Ο Λίβανος καταγγέλλει «επικίνδυνη» κλιμάκωση στα σύνορα με το Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καταδίκασε την Τρίτη (28/07), μια «επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση» που σημειώθηκε τη Δευτέρα (27/07) με ισραηλινά πυρά πυροβολικού σε έναν τομέα στα σύνορα, με το εβραϊκό κράτος να καταγγέλλει μια παρείσφρηση «τρομοκρατών» στο έδαφός του.

«Το Ισραήλ παραβίασε γι’ άλλη μια φορά την κυριαρχία του Λιβάνου στη διάρκεια μιας επικίνδυνης στρατιωτικής κλιμάκωσης», ανέφερε ο Χασάν Ντιάμπ στο Twitter.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση της λιβανικής κυβέρνησης στους βομβαρδισμούς

που σημειώθηκαν τη Δευτέρα (27/07) στη μεθόριο Ισραήλ – Λιβάνου.

Israel ‘thwarts Hezbollah infiltration from Lebanon’ via @BBCNews https://t.co/96NSE42Q4u #Lebanon #Israel #conflicts #crisis #violence #security #RegionalSecurity #MiddleEast #UN

Chuck Dalldorf (@ChuckDalldorf) July 28, 2020

«Καλώ να επιδειχθεί σύνεση τις ημέρες που έρχονται επειδή φοβάμαι μήπως τα πράγματα επιδεινωθούν λόγω μιας ισχυρής έντασης στα σύνορα», πρόσθεσε ο Ντιάμπ. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε τη Δευτέρα (27/07) ότι μία ομάδα τριών έως πέντε ατόμων, οπλισμένων με ντουφέκια, εισέδυσαν μερικά μέτρα μέσα από τη γαλάζια γραμμή που χωρίζει το Ισραήλ από τον Λίβανο και ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ».

Οι «τρομοκράτες» διέφυγαν στον Λίβανο έπειτα από ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις και πυρά πυροβολικού εναντίον του Λιβάνου «για σκοπούς άμυνας», πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός.

Από την πλευρά του, το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου αρνήθηκε κάθε ανάμιξη σε συγκρούσεις, χαρακτηρίζοντας «απολύτως ψευδείς» τις κατηγορίες περί παρείσφρησης στο ισραηλινό έδαφος.

Situation Tense On Israel-Lebanon Border.https://t.co/Osawb9Pj3V pic.twitter.com/xP1mcSbd07

Bob Mitchell: NEWS BEHIND THE NEWS (@shofaruk1) July 28, 2020

Ισραήλ και Λίβανος παραμένουν τεχνικά σε κατάσταση πολέμου

Έπειτα από διάφορες συγκρούσεις, το Ισραήλ και ο Λίβανος παραμένουν τεχνικά σε κατάσταση πολέμου. Η Finul – η δύναμη του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης που έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο – κάλεσε σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», λέγοντας ότι ξεκίνησε έρευνα.

Ο Ντιάμπ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει να «αλλάξει τους κανόνες» που έχουν εγκαθιδρυθεί ανάμεσα στις δύο χώρες μετά τον τελευταίο πόλεμο του 2006 στον οποίο αντιπαρατέθηκαν ο ισραηλινός στρατός και η Χεζμπολάχ, και να ασκήσει πίεση προκειμένου να αλλάξει η εντολή της Finul, η οποία λήγει στα τέλη Αυγούστου.

Israel says it stops Hezbollah fighters from crossing border from Lebanon https://t.co/dUsSwPpJwk

— bronwyn (@bronwyn1140) July 28, 2020


«Υπάρχει μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στον Λίβανο απειλώντας να μειωθεί ο αριθμός των δυνάμεων της Finul αν δεν αλλάξει η εντολή της αποστολής», δήλωσε ο Ντιάμπ. «Ο Λίβανος αρνείται μια τροποποίηση των όρων εντολής της Finul», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε απορρίψει τον Μάιο μια αμερικανική απαίτηση για ενίσχυση των εξουσιών της Finul, κυρίως με την ενίσχυση των ενεργειών συλλογής δεδομένων και επιτήρησης, λέγοντας ότι επρόκειτο για μια ισραηλινή απαίτηση.

A Hezbollah cell of between three and five people attempted to cross into Israel via a small strip of disputed land controlled by Israel that borders Lebanon and the Israeli-controlled Golan Heights, according to Israel’s military https://t.co/i6YUJmGT7d via @WSJ

Louis de Constance (@Louisdeconstanc) July 28, 2020

Η κλιμάκωση μετά τα πλήγματα στη Συρία που φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ

Στις αρχές Μαΐου, η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ δήλωσε πως η Finul «εμποδίζεται να εκπληρώσει την εντολή της» και πως η Χεζμπολάχ «ήταν σε θέση να εξοπλιστεί και να διευρύνει τις επιχειρήσεις της».

Από την πλευρά του, ο λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν δήλωσε πως το περιστατικό στα σύνορα απειλεί τη σταθερότητα στον νότιο Λίβανο μερικές εβδομάδες πριν από την ανανέωση της εντολής της Finul.

#IDF thwarts Hezbollah terror cell infiltration along border with #Lebanon

Hezbollah cell infiltrated several meters into Israel before being engaged by soldiers

Netanyahu: Hezbollah is playing with fire, Lebanon will be held responsiblehttps://t.co/w2bG0gmD2x

Adam Milstein (@AdamMilstein) July 28, 2020


Αυτή η κλιμάκωση σημειώνεται μετά τα πλήγματα στη Συρία που φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ και είχαν αποτέλεσμα στις 20 Ιουλίου τον θάνατο πέντε φιλοϊρανών μαχητών νότια της Δαμασκού, μεταξύ των οποίων και ένας μαχητής της Χεζμπολάχ.

Η τελευταία μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και στο Ισραήλ το 2006 είχε προκαλέσει μέσα σε έναν μήνα τουλάχιστον 1.200 θανάτους από λιβανικής πλευράς, κυρίως αμάχων, και 160 από ισραηλινής πλευράς, κυρίως στρατιωτών.

3. Israel says it thwarted a Hezbollah raid at the Lebanon border. Most credible article by @IKershner for @nyTimes (Moderate Left) • Credibility Grade 74% | Full story: https://t.co/FkWqBITZeY

— The Factual (@thefactualnews) July 28, 2020

Η Βηρυτός καταγγέλλει "επικίνδυνη" κλιμάκωση στα σύνορα με το Ισραήλ#Israel #Lebanon https://t.co/Sc1yVqtEyW

Sigmalive (@Sigmalivecom) July 28, 2020

Israel and Hezbollah trade fire across Lebanon border. Five Israeli soldiers killed and 11 wounded. #hizbollah #israel pic.twitter.com/PkwCk5cd4n

— Politics (@Politicsinworld) July 27, 2020

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα