Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι – Η υποδοχή των ηγετών από Μακρόν και η χειραψία Πούτιν-Τραμπ

Κινητοποίηση 10.000 αστυνομικών για την ασφάλεια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεωνΜαζί με τη σύζυγό του Μπριζίτ υποδέχτηκε τους ηγέτεςΣτις 12:00 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Από νωρίς το πρωί (9:00 τοπική ώρα ) και από το κεφαλόσκαλο του προεδρικού Μεγάρου, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ υποδέχτηκε τον έναν μετά τον άλλο τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που έφθασαν στο Παρίσι για τις εκδηλώσεις

της εκατονταετηρίδας.

«Ας αθροίσουμε τις ελπίδες μας αντί να αντιτάσσουμε τους φόβους μας», τόνισε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στους 72 παγκόσμιους ηγέτες που βρίσκονται στο Παρίσι και καλώντας τους να δώσουν τη «μάχη για την ειρήνη» αρνούμενοι «την αναδίπλωση, τη βία και την επιβολή».

Στην ομιλία του για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918, ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους ομολόγους του να αρνηθούν «τη γοητεία που ασκούν η αναδίπλωση, η βία και η επιβολή».

«Μαζί μπορούμε να εξορκίσουμε αυτές τις απειλές που είναι το φάσμα της υπερθέρμανσης του κλίματος και της υποβάθμισης της φύσης μας, τη φτώχεια, την πείνα, τις ασθένειες, τις ανισότητες, την άγνοια», δήλωσε.

Επέκρινε επίσης τον εθνικισμό, τον οποίο έχει προβάλει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άκουγε την ομιλία του γάλλου προέδρου δίπλα σε σχεδόν 70 άλλους αρχηγούς κρατών ή κυβέρνησεων.

«Ο πατριωτισμός είναι ακριβώς το αντίθετο του εθνικισμού. Ο εθνικισμός είναι η προδοσία του πατριωτισμού», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.

«Ένας υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης είναι ένα πρόσωπο που θέλει να τα καταφέρει ο κόσμος, χωρίς να ανησυχεί αληθινά για τη χώρα μας (…) Ξέρετε τι είμαι εγώ; Είμαι εθνικιστής», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ο Τραμπ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία την πολυμέρεια, αυτό το ιδεολογικό βάθρο των διεθνών σχέσεων μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, που καταγγέλλεται όλο και περισσότερο από ορισμένους ψηφοφόρους και ηγέτες στον κόσμο στο όνομα της υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων.

Στη μνήμη «της απέραντης πομπής των μαχητών» του Μεγάλου Πολέμου, «που ήρθαν από ολόκληρο τον κόσμο, επειδή η Γαλλία αντιπροσώπευε γι’ αυτούς ό,τι ωραίο υπήρχε στον κόσμο», κάλεσε τους ομολόγους του να αρνηθούν «τη γοητεία που ασκεί η αναδίπλωση, η βία και η επιβολή».

«Ας θυμόμαστε! Ας μην ξεχάσουμε!», τόνισε, «εκατό χρόνια έπειτα από μια σφαγή, η ουλή της οποίας είναι ακόμη ορατή στο πρόσωπο του κόσμου».

«Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών, η Ευρώπη λίγο έλειψε να αυτοκτονήσει», συνέχισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής «στην ελπίδα για την οποία μια ολόλκληρη νεολαία δέχθηκε να πεθάνει, την ελπίδα για έναν κόσμο που θα είναι επιτέλους ειρηνικός», για να τελειώσει με μια συνηγορία υπέρ των διεθνών θεσμών, της σημερινής Ευρώπης και του ΟΗΕ.

«Αυτό είναι, στην ήπειρό μας, η φιλία που σφυρηλατήθηκε ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία (…). Αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ένωση που συμφωνήθηκε ελεύθερα και είναι πρωτοφανής στην Ιστορία και μας απάλλαξε από τους εμφύλιους πολέμους μας. Αυτό ονομάζεται Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών». «Είναι αυτή η βεβαιότητα πως το χειρότερο δεν είναι ποτέ σίγουρο όσο υπάρχουν άνδρες και γυναίκες με καλή θέληση», τόνισε.

Ο Μακρόν κατήγγειλε επίσης τη νοοτροπία «που τροφοδοτεί τις αναλήθειες, δέχεται τις αδικίες, τρέφει τα άκρα και τον σκοταδισμό».

Επετειακή εκδήλωση

Με ειδικά πούλμαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι μεταφέρθηκαν στην Αψίδα του Θριάμβου όπου στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η επετειακή εκδήλωση γύρω από την άσβεστη φλόγα του Αγνώστου Στρατιώτη.

Οι δύο ηγέτες ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι οι μόνοι που δεν περάσουν από το προεδρικό μέγαρο αλλά θα μεταβούν μόνοι τους κατ’ ευθείαν στην Αψίδα.

Λόγω της σχετικής κακοκαιρίας με λίγη βροχή στο Παρίσι, ειδικές εγκαταστάσεις με υπόστεγα, τοποθετήθηκαν στην πλατεία των Ηλυσίων μπροστά από την Αψίδα.

Για λόγους ασφάλειας τα μέτρα είναι δρακόντεια και είναι δύσκολο για το κοινό να πλησιάσει την Αψίδα, οι δε δημοσιογράφοι είναι καταδικασμένοι να δουλέψουν εξ αποστάσεως.

Μετά την εκδήλωση στην Αψίδα, οι προσκεκλημένοι θα έχουν γεύμα στο προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια με τα ειδικά λεωφορεία θα μεταφερθούν στη Βιλέτ για την έναρξη του Φόρουμ.

Ωθούμενος από την έννοια της πολυμέρειας, ο γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να παραχωρήσει τη θέση του στην Καγκελάριο Μέρκελ για να εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία.

Στο Φόρουμ δεν θα συμμετέχει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την ίδια ώρα θα μεταβεί στο κοντινό προάστιο των Παρισίων Σιρέν όπου ευρίσκεται ένα νεκροταφείο Αμερικανών στρατιωτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα