Ο Μητσοτάκης δηλώνει στους επιχειρηματίες φιλελεύθερος με… ολίγον από Κέυνς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για βασικές πολιτικές του επιλογές ότι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της νεοφιλελεύθερης σκέψης, αλλά ο ίδιος αποκρούει αυτές τις εκτιμήσεις, θεωρώντας τον εαυτό του και… ολίγον κεϋνσιανιστή.

Το απόγευμα της Τετάρτης σε τηλεδιάσκεψη με ανώτερα στελέχη του επιχειρηματικού οργανισμού YPO (Young Presidents’ Organization), δήλωσε για το πολιτικό του στίγμα ότι «Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Δεν πιστεύω ότι οι αγορές έχουν πάντα τη λύση.

Πιστεύω ότι το κράτος έχει ρόλο να παίξει, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Και αυτό ακριβώς κάναμε. Παρεμβήκαμε για να αντιμετωπίσουμε μία άνευ προηγουμένου κρίση. Υποστηρίξαμε το δημόσιο σύστημα υγείας», προσθέτοντας ότι προτεραιότητά του είναι η προστασία του κόσμου της εργασίας και η ανάγκη να δοθεί ένα χέρι βοήθειας στην επιχειρηματικότητα ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο ξαφνικό, εξωγενές χτύπημα που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο του Κέυνς για να πείσει ότι δεν είναι αρνητικός στις κρατικές παρεμβάσεις: «Ασφαλώς έρχονται καιροί που η κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε δαπάνες για την έξοδο από μία βαθιά ύφεση. Αυτοί είναι καιροί που ευνοούν μία πιο κεϋνσιανή προσέγγιση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ατμομηχανή της ανάπτυξης είναι, σταθερά, η ιδιωτική οικονομία. Κύριο μέλημά μου είναι η διάσωση θέσεων εργασίας και η παροχή μιας ανάσας στις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν ξανά στο μέλλον. Και πιστεύω ότι η πραγματική πρόκληση, πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι το ποιος είναι ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών».

Keywords
Τυχαία Θέματα