Ο Ερντογάν «έφαγε» τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Μία κίνηση που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως είχαμε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, καθώς ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Μουράτ Τσετίνκαγια απομακρύνθηκε από τη θέση και αντικαταστάθηκε από τον υποδιοικητή της.

Αυτό αποκαλύπτει προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύεται στο φύλλο της επίσημης εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης το Σάββατο (06/07) και έρχεται λίγες ημέρες μετά τη G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου ο «Σουλτάνος» είχε επαφές και με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν δόθηκε επίσημα κάποιος λόγος για την εξέλιξη αυτή, αλλά τις

τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορούσαν εικασίες στις αγορές για πιθανή απομάκρυνση του Τσετίνκαγια από την κυβέρνηση λόγω της απροθυμίας του να μειώσει τα επιτόκια.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda başkan değişimi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan görevden aldığı Murat Çetinkaya’nın yerine yardımcısı Murat Uysal’ı atadı https://t.co/vZazrINPAD

— euronews Türkçe (@euronews_tr) 6 Ιουλίου 2019

Τον Τσετίνκαγια, που βρισκόταν στη θέση του διοικητή από τον Απρίλιο του 2016, αντικαθιστά στο αξίωμα ο τέως υποδιοικητής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, ο Μουράτ Ουισάλ, διευκρινίζεται στο διάταγμα που υπογράφει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η κεντρική τράπεζα έχει δεχθεί στο παρελθόν πιέσεις από τον Ερντογάν να μειώσει τα επιτόκια προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Δύο κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων «Reuters» ότι οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητή αναφορικά με τη νομισματική πολιτική είχαν βαθύνει τους τελευταίους μήνες.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından görevinden alınmasına CHP Sözcüsü Faik Öztrak sert tepki gösterdi. https://t.co/MAX2zuHVOV pic.twitter.com/adZT4gPBK4

— Yeniçağ Gazetesi (@Gazete_Yenicag) 6 Ιουλίου 2019

«Η διάσταση απόψεων μεταξύ του διοικητή και των υπουργών που ήταν αρμόδιοι για την οικονομία επιδεινώθηκε πρόσφατα», δήλωσε μία από τις πηγές.

«Ο πρόεδρος και ο υπουργός Οικονομικών ζήτησαν την παραίτησή του, αλλά ο Τσετίνκαγια τους υπενθύμισε την ανεξαρτησία της τράπεζας και αρνήθηκε να παραιτηθεί», δήλωσε η άλλη πηγή.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’yı görevden aldı, yerine yardımcısı Murat Uysal’ı atadı. pic.twitter.com/eIZsK4VU5n

— Sedat Pisirici (@sedatpisirici) 6 Ιουλίου 2019

Σε σημερινή ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί με ανεξαρτησία και ότι ο νέος διοικητής της θα επικεντρωθεί κατά βάση στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Αναλυτές ανέμεναν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής στη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου εάν δεν πληγεί αυτόν τον μήνα η λίρα από τις επαπειλούμενες αμερικανικές κυρώσεις αναφορικά με την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararına göre, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya görevden alınarak yerine Murat Uysal’ın atanmasına karar verildi. https://t.co/K80QUeMRAq pic.twitter.com/u15kriQNgM

— Yeniçağ Gazetesi (@Gazete_Yenicag) 6 Ιουλίου 2019

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα