Ο Αύγουστος της Αποκάλυψης: Ο σεισμός που ισοπέδωσε το Ιόνιο – Στο Αργοστόλι έμειναν δύο σπίτια (video)

Αναστάτωση και μικροζημιές προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός που ταρακούνησε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματαΟι κάτοικοι είναι μαθημένοι στις «επισκέψεις» του εγκέλαδου, έχοντας στο ιστορικό τους έναν από τους φονικότερους σεισμούς στην ελληνική ιστορίαΑύγουστο του 1953 ο σεισμός που ισοπέδωσε Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη455 οι νεκροί

Μνήμες

από τους μεγάλους σεισμούς του 1953, που άφησαν πίσω τους 455 νεκρούς, ξύπνησε ο ισχυρός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Παρασκευή τη Ζάκυνθο και έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία και η Ιταλά, ακόμη και η Μάλτα. Το Ιόνιο είναι έτσι κι αλλιώς μια από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές του ελλαδικού χώρου. Η καταστροφή του 1953 ήταν ωστόσο η φονικότερη που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, αλλά και η μεγαλύτερη από πλευράς έντασης του σεισμού.

Η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 9 Αυγούστου, με επίκεντρο τον Σταυρό Ιθάκης, και είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ. Ο σεισμός αυτός προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια στην Ιθάκη και στην Κεφαλονιά, ενώ υπήρξαν και αρκετοί τραυματίες.

Στις 11 Αυγούστου, σημειώθηκε ο δεύτερος μεγάλος σεισμός μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο βορειοδυτικά της Ζακύνθου.

Την ίδια ημέρα σημειώθηκαν δέκα μετασεισμοί με τους μεγαλύτερους να είναι 5,3 και 5,1 Ρίχτερ. Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στη Σάμη, στο Αργοστόλι, στο Ληξούρι, αλλά και στη Ζάκυνθο.

Στις 12 Αυγούστου, ήρθε ο καταστροφικότερος σεισμός στην ιστορία της Κεφαλονιάς, αυτός των 7,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο τη νοτιοανατολική Κεφαλλονιά.

Η Κεφαλλονιά, η Ζάκυνθος και η Ιθάκη, που είχαν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από τους προηγούμενους σεισμούς, και με τον τελευταίο ισοπεδώθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά.

Ο σεισμός ισοπέδωσε τις πόλεις του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και της Ζακύνθου. Μάλιστα ανύψωσε την Κεφαλλονιά κατά 60 εκατοστά. Στην πόλη της Ζακύνθου την καταστροφή ολοκλήρωσε μεγάλη πυρκαγιά η οποία ακολούθησε το σεισμό και διήρκησε αρκετές μέρες.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς ανήλθε σε 455, των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412.

Από τα 33.300 σπίτια σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά καταστράφηκαν εντελώς τα 27.659, 33.000 οικοδομές κατέρρευσαν, ενώ μόνο 467 κτίρια διασώθηκαν κυρίως στην περιοχή της Ερίσου, στην Κεφαλλονιά.

Στο Αργοστόλι διασώθηκαν μόνο δύο σπίτια, ενώ ελάχιστα ήταν τα κτίρια που σώθηκαν στο Ληξούρι.

Καταστροφές προκλήθηκαν επίσης στη Λευκάδα, στην Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα