Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης στο Μέγαρο Μουσικής

Δύο χρόνια μετά το «Relic» που γνώρισε διεθνή επιτυχία, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, μαζί με την ομάδα Osmosis, παρουσιάζουν τους «Τιτάνες» στο Μέγαρο Μουσικής (23,24 και 25 Νοεμβρίου), ανοίγοντας τον νέο κύκλο εκδηλώσεων «Μegaron Underground».

Ο ταλαντούχος δημιουργός επιλέχθηκε από το Μέγαρο να εγκαινιάσει το Β’ Υποσκήνιο της Αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη», μία νέα, εναλλακτική σκηνή που φιλοδοξεί να γίνει κέντρο δημιουργίας και τόπος έκφρασης για καλλιτέχνες που προσεγγίζουν την τέχνη

τους με μία ιδιαίτερη ματιά.

Οι «Τιτάνες», που είναι μία διεθνής συμπαραγωγή (Ελλάδα-Γαλλία-Ολλανδία-Πορτογαλία-Καναδάς), έκαναν παγκόσμια πρεμιέρα πριν λίγους μήνες στο Φεστιβάλ Αθηνών. Αμέσως μετά, πέρασαν τα σύνορα της χώρας για να συναντήσουν το κοινό σε Βαρκελώνη, Τορίνο και Άμστερνταμ, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής και απέσπασαν ενθουσιώδεις κριτικές.

Ολοκληρώνοντας τις παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και η ομάδα του θα ξεκινήσουν τη χειμερινή περιοδεία τους στο εξωτερικό, με πρώτο σταθμό το Théâtre de la Ville του Παρισιού. Μετά τη Γαλλία, οι «Τιτάνες» θα συνεχίσουν το ταξίδι τους σε Πορτογαλία, Ελβετία και Καναδά.

Στο επίκεντρο της παράστασης βρίσκονται δύο μοναχικά πλάσματα, που ανακαλύπτουν ξανά και ξανά την αιωνιότητα, τα υλικά του κόσμου, μικρά και μεγάλα, τα θρύψαλα της καθημερινότητας, τα φώτα των άστρων, τον ακίνητο χρόνο. Σύμφωνα με τον δημιουργό τους, οι «Τιτάνες» αποτίουν φόρο τιμής σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, σε κάθε ατομική ή συλλογική αποτυχία για την εδραίωση ενός άθραυστου εαυτού, ενός άμωμου κόσμου.

Σκηνοθέτης και ερμηνευτής, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης αποφοίτησε από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και μετά, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, ολοκλήρωσε σπουδές Σκηνοθεσίας στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης. Τελειώνοντας το Θέατρο Τέχνης ήταν υποψήφιος για Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και ως ερμηνευτής έχει συνεργαστεί με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, τον Ρόμπερτ Ουίλσον κ.ά.

Το 2009, δημιούργησε την ομάδα OSMOSIS, με την οποία παρουσίασε δουλειές στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο «Εμπρός», στο Εθνικό Θέατρο, στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστείας κ.ά. Το έργο τους «Relic» επιλέχθηκε το 2015 από το ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves και ταξίδεψε σε 20 διεθνή φεστιβάλ, στην Ευρώπη.

Πέρυσι, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης απέσπασε το «Pina Bausch Fellowship 2016» και με αυτήν την ευκαιρία ακολούθησε τον διεθνούς φήμης δημιουργό Λέμι Πονιφάζιο σε Ευρώπη, Νέα Ζηλανδία και Χιλή. Πρόσφατα, το διεθνούς κύρους γερμανικό περιοδικό tanz κατέταξε τον Ευριπίδη Λασκαρίδη και την ομάδα του στη λίστα των 30 φερέλπιδων ταλέντων της χρονιάς, ενώ ο καλλιτεχνικός οργανισμός της Πορτογαλίας O Espaço Do Tempo τον όρισε International Associate Artist.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα