Ο «χάρτης» της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Ρεπορτάζ: Μανώλης Καλουδάς – Αποστόλης Κρέτσης

Η άνοδος της γερμανικής ακροδεξιάς στις εκλογές της Κυριακής κυριαρχεί ως προβληματισμός τόσο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όσο και στις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. Το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) εξασφάλισε ποσοστό 12,6%, «σκαρφαλώνοντας» στην τρίτη θέση της γερμανικής πολιτικής σκηνής από το 4,7% των προηγούμενων εκλογών.

Ωστόσο, ο προβληματισμός για ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται ταχύτατα ως μάστιγα σε όλη την Ευρώπη, έχει ημερομηνία

λήξης και μάλιστα κοντή. Μετά από λίγες ημέρες, στην επικαιρότητα θα κυριαρχούν άλλα θέματα, ενώ ο τρόπος αναχαίτισης του εθνικισμού στη Γηραιά Ήπειρο, θα καταλήξει και πάλι στις… καλένδες.

Την ίδια στιγμή, όμως, την απάθεια του ευρωπαϊκού πολιτικού στερεώματος απέναντι στο φαινόμενο εκμεταλλεύονται τα εθνικιστικά κινήματα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, επενδύοντας στο μίσος, την έλλειψη αλληλεγγύης, την ξενοφοβία και την ανεπάρκεια του ευρωσυστήματος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οικονομική κρίση και να βάλει τέλος στην αδιάκοπη φτωχοποίηση των λαών.

Και πλέον, βρισκόμαστε μπροστά από μια φριχτή αλήθεια: Ακροδεξιά κόμματα εξασφαλίζουν σχεδόν άνετα πλέον την είσοδό τους στα Κοινοβούλια, ενώ αρκετά από αυτά έχουν πετύχει εκλογικά αποτελέσματα που τα καθιστά στην τρίτη ή ακόμα και στη δεύτερη θέση των χωρών όπου δραστηριοποιούνται.

Η εικόνα της Ευρώπης σιγά – σιγά αποκτά άλλο χρώμα, το μαύρο:

Στην Ολλανδία, το 2017, το Κόμμα Ελευθερίας με επικεφαλής τον Γκέερτ Βίλντερς, εξασφάλισε ποσοστό 13,1%, κερδίζοντας 20 από τις 150 έδρες στο Κοινοβούλιο και πλέον είναι το δεύτερο κόμμα της ολλανδικής βουλής.

Στη Γαλλία, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, το Εθνικό Μέτωπο, στις τελευταίες εκλογές εξασφάλισε ποσοστό 13,2% στον πρώτο γύρο, ενώ στον δεύτερο 8,8%. Παράλληλα, στις προεδρικές εκλογές η Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε στον πρώτο γύρο ποσοστό 21,3% και στον δεύτερο γύρο έχασε από τον Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 33,9%.

Στη Φινλανδία, στις βουλευτικές εκλογές του 2015, το ακροδεξιό κόμμα Finns Party κατέκτησε τη δεύτερη θέση, με ποσοστό 17,65%.

Στη Δανία, στις γενικές εκλογές του 2015, το ακροδεξιό Danish Peoples Party εξασφάλισε ποσοστό 21,1%, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Στην Αυστρία, η προεδρία της χώρας κρίθηκε «στο παρά πέντε», καθώς ο υποψήφιος του εθνικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ, βρέθηκε στην πρώτη θέση στον πρώτο γύρο (35,1 έναντι 21,3 του δεύτερου ντερ Μπέλεν), χάνοντας ωστόσο στον δεύτερο γύρο από τον «πράσινο» Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με 46,2% έναντι 53,8%. Σημειώνεται πως το Κόμμα της Ελευθερίας, στις βουλευτικές εκλογές του 2013 έφτασε στο 20,5%.

Στην Ελβετία, το ξενοφοβικό κόμμα Swiss Peoples Party αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές του 2015, εξασφαλίζοντας ποσοστό 29,4%.

Στην Ουγγαρία, το ακροδεξιό κόμμα Jobbik με επικεφαλής τον Γκάμπορ Βόνα, κατέκτησε την τρίτη θέση στις βουλευτικές εκλογές του 2014, εξασφαλίζοντας ποσοστό 20,22%.

Στη Σουηδία, στις εκλογές του 2014, το εθνικιστικό κόμμα Sweden Democrats εξασφάλισε ποσοστό 12,9%, κατακτώντας την τρίτη θέση ανάμεσα στα κόμματα της χώρας.

Στη Σλοβακία, στις εκλογές του 2016, το φασιστικό κόμμα People’s Party Our Slovakia με επικεφαλής τον Μάριαν Κότλεμπα κατέκτησε την 5η θέση, εξασφαλίζοντας ποσοστό 8,04%.

Στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο 7% σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.

Στην Κύπρο, στις εκλογές του 2016, το ακροδεξιό ΕΛΑΜ με επικεφαλής τον Χρίστο Χρίστου εξασφάλισε ποσοστό 3,7%.

Τέλος, στην Ιταλία, στις γενικές εκλογές του 2013, η Λέγκα του Βορρά βρέθηκε στο 4,1%, ενώ στις ευρωεκλογές του 2014 εξασφάλισε 6.2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα