Ο γάμος δεν είναι «συνταγή» υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι παντρεμένοι δεν έχουν πιο γερή υγεία σε σχέση με τους ανύπαντρους σύμφωνα με τη νέα έρευναΟ γάμος συνδέεται περισσότερο μια μια θετική αξιολόγηση της ζωής κάποιου, παρά με καλύτερη υγεία

Η κυρίαρχη επιστημονική αντίληψη ότι ο γάμος βελτιώνει την υγεία, χαρίζοντας περισσότερα χρόνια ζωής αμφισβητείται πλέον από μια νέα ολλανδο-ελβετική έρευνα, η οποία μάλλον δικαιώνει τους απανταχού εργένηδες.

Πρόκειται για τη μελέτη «Η διφορούμενη σχέση μεταξύ γάμου

και υγείας» του καθηγητή κοινωνιολογίας Ματίς Καλμίν του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, ο οποίος, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, ανέλυσε δεδομένα από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 11.000 ελβετών ενηλίκων για μία μεγάλη περίοδο 16 ετών.

Κάθε χρόνο οι συμμετέχοντες, παντρεμένοι και μη, απαντούσαν σε ερωτήματα σχετικά με την υγεία τους, καθώς και για το βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους. Η νέα μελέτη δεν βρήκε ούτε ότι οι παντρεμένοι έχουν πιο γερή υγεία σε σχέση με τους ανύπαντρους, ούτε ότι η υγεία τους γίνεται σταδιακά καλύτερη, όσα περισσότερα χρόνια διαρκεί ο γάμος τους.

Αντίθετα, η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι άνθρωποι που παντρεύτηκαν, ανέφεραν ελαφρώς χειρότερη υγεία σε σχέση με την περίοδο που ήσαν μόνοι τους. Με το πέρασμα των χρόνων στο γάμο τους, η υγεία τους όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά μάλλον εμφάνισε τάσεις επιδείνωσης.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι αμέσως μετά το γάμο οι παντρεμένοι δήλωναν ελαφρώς πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους από ό,τι πριν το γάμο. Όμως σταδιακά αυτή η μεγαλύτερη ψυχική ικανοποίηση άρχισε να «εξατμίζεται», αν και με αργό ρυθμό.

Από την άλλη, η μελέτη δείχνει ότι οι αρνητικές συνέπειες του διαζυγίου πάνω στην ικανοποίηση από τη ζωή είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερες από τις θετικές συνέπειες που έχει ο γάμος στην ψυχολογία του ζευγαριού. Όμως, όσο περνάει ο χρόνος μετά το διαζύγιο, οι πρώην παντρεμένοι δείχνουν συνήθως ικανοποιητική προσαρμογή στη νέα ζωή τους.

Σύμφωνα με τον Καλμίν, το βασικό συμπέρασμα είναι πως «ο γάμος συνδέεται μάλλον με μια πιο θετική αξιολόγηση της ζωής κάποιου, παρά με καλύτερη υγεία».

Βέβαια δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι υπάρχουν ουκ ολίγες έρευνες που καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι παντρεμένοι υπερτερούν έναντι των εργένηδων τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία σε βάθος χρόνου.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Social Forces».

Keywords
Τυχαία Θέματα