντιδρώντας μέσω Twitter το βράδυ χθες Τετάρτη ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν χαρακτήρισε «ανυπόστατο» το αμερικανικό αίτημα.

«Η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ αφορά αποκλειστικά και μόνο εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» και «δεν έχει καμία σχέση με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσημα πως συμπέραναν ότι το Χονγκ Κονγκ δεν απολαύει πλέον την αυτονομία που υποσχόταν η Κίνα, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές εμπορικές κυρώσεις, σε μια πρώτη θεαματική αντίδραση για τον αμφιλεγόμενο νόμο περί ασφάλειας που θέλει να εφαρμόσει το Πεκίνο.

Η αντιπαράθεση για το Χονγκ Κονγκ εγγράφεται στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
 

Keywords
Τυχαία Θέματα