Ο Νεμάντια Μάτιτς αρνήθηκε να φορέσει σύμβολο για τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ λόγω των… βομβαρδισμών (εικόνες – video)

Το βλέμματα πάνω του έχει τραβήξει από το Σάββατο (3/11) ο Νεμάνια Μάτιτς, καθώς ο διεθνής σέρβος άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φέρεται αρνήθηκε να τοποθετήσει στο πέτο του μία κόκκινη παπαρούνα αφότου έμαθε ότι πρόκειται για σύμβολο τιμής των πεσόντων Βρετανών στρατιωτών του ΝΑΤΟ. Αυτό έγινε στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Μπόρνμουθ (1-2). Ο ίδιος τόνισε ότι συμπατριώτες του σκοτώθηκαν από στρατιώτες του ΝΑΤΟ.

Ο Νεμάνια Μάτιτς δεν

φόρεσε, λοιπόν, στη φανέλα του την παπαρούνα για να τιμήσει τα θύματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ο βρετανικός Τύπος, αλλά και φίλαθλοι τα… έχωσαν στον σέρβο αμυντικό.

Maybe have a word with your editor#jamesmcclean #nemanjamatic #poppy #poppygate pic.twitter.com/NKB8DKPPau

— Clár Ní Fhearaíl (@clarefarrell) 5 Νοεμβρίου 2018

Η Γιουνάιτεντ απάντησε με μια σύντομη δήλωση που αναφέρει ότι ήταν η προσωπική απόφαση του Μάτιτς και τώρα ο ίδιος ο παίκτης απάντησε σε όλους αναφέροντας: «Καταλαβαίνω πλήρως γιατί οι άνθρωποι φορούν το λουλούδι παπαρούνας και σέβομαι απολύτως το δικαίωμα του καθενός να το κάνει. Έχω πλήρη κατανόηση για όποιον έχει χάσει έναν άνθρωπο στον πόλεμο. Αυτό μου θυμίζει, ωστόσο, τις επιθέσεις που δέχθηκε η χώρα μου, ήμουν κι εγώ ένα φοβισμένο 12χρονο αγόρι την Άνοιξη του 1999 όταν κατέστρεφαν τη Σερβία με βόμβες. Είχα φορέσει πέρσι, αλλά όταν το σκέφτηκα ξανά, σκέφτηκα ότι δεν ήταν σωστό να φορέσω ένα λουλούδι. Δεν θέλω να υπονομεύσω αυτό το σύμβολο, ως σύμβολο υπερηφάνειας στη Βρετανία. Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν. Ελπίζω ότι όλοι θα καταλάβουν τους λόγους μου τώρα που τους εξήγησα και ότι θα μπορέσω να επικεντρωθώ στις υποχρεώσεις της ομάδας μου».

Ο σέρβος ποδοσφαιριστής φέρεται να ήταν, μάλιστα, ο μόνος παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που δεν έφερε μία παπαρούνα στο στήθος.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν όσα αναφέρει η σερβική εφημερίδα «Telegraf», που υπογράμμισε ότι αφότου η παπαρούνα τοποθετήθηκε στην εμφάνισή του, ο Μάτιτς ρώτησε περί τίνος πρόκειται. Όταν άκουσε ότι είναι για να τιμηθεί η μνήμη Βρετανών και νατοϊκών στρατιωτών, ο σέρβος άσος έβγαλε το λουλούδι και το πέταξε στο πάτωμα, στα αποδυτήρια.

Ahead of Remembrance Sunday, English football teams usually wear a poppy on their shirts. Manchester United midfielder Nemanja Matic isn’t, because it reminds him of his childhood when the former Yugoslavia was bombed in a NATO air campaign in 1999. https://t.co/t7DusLrpOx

CNN International (@cnni) 5 Νοεμβρίου 2018

«Βομβαρδίσατε τη χώρα μου, δεν υπάρχει περίπτωση να το φορέσω αυτό. Εάν είναι απαραίτητο, είμαι έτοιμος να φύγω αμέσως από τον σύλλογο και την Αγγλία», φέρεται να δήλωσε ο Μάτιτς, πάντα σύμφωνα με τους συμπατριώτες του. Σύμφωνα με τους κανόνες της αγγλικής Ομοσπονδίας (FA), δεν είναι υποχρεωτικό για τους παίκτες να φορέσουν σύμβολα μνήμης στο στήθος και ως εκ τούτου η σχετική άρνηση δεν είναι τιμωρητέα.

Να θυμίσουμε ότι η Μεγάλη Βρετανία συμμετείχε το 1999 στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς εναντίον της τότε Γιουγκοσλαβίας. Αεροπορικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκαν για μήνες. Τότε, που και οι Αλβανοί στο Κόσοβο (πλέον έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τη Σερβία), πολέμησαν ενάντια στον γιουγκοσλαβικό στρατό για ανεξαρτησία.

Nemanja Matic explains why he is no longer wearing a poppy. pic.twitter.com/IaP8GxaHLE

ESPN UK (@ESPNUK) 5 Νοεμβρίου 2018

Now that it’s being mentioned in the news again due to Nemanja Matic’s admirable refusal to wear a poppy, it’s worth actually remembering the level of carnage and destruction that the NATO bombing of Serbia entailed. pic.twitter.com/Gc6G5mveFk

Louis Allday (@Louis_Allday) 5 Νοεμβρίου 2018

Nemanja Matic has revealed he will not be wearing a Poppy on his shirt in the coming days #mufc [ig matic] pic.twitter.com/3LXWzsrMHb

— utdhq (@utdhq) 5 Νοεμβρίου 2018

Keywords
Τυχαία Θέματα