Ο Λάκης Λαζόπουλος στο Arte (video)

Καλεσμένος στην εκπομπή του γαλλικού καναλιού Arte, «Square Salon 2», η οποία θα προβληθεί το Σάββατο το βράδυ στη Γαλλία (22:55, τοπική ώρα) και στη Γερμανία (23.35, τοπική ώρα), θα είναι ο Λάκης Λαζόπουλος με θέμα «Η Ευρώπη και πώς μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και πάλι στους πολίτες της», παραθέτοντας τις δικές του απόψεις.

Η συζήτηση ξεκίνησε και

τελείωσε με τον Λάκη Λαζόπουλο, ο οποίος συνδιαμόρφωσε μαζί με όλους τους εξαιρετικούς προσκεκλημένους μια πολύ δυνατή άποψη για το πώς μπορεί να είναι η Ευρώπη του αύριο.

Καλεσμένοι ήταν:

Η γερμανίδα διευθύντρια της πρωτοβουλίας «D-21» (είναι η μεγαλύτερη μη κερδοσκοπική οργάνωση στην Ευρώπη για θέματα ψηφιακής κοινωνίας), Lena-Sophie Müller.

Η γαλλίδα δικηγόρος και αντιπρόεδρος της οργάνωσης Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές (JEF), Ophélie Omnes.

Ο γερμανός συνιδρυτής του ερευνητικού οργανισμού «think tank Polis 180», Julian Zuber.

Ο ιταλός καθηγητής, ερευνητής και κοινωνιολόγος, ειδικευμένος στη συγκριτική ευρωπαϊκή κοινωνική Πολιτική, Emanuele Ferragina.

Ο διάσημος γάλλος συγγραφέας και δραματουργός, Laurent Gaudé.

Παρουσιάστρια της εκπομπής ήταν η Gerlach Annette, ενώ συντονίστρια η Bommers Lara.

Ο ίδιος ζήτησε να μιλήσει στα ελληνικά διότι όπως είπε, «είναι αστείο να έχουμε κοινή γλώσσα, τη γλώσσα μιας χώρας που δεν ανήκει πλέον στην ΕΕ».

«Οι Έλληνες είναι υπέρ της Ευρώπης, αλλά έχουν την αίσθηση ότι οι ευρωπαίοι δεν τους καταλαβαίνουν και δεν καταλαβαίνουν τις θυσίες που κάνουν», απάντησε ο Λάκης Λαζόπουλος στην ερώτηση «πώς μπορεί να είναι κανείς ακόμη στην Ελλάδα υπέρ της Ευρώπης» και συνέχισε: «Λένε ότι οι Έλληνες είναι ψεύτες, αλλά ψεύτες είναι οι πολιτικοί και όχι ο λαός. Μας βάλανε στην Ευρώπη χωρίς να είμαστε έτοιμοι. Οι αριθμοί ήταν λάθος που δώσανε και τώρα μας πιέζουν να βγούμε, κάτι που εμείς δεν θέλουμε. Η Eurostat είπε ψέματα και είναι περίεργο πώς κρατούν μια τόσο αναξιόπιστη υπηρεσία να συνεχίζει να μετρά τα ελλείμματα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο, τονίζοντας πως «οι συνταξιούχοι δούλευαν μια ζωή για να έχουν μια καλή σύνταξη και τώρα τους την κόβουν για να πληρωθούν τα χρέη. Οι Έλληνες πλέον δουλεύουν για τους Ευρωπαίους».

Για το τι θα ήθελε να αλλάξει στην Ευρώπη, υπογράμμισε: «Θα ήθελα οι Ευρωπαίοι να μπορούν να σκέφτονται όχι σαν Γάλλοι ή Γερμανοί, αλλά σαν Ευρωπαίοι και να μην μας κουνούν το δάκτυλο τους».

Τέλος σε ερώτηση που δέχθηκε ο Λάκης Λαζόπουλος για το τι πρέπει να γίνει ούτως ώστε οι Έλληνες που υποφέρουν να ξαναποκτήσουν το ευρωπαϊκό όνειρο, απάντησε: «Οι Έλληνες είναι μέρος της Ευρωπαϊκής μελωδίας που έχει όλες τις νότες αλλά δυστυχώς είμαστε τη θέση να ακούμε μόνο τη νότα των Γερμανών. Ντο, ντο, ντο με αυστηρό τόνο».

Δείτε αποσπάσματα από την εκπομπή:

Keywords
Τυχαία Θέματα