Ο δικός μας Giannis διάνυσε δρόμους και με… αγκάθια μέχρι να φτάσει στην κορυφή του κόσμου

«Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση, που με πίστεψε. Ήμουν 18 ετών στην Ελλάδα και με πίστεψαν. Ευχαριστώ το Μιλγουόκι, την Ελλάδα και τους Νιγηριανούς που με υποστηρίζουν. Ευχαριστώ τον Θεό για το ταλέντο που μου έδωσε. Ξέρω ότι στην Ελλάδα είναι έξι το πρωί και μου στέλνουν μηνύματα κάθε μέρα, υποστηρίζουν εμένα, την ομάδα μου και την οικογένειά μου».

Μ’ αυτά τα λόγια και με δάκρυα

στα μάτια του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πήρε το βραβείο του MVP για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε στο NBA, χωρίς να ξεχάσει και τον πατέρα του που έχει πεθάνει. Ο έλληνας άσος έγραψε ιστορία, και αυτό που πέτυχε είναι κάτι το μοναδικό. Είναι δικό του ένα βραβείο που το έχουν κατακτήσει στο παρελθόν θρύλοι του μπάσκετ. Ο Γιάννης είναι ο 2ος Ευρωπαίος που το κατακτά και μόλις ο 4ος μη Αμερικάνος.

Η ιστορία του «Greek Freak» είναι ξεχωριστή και θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Για το πώς μέσα από τις δυσκολίες, μπορεί κάποιος να κυνηγάει τα όνειρά του, να μάχεται, να χαμογελάει και να μην ξεχνάει από πού ξεκίνησε. Ευχαριστώντας αυτούς που τον βοήθησαν. Μαζί με τη μάχη τη επιβίωσης και αυτή στο να πετύχει το όνειρό του, έδωσε… αγώνα για να πάρει την ελληνική υπηκοότητα και πάντα τιμάει τη χώρα μας.  

Ο ίδιος πάντα θυμάται το πως βρέθηκε πιτσιρικάς στα Σεπόλια, όντας γιος μεταναστών από την Νιγηρία. Σε μια εποχή που στην Ελλάδα ζούσαμε – και ζούμε – κρίση αξιών και ηθικής. Ο Γιάννης δεν έχει ξεχάσει ότι ήταν αναγκασμένος να ζει μέσα στη φτώχεια, να τρώει λίγο.

Κάποια βράδια δεν είχε φως στο σπίτι σου και αναγκαζόταν να βγει στον δρόμο για να πουλήσεις CD. Και όμως αυτό το παιδί, που δανειζόταν παπούτσια για να παίξει μπάσκετ στο γήπεδο στα Σεπόλια, είναι, πλέον, ο καλύτερος σε όλο τον κόσμο στο συγκεκριμένο άθλημα.

Κάποτε ο αστέρας του NBA παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο, Μαρκ Τζέι Σπίαρς και στην ιστοσελίδα «theundefeated.com» – ανήκει στο ESPN – και αναφέρθηκε στις αφρικανικές ρίζες του, όπως και στην καταγωγή του από τη Νιγηρία, αλλά αποθέωσε και την Ελλάδα. Αυτό το αφιέρωμα λέει… πολλά για το πως ο Αντετοκούνμπο ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες που είχε μπροστά του και έφτασε στην κορυφή.

«Προφανώς πολλοί δεν γνωρίζουν από πού κατάγομαι. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η μητέρα μου και ο πατέρας μου προέρχονται από την Ελλάδα, όμως όχι. Οι δυο γονείς μου είναι μαύροι. Και οι δυο γονείς μου κατάγονται από τη Νιγηρία», είχε πει ο διεθνής άσος.
Με το «theundefeated.com» να σημειώνει: «Ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο μετακόμισαν από το Λάγκος στην Ελλάδα το 1991 με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους και αγωνίστηκαν για να βρουν δουλειά. Ο μεγαλύτερος γιος τους, Φράνσις, έμεινε πίσω στο Λάγκος για να μεγαλώσει με τους παππούδες του. Ο Τσαρλς Αντετοκούνμπο εργάστηκε ως βοηθός σε διάφορες χειρονακτικές εργασίες και γυναίκα του, Βερόνικα, φρόντιζε παιδιά, για να ζήσουν την οικογένειά τους, η οποία ήταν η μόνη μαύρη στην περιοχή, σύμφωνα με τη New York Times. Οι Αντετοκούνμπο έχουν ακόμη τέσσερις γιους, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Γιάννη, στις 6 Δεκεμβρίου 1994».

«Ο Γιάννης μεγάλωσε με την ελληνική κουλτούρα, μαθαίνοντας τη γλώσσα, πηγαίνοντας στο σχολείο και τελικά άρχισε να παίζει μπάσκετ στην ηλικία των 7 ετών. Αλλά όταν ήταν σπίτι με την οικογένειά του, μάθαινε να ζει με τον νιγηριανό τρόπο», είχε γράψει ο συντάκτης του συγκεκριμένου θέματος.

«Μεγάλωσα σε ένα σπίτι νιγηριανό», είπε ο Αντετοκούνμπο, συμπληρώνοντας: «Γεννήθηκα στην Ελλάδα και πήγα στο σχολείο εκεί. Αλλά στο τέλος της μέρας, όταν πήγαινα σπίτι, δεν υπήρχε ελληνική κουλτούρα. Είναι μια κατ ‘ευθείαν νιγηριανή κουλτούρα. Πρόκειται για πειθαρχία, αφορά το σεβασμό των πρεσβυτέρων, την ύπαρξη ηθών».

«Η Βερόνικα Αντετοκούνμπο μιλούσε στους γιους της στη νιγηριανή γλώσσα του Igbo, η οποία είναι μία από τις τέσσερις επίσημες νιγηριανές γλώσσες και μιλιούνται από περίπου 18 εκατομμύρια άτομα στη Νιγηρία και την Ισημερινή Γουινέα, σύμφωνα με αρκετές ιστοσελίδες», έγραψε το «theundefeated.com».

«Μπορώ να καταλάβω λίγο. Μπορώ να υπολογίζω. Αλλά δεν μιλάω άπταιστα», ανέφερε ο Αντετοκούνμπο για την Igbo και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να επιστρέψω σπίτι στη Νιγηρία και να καταλάβουν τι λέω. Είναι αστείο. Και οι δύο γονείς μου είναι από τη Νιγηρία. Αλλά η Νιγηρία έχει 250 διαλέκτους, έτσι η μητέρα μου και ο μπαμπάς μου δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα».

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ζώντας πολύ δύσκολες καταστάσεις, με τους γονείς του και τον ίδιο να είναι βιοπαλαιστές, ο σούπερ σταρ του NBA, κρατούσε ζωντανό και το όνειρό του να παίξει μπάσκετ. Αποτελούσε γι’ αυτόν ένα και μοναδικό όνειρο.

«Είμαι ένας all around παίκτης. Μπορώ να τρέξω, να πηδήξω, να πασάρω… Είμαι ο ηγέτης, πρέπει να κάνω τα πάντα στο παρκέ. Ξεκίνησα το μπάσκετ το 2008, θέλω να δουλέψω στα βασικά του αθλήματος, στο σουτ… Θέλω να παίξω στο ΝΒΑ», τόνιζε ο «Greek Freak».

Η ευκαιρία δεν άργησε να έρθει και του την έδωσε ο Φιλαθλητικός. Η ομάδα που του πρόσφερε τον χώρο για να παίξει μπάσκετ σε λίγο καλύτερες συνθήκες. Αυτό ήταν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Μπορεί να είχε αδύναμο κορμί και λίγη τεχνική, αλλά έπαιζε μπάσκετ για πολλές ώρες. Έτσι, πάτησε στο πρώτο… σκαλοπάτι για να πιάσει το όνειρό του.

Σχετικό θέμα είχε φιλοξενήσει και η FAZ, η οποία αναφέρθηκε στην «ιδιαίτερη ιστορία του Greek Freak», σημειώνοντας ότι «ως παιδί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έψαχνε φαγητό σε κάδους σκουπιδιών. Το μπάσκετ ήταν αυτό που του άλλαξε τη ζωή. Το παραμύθι ξεκίνησε μια μέρα της άνοιξης του 2007», όταν ο προπονητής Σπύρος Βελλινιάτης είδε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με τον αδερφό του Θανάση να παίζουν μπάσκετ στο ανοιχτό γήπεδο στα Σεπόλια. «Ο Γιάννης είχε κάτι το ιδιαίτερο, αυτό μπορούσε να το δει κανείς αμέσως» είχε πει ο προπονητής που ανακάλυψε τον έλληνα σούπερ σταρ.

«Όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις», είχε… αναφωνήσει ο Πάολο Κοέλο και αυτό έγινε με τον έλληνα άσο. Η «λάμψη» του ταλέντου του έφτασε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ενώ στη χώρα μας έπαιζε στις μικρές κατηγορίες. Ο Γιάννης μπήκε στα μπλοκάκια των σκάουτερ του ΝΒΑ, που έμαθαν για ένα λεπτό παλικαράκι από το Ζωγράφου που μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι ξεχωριστό.

O μικρός Γιάννης έπαιζε στην Α2, είχε θετικά, αλλά και αρνητικά στοιχεία, σχετικά με τον τρόπο που αγωνιζόταν. Φυσικά, ο ίδιος ούτε που φανταζόταν πως θα του άνοιξε η πόρτα του NBA, έστω για να πάει για προπονήσεις στην Αμερική.

Πολλές φορές θέλεις και τύχη για να γίνει το όνειρό του πραγματικότητα και για να γραφτεί ιστορία. Οι άνθρωποι των Μπακς αποφάσισαν να ποντάρουν πάνω του. Στο παιδί από τα Σεπόλια. Κάτι είχαν δει. Του έδωσαν ότι χρειαζόταν για να δουλέψει και τα αποτελέσματα ήρθαν γρήγορα, αφού πρώτα έγινε ντραφτ από την ομάδα του Μιλγουόκι.

Το… νερό μπήκε στο αυλάκι και μέσα σε μια πενταετία η μετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο εκτοξεύθηκε. Βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς. Αρχικά πήρε μέρος στο All Star Game με την φανέλα των… διεθνών πιτσιρικάδων.

Τα τελευταία χρόνια έχει παίξει βασικός σε All Star Game, όντας και αρχηγός στην Ανατολή, υπέγραψε συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Έχει, πλέον, πρωτιές σε κάθε στατιστική κατηγορία του NBA με τους Μπακς. Βήμα, βήμα πάει όλο και πιο ψηλά. Με τα «ελάφια» κατάφερε πρώτα να αγωνιστεί στα playoffs, ενώ φέτος έφτασε στους τελικούς της Ανατολής. Πάντα με «όπλο» τη δουλειά βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς στο παιχνίδι του. Ειδικά την τελευταία εξαετία.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο προπονητής του Μάικ Μπουντενχόλζερ παραδέχτηκε ότι κλειδώνει το προπονητήριο για να κρατήσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μακριά ώστε να τον ξεκουράζει… «Από τον τρόπο που προσέχει το κορμί του ως την πνευματική προετοιμασία και τις στιλιστικές επιλογές του, το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο του MVP στο ΝΒΑ έχει συγκεκριμένες αρχές που τηρεί ευλαβικά κάθε μέρα. Αντί να φορέσει ένα μπλε κοστούμι, ο Γιάννης προτιμά την προπόνηση, δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στις νυχτερινές… επιδείξεις μόδας στα pregames του ΝΒΑ», είχε γράψει το ESPN.


Έπειτα από τα παιχνίδια, μετά από κάθε νίκη ή ήττα, ο Αντετοκούνμπο κάθεται στη θέση του στα αποδυτήρια, βάζει πάγο στα πόδια του και κάνει σιωπηλός τον απολογισμό της βραδιάς, πριν πάει στα ντους και ντυθεί. Κάνει πάντα αυτοκριτική.

Σύμφωνα με το ESPN ο Greek Freak απολαμβάνει τον μεσημεριανό ύπνο, όπως συμβαίνει με πολλούς επαγγελματίες αθλητές. Σε ηλικία 14 ετών στην Ελλάδα, θυμάται ότι ο πατέρας του Τσαρλς επέμενε ζητώντας από τον Γιάννη να ξεκουράζεται μετά από το σχολείο και πριν από το παιχνίδι. Πλέον ο Αντετοκούνμπο χαλαρώνει έπειτα από το πρωινό shootaround. Επιστρέφει με το αυτοκίνητό του από το προπονητικό κέντρο των Μπακς στο σπίτι του στο River Hills, 15 λεπτά βόρεια. Ξεκουράζεται από τις 13:00 ως τις 15:45. «Αν δεν κοιμηθώ το μεσημέρι, δεν μπορώ να παίξω» παραδέχεται ο ίδιος. Κάθε λεπτομέρεια κάνει, άλλωστε, τη διαφορά.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι, λοιπόν και… επίσημα ο κορυφαίος παίκτης του ΝΒΑ για την σεζόν που μας πέρασε, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο μυαλό του και στην καρδιά του. Μπορεί η καταγωγή των γονιών του να είναι από άλλη χώρα, αλλά ο σταρ των Μπακς αγαπά απεριόριστα το μέρος στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε. Πάντα αφιερώνει χρόνο για τους Έλληνες που πάνε να τον δουν, σέβεται τη σημαία της χώρας μας. Είναι έτοιμος να κάνει… θαύματα – ξανά – και με την εθνική μας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας.

Τα Σεπόλια είναι ο αγαπημένος τόπος ξεκούρασης μετά το τέλος των υποχρεώσεων στο ΝΒΑ. Ο «Greek Freak» επιστρέφει πάντα στον τόπο από τον οποίο ξεκίνησαν όλα. Σχολιάζοντας το γήπεδο, στο οποίο πραγματοποίησε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα με τον Φιλαθλητικό στου Ζωγράφου ο ίδιος έχει πει: «Όποτε επιστρέφω στην Ελλάδα, έρχομαι εδώ. Είναι σαν ναός για μένα. Εδώ μεγάλωσα».

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο διαφημίζει την Ελλάδα και έτσι αποτέλεσε πέρυσι το κεντρικό πρόσωπο στο διαφημιστικό σποτ του ΕΟΤ για το καλοκαίρι, βγάζοντας φωτογραφίες με φόντο τον Παρθενώνα. Δείχνει τον απόλυτο σεβασμό του στην Ελλάδα με κινήσεις του, όπως η άρνηση να υπογράψει στην σημαία ή με το τρομερό σακάκι που απεικονίζει τον Παρθενώνα, που φόρεσε στην απονομή του βραβείου MVP.

Ο Αντετοκούνμπο δεν είναι απλά ένας παίκτης ή ένας σταρ. Είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα για όλα τα μικρά παιδιά, ένας άνθρωπος που διαφημίζει την χώρα του παντού στον κόσμο, που δείχνει να σέβεται και να εκτιμά όλα όσα πήρε σε ένα μέρος που για χρόνια θεωρήθηκε ως «ξένος». Η ανταπόδοση για όλα όσα έζησε έρχεται σε… πολλαπλάσιο επίπεδο, αφού ο Αντετοκούνμπο έχει συνδυαστεί με την Ελλάδα και η «γαλανόλευκη» παίζει σε όλα τα μέρη της Γης.

Όταν ρωτήθηκε από το «theundefeated.com» γιατί απέκτησε ένα διαβατήριο της Νιγηρίας, ο Αντετοκούνμπο απάντησε: «Είναι σημαντικό. Είναι μέρος του ποιος είμαι. Και οι δύο γονείς μου είναι Νιγηριανοί. Ήθελα να το βρω. Ήθελα να το έχω, έτσι το πήρα».

«Ο Greek Freak» είπε, πάντως, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου All-Star του NBA ότι αγαπά το ψευδώνυμό του και είναι «μέρος του ποιος είμαι τώρα». Αλλά είπε επίσης στο «The Undefeated» ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλώς «The Greek Freak», τονίζοντας ότι είναι επίσης ένας υπερήφανος Αφρικανός.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βλέπω και τους λέω ότι είμαι Αφρικανός. Δεν είμαι μόνο ο Greek Freak», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν έχει σημασία τι μπορούν να πιστέψουν οι άνθρωποι, από το παρατσούκλι μου. Υπήρχαν πολλές φορές όταν βρισκόμουν στην Ελλάδα όπου οι άνθρωποι είπαν: “Δεν είσαι Έλληνας. Είσαι Νιγηριανός γιατί είσαι μαύρος. Αλλά τότε υπήρξαν πολλές φορές εκεί, που συνέβη το αντίθετο και οι άνθρωποι λένε, “δεν είσαι Αφρικανός. Είσαι Έλληνας. Είσαι ο Greek Freak”. Αλλά δεν με νοιάζει πραγματικά. Βαθιά μέσα μου, ξέρω ποιος είμαι και από πού είμαι. Αυτό είναι όλο που έχει σημασία για μένα».

Το σίγουρο είναι πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν βάζει… όρια στους στόχους τους και στα όνειρά του. Και όπως του έγραψε ο Κόμπι Μπράιντ τον περιμένει και το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.

Είναι τέτοια η επιρροή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Αμερικάνους, που ο κόσμος στις ΗΠΑ βαφτίζει τα παιδιά του με το μικρό του έλληνα σούπερ σταρ. Ο ίδιος υπηρετεί με προσήλωση τη «θρησκεία» του μπάσκετ και το κάνει με ευλάβεια..

Keywords
new york times, new york, all star, ελλαδα, mvp, nba, greek, σχολεια, φως, συγκεκριμένο, espn, york, times, σταρ, νβα, faz, star, game, μπλε, river, hills, εοτ, καλοκαιρι, επιρροή, ηπα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ξανα, αποτελεσματα, διαβατηριο, αυτοκινητο, βημα, γυναικα, δουλεια, εθνικη, εοτ, ηγετης, ηπα, ηττα, θαυματα, θεμα, μητερα, μπασκετ, νβα, ονειρα, ονειρο, παιχνιδια, σταρ, τυχη, φτωχεια, φωτογραφιες, φως, game, mvp, nba, star, times, αμερικη, ανθρωπος, απλα, βορεια, βραδια, βρισκεται, φαγητο, γινει, γηπεδο, γλωσσα, γουινεα, γονεις, δακρυα, διοικηση, δειχνει, ευλαβεια, εγινε, ευκαιρια, ειπαν, ειπε, ελπιδα, εξι, επιρροή, εποχη, ερχεται, ετων, ζωη, ζωγραφου, ιδια, ιδιο, ηλικια, υπηρχαν, υπνο, θρυλοι, ισημερινη γουινεα, κοελο, λογια, μακρια, μαλλια, ματια, μηνυματα, μπλε, μικρο, μυαλο, νερο, νιγηρια, νικη, ομαδα, παντα, οικογενεια, οντας, ορια, παιδι, παιδια, παπουτσια, πειθαρχια, πορτα, πρωινο, πρωι, σεζον, σεπολια, σιγουρο, συγκεκριμένο, σπιτι, συμπαν, σουπερ, σχολειο, υπηκοοτητα, φυσικα, φοντο, ωρες, all star, ανηκει, βηματα, δαχτυλιδι, river, espn, faz, γλωσσες, greek, hills, χωρα, ιδιαιτερο, καρδια, μαυρος, μαυροι, μπροστα, ναος, new york times, new york, παιχνιδι, ποδια, σημαια, σπυρος, τρωει, θελω να, θετικα, βοηθος, ξεκινησε, york
Τυχαία Θέματα