Ο Γκρουέφσκι ρίχνει λάδι στη φωτιά της ονομασίας των Σκοπίων

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι ρίχνει λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του κρατιδίου, σχετικά με το θέμα της ονομασίας.

Σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Republika χαρακτηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση “μαριονέτα που την έφεραν για να υποχωρήσει στο θέμα της ονομασίας”.

Ο Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για

την πΓΔΜ, όπως συνέβαινε και επί των κυβερνήσεών του. Σημείωσε ότι η πΓΔΜ ήδη από το 2008, πριν την Σύνοδο του Βουκουρεστίου, είχε εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ ένα χρόνο αργότερα είχε εκπληρώσει και τις προϋποθέσεις για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. «Εμπόδιο για την εκπλήρωση αυτής της επιδίωξής μας ήταν το όνομα και η ταυτότητα. Διότι το όνομα είναι μέρος της ταυτότητας και ο σκοπός είναι η ταυτότητα να ακολουθήσει την μοίρα του ονόματος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», υποστήριξε.

«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται συμφωνία, που να περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων, όπου η γλώσσα μας και η εθνικότητά μας θα αναφέρονται στα αγγλικά ως Macedonian. Που σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ταυτότητά μας και θα συνεχίσει να αναζητά τρόπους γι’ αυτό», ανέφερε ο Γκρούεφσκι. Ισχυρίστηκε ότι ένας από τους τρόπους αυτούς είναι η συμφωνία για το όνομα να μην περιλαμβάνει θέματα ταυτότητας, δηλαδή τον τρόπο που θα κατονομάζονται η γλώσσα και το έθνος. Σύμφωνα με τον Γκρούεφσκι, εκ πρώτης όψεως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει ικανοποίηση στην πΓΔΜ, καθώς θα μοιάζει σαν να μην υπάρχει αλλαγή ταυτότητας. «Όμως, στην πραγματικότητα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, γιατί η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν διεθνή οργανισμό το όνομα της γλώσσας και του έθνους να αναγράφονται ως Macedonian», πρόσθεσε.

Επίσης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα, όπως και όλος ο κόσμος, γνωρίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση της πΓΔΜ είναι “μαριονέτα”, που δεν εκλέχτηκε από τον λαό, αλλά «την έφεραν» για να υποχωρήσει στο θέμα του ονόματος. «Και όταν γνωρίζεις ότι η άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης βρίσκεται σε αυτή τη θέση, σίγουρα θα ζητήσεις περισσότερα. Αν υποθέσουμε ότι κάποτε η Ελλάδα ήταν έτοιμη να υποχωρήσει από το 10% των θέσεων της, τώρα δεν θα είναι διατεθειμένη να το κάνει ούτε για το 5%», σημείωσε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του ήθελε να λύσει το πρόβλημα του ονόματος με συμβιβασμό, που σημαίνει σημαντικές υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, ωστόσο οι προσπάθειές της δεν πέτυχαν γιατί η Ελλάδα «ήθελε να λύσει το πρόβλημα προς όφελός της».

«Φοβάμαι ότι η νέα κυβέρνηση-μαριονέτα θα αποδεχθεί αυτή τη θέση του νότιου γείτονα, όπως έκανε και με τη συμφωνία με τη Βουλγαρία. Πέραν της απεμπλοκής της πορείας ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα μας πουλήσει ορισμένες ασήμαντες λεπτομέρειες της συμφωνίας ως δήθεν μεγάλη επιτυχία», είπε ο Γκρούεφσκι.

Υποστήριξε ότι «ορισμένοι διεθνείς παράγοντες», που επιθυμούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας προκειμένου να υλοποιηθεί ο γεωστρατηγικός στόχος της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, «έχουν λύσει τα χέρια της κυβέρνησης», προκειμένου να πετύχει τον στόχο αυτό «με απειλές, πιέσεις, συλλήψεις και εξαγορές». «Όλα αυτά στο όνομα της υλοποίησης του μεγάλου γεωστρατηγικού στόχου της ένταξης στο ΝΑΤΟ, τον οποίο – και αυτό είναι η ειρωνεία – το VMRO-DPMNE όχι μόνο δεν αμφισβητεί, αλλά αντίθετα τον επιθυμεί περισσότερο από το SDSM. Απλά εμείς, σε αντίθεση με αυτούς, θέλουμε δίκαιη συμφωνία για την ουσία της διαμάχης με τον νότιο γείτονα», σημείωσε ο Γκρούεφσκι.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η τακτική «των απειλών, των εκβιασμών, των πιέσεων και των εξαγορών» έχει αποτελέσματα σε ένα μέρος του λαού και αυτό φάνηκε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. «Επειδή, όμως, ξέρω τον λαό, γνωρίζω ότι αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ. Οι απειλές και οι πιέσεις θα έχουν αποτέλεσμα για ένα διάστημα, αλλά κάποια στιγμή η τακτική αυτή θα πάψει να αποδίδει και τα πράγματα θα γυρίσουν», τόνισε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE.

Ανέφερε, ακόμα, ότι το κόμμα του θα μπορούσε να έχει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του θέματος της ονομασίας «εφόσον η κυβέρνηση σχεδιάζει πραγματικές και ουσιαστικές συνομιλίες και όχι συνθηκολόγηση και αποδοχή όλων των θέσεων της άλλης πλευράς». «Αν σχεδιάζουν να υποχωρήσουν, τότε δεν μας χρειάζονται, αλλά ούτε και εμείς θέλουμε να είμαστε μέρος αυτού. Δυστυχώς, μου φαίνεται ότι η κυβέρνηση-μαριονέτα είναι έτοιμη να αποδεχθεί όλα όσα ζητήσει η Ελλάδα. Κυριολεκτικά όλα. Όπως και στη συμφωνία με τη Βουλγαρία», σημείωσε ο Γκρούεφσκι.

Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές συνομιλίες, αλλά συζητήσεις για την επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας στις δύο χώρες, με στόχο αφενός να περιοριστεί ο βαθμός της θριαμβολογίας στην Ελλάδα και, αφετέρου, «να παρουσιαστεί σε μας η συνθηκολόγηση σε αυτό το θέμα ως μεγάλη επιτυχία». Σύμφωνα με τον Γκρούεφσκι, για τον σκοπό αυτό θα επιστρατευτούν παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, ενώ την ίδια στιγμή θα υπάρξει μία εκστρατεία στην πΓΔΜ, που θα περιλαμβάνει επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης και όσων έχουν διαφορετική άποψη, καθώς και χειραγώγηση των ΜΜΕ, ώστε να παρουσιάσουν μία θετική εικόνα, να τονίσουν ότι η χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ότι θα λάβει πολλά χρήματα και επιχορηγήσεις κοκ.

«Ενδεχομένως να εξασφαλιστεί ή να ανακοινωθεί και κάποια επένδυση, προκειμένου να υποστηριχθεί η άποψη ότι έρχονται καλοί καιροί. Όταν όμως τελειώσει η περίοδος των παραμυθιών, πιθανότατα το μόνο που θα έχει μείνει θα είναι, από την μία πλευρά η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, και από την άλλη πλευρά η ταπεινωτική λύση που υπαγόρευσε ο νότιος γείτονάς μας, την οποία θα έχουμε αποδεχθεί και με την οποία θα πρέπει να ζήσουμε για πάντα, με το αίσθημα ότι λυγίσαμε τη μέση και αλλάξαμε το όνομα και την ταυτότητα, για τα οποία οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν για 150 χρόνια με πολλές θυσίες», ανέφερε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE..

Τέλος, αναφερόμενος στην πιθανότητα απομάκρυνσης ή καταστροφής μνημείων του εξαρχαϊστικού σχεδίου “Σκόπια 2014”, ο Γκρούεφσκι σημείωσε ότι οι σχετικές ιδέες και συζητήσεις συνιστούν «χάσιμο χρόνου, ενέργειας και χρημάτων», «μία άσκοπη επίδειξη δύναμης», με μοναδικό αποτέλεσμα να προσθέσουν μία ακόμα εστία σύγκρουσης στην κοινωνία. Επανέλαβε τη θέση του κόμματός του πως ό,τι απομακρύνει, καταστρέψει ή μετονομάσει η κυβέρνηση Ζάεφ, το VMRO-DPMNE θα το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση όταν επιστρέψει στην εξουσία, «και αυτό όχι από γινάτι, αλλά λόγω της ιστορίας μας, λόγω του μεγάλου αριθμού των πατριωτών που θέλουν η χώρα να σέβεται την ιστορίας της και όσους θυσιάστηκαν για τη σημερινή της ελευθερία»..

The post Ο Γκρουέφσκι ρίχνει λάδι στη φωτιά της ονομασίας των Σκοπίων appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα