Ο πύρινος όλεθρος όπως τον έζησαν οι ήρωες πυροσβέστες – «Βρήκαμε το μέταλλο σε μορφή υγρού» (video)

«Είδαμε αμάξια που λιώσανε. Ήταν ασύλληπτες οι θερμοκρασίες. Δεν το ‘χουμε ξαναδεί αυτό το πράγμα»«Το μέτωπο ήταν τεράστιο, ασφυκτική ατμόσφαιρα. Μπορούσε κάποιος πολύ εύκολα να πάθει αναπνευστικό καυστικό οίδημα»«Έχουμε δει αμέτρητα συμβάντα, αλλά αυτό το πράγμα ελπίζω, εύχομαι να μην το ζήσουμε ποτέ»Η πιο συγκλονιστική στιγμή

Ασύλληπτη είναι η τραγωδία που γράφτηκε στο Μάτι και βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα, με δύο πυροσβέστες της ΕΚΑΜ να εξομολογούνται το πώς βίωσαν τον πύρινο όλεθρο από την πρώτη γραμμή, όπου συνάντησαν πρωτόγνωρες

-ακόμα και για τους ίδιους- καταστάσεις. «Είδαμε αμάξια που λιώσανε. Ήταν ασύλληπτες οι θερμοκρασίες. Δεν το ‘χουμε ξαναδεί αυτό το πράγμα», τονίζουν μεταξύ άλλων.

Ο λόγος για τον Επιπυραγό Ιωάννη Κολοβό και ο Πυρονόμο Μιχαήλ Βάσιλα, οι οποίοι συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στο Μάτι. «Θα ήθελα να εκφράσω και για μένα και εκ μέρους όλων των πυροσβεστών της ΕΜΑΚ, τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θανόντων και θα ήθελα να πω ότι τους νιώθουμε σαν να είναι δικά μας μέλη της οικογένειας. Πήραμε εντολή να ανταποκριθούμε για τους επιζώντες. Το κύριο μέλημά μας ήταν η διάσωση των εγκλωβισμένων στις παραλίες και στον ιστό στο Μάτι», είπε ξεκινώντας ο Ιωάννης Κολοβός.

Από την πλευρά του, ο Μιχαήλ Βάσιλας εξομολογείται: «Ήταν ένα τραγικό συμβάν. Το ζήσαμε μαζί τους. Γίνανε πραγματικά οικογένειά μας. Ήμασταν οι πρώτοι που ανταποκριθήκαμε. Φτάνοντας στο συμβάν αντιμετωπίσαμε μια τραγική κατάσταση. Ανθρώπους τρομαγμένους, φοβισμένους. Να ψάχνουν ένα σωσίβιο βοηθείας. Οδηγήσαμε ανθρώπους σε ασφαλή σημεία. Για μας αυτό ήταν η παραλία. Ήταν το μόνο ασφαλές σημείο.

«Το μέτωπο ήταν τεράστιο, ασφυκτική ατμόσφαιρα. Μπορούσε κάποιος πολύ εύκολα να πάθει αναπνευστικό καυστικό οίδημα. Οι θερμοκρασίες… δεν το έχουμε ξαναδεί. Είδαμε αμάξια που λιώσανε, βρήκαμε το μέταλλο σε μορφή υγρού. Ήταν ασύλληπτες οι θερμοκρασίες. Δεν το ‘χουμε ξαναδεί αυτό το πράγμα», προσθέτει ο κ. Βάσιλας, ο οποίος μάλιστα υπηρετεί το Σώμα 12 χρόνια.

«Πρώτο μας μέλημα ήταν τα παιδιά»

Συνεχίζοντας ο κ. Βάσιλας, τονίζει πως έχει δει «αμέτρητα συμβάντα, αλλά αυτό το πράγμα ελπίζω, εύχομαι να μην το ζήσουμε ποτέ». «Είδαμε από μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, γονείς με τα παιδιά στα χέρια. Το κακό είναι ότι υπήρχαν πολλά παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις και μόνα τους, είχαν χαθεί. Στο μισό μέτρο μπορούσες να μην βλέπεις τον άλλον. Το πρωτόκολλο λέει ότι δίνουμε έμφαση στα παιδιά. Ήταν το πρώτο μας μέλημα», υπογραμμίζει ο Πυρονόμος.

Η πιο συγκλονιστική στιγμή

Περιγράφοντας την πιο συγκλονιστική στιγμή, ο κ. Βάσιλας αναφέρει: «Η κάθε εικόνα ήταν διαφορετική. Αλλά σίγουρα το οικόπεδο με τα 25 άτομα, αγκαλιασμένα μεταξύ τους, ήταν κάτι συγκλονιστικό για μας. Κάτι το πρωτόγνωρο για μας, παρόλο που έχουμε αντιμετωπίσει τεράστιες μαζικές καταστροφές. Στο HELIOS, σε σεισμούς, στην Μάνδρα με τους 24 νεκρούς συναδέλφους μας… Αυτό ήταν κάτι το πρωτόγνωρο».

Όλα όσα εξομολογήθηκαν οι δύο πυροσβέστες:

Keywords
Τυχαία Θέματα