Ο ανεμοστρόβιλος που «σάρωσε» το Νέο Ηράκλειο σε μοναδικό βίντεο – Αποκαλυπτικές εικόνες (video)

Εκτεταμένες καταστροφές άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος που σάρωσε το ξημέρωμα της Τρίτης (13/10) το Ηράκλειο Αττικής (κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης, όπως είχε ζητήσει ο δήμαρχος), ξεκινώντας από το Γαλάτσι.

Νέο βίντεο που δημοσιεύει για πρώτη φορά το «weatherathens», αποτυπώνει τον ανεμοστρόβιλο στις 06:02 να προσεγγίζει το Νέο Ηράκλειο. Αν και σπάνιο καιρικό φαινόμενο, έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην Αττική… Αρχικά, οι μετεωορογόλοι μιλούσαν είτε για ανεμοστρόβιλο, είτε για απότομη κάθοδο αέριων μαζών, με βάση και τις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν.

Η κακοκαιρία που «χτύπησε» και την Αττική (προκάλεσε πολλά προβλήματα, ειδικά στο Νέο Ηράκλειο, όπου είχαμε και τραυματίες), τα ξημερώματα της Τρίτης (13/10).

Οι καταστροφές στο Ηράκλειο, τη Νέα Ιωνία και το Γαλάτσι μετά το πέρασμα της καταιγίδας το ξημέρωμα της Τρίτης 13/10/2020 ανέγειραν πολλά ερωτηματικά σχετικά με την αιτία από την οποία προκλήθηκαν. Δεδομένου ότι οι ζημιές αφορούσαν σε πεσμένα δέντρα, ξηλωμένες τέντες και ηλιακούς θερμοσίφωνες, σπασμένες κεραίες κτλ, τα δύο φαινόμενα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνα για την κατάσταση, είναι κάποιο ισχυρό καθοδικό ρεύμα καταιγίδας ή κάποιος ανεμοστρόβιλος.

Εν τέλει, μετά και από τα τελευταία βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για ανεμοστρόβιλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν προγνώσεις από το βράδυ της Δευτέρας (12/10), που προέβλεπαν πιθανούς ανεμοστρόβιλους (σίφωνες ξηράς) στην Αττική το ξημέρωμα της Τρίτης (13/10), πιθανότητα που μάλιστα είχε τονιστεί εις διπλούν.

Όπως αναφέρθηκε, νέο βίντεο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «weatherathens» αποτυπώνει καθαρά τον ανεμοστρόβιλο, όπως τον κατέγραψε από την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου ο Θανάσης Ζ. Ο ίδιος αναφέρει ότι ένα απόκοσμο βουητό παρόμοιο με εκείνα που προκαλούν οι κινητήρες μαχητικών αεροπλάνων ακουγόταν επί περίπου 5 λεπτά.

Βγαίνοντας στη βεράντα του σπιτιού του στις 06:01 αντίκρυσε τον ανεμοστρόβιλο να προσεγγίζει την περιοχή του Ηρακλείου, έχοντας πρώτα περάσει από το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου και την Καλογρέζα, όπως καταλαβαίνει κανείς από τις ζημιές επισκεπτόμενος την περιοχή.

Η ώρα λήψης του βίντεο συνάδει απόλυτα με την ώρα που ο συντάκτης του παρόντος άρθρου άκουσε το βουητό ανεμοστρόβιλου από την περιοχή του Χαλανδρίου, σχετικά κοντά στην περιοχή από την οποία πέρασε ο σίφωνας.

Δείτε το βίντεο, στα οποίο διακρίνεται και ο ανεμοστρόβιλος:

Βίντεο του ανεμοστρόβιλου που έπληξε το Νέο Ηράκλειο Αττικής στις 06:00 το πρωί της Τρίτης 13/10/2020.
Ευχαριστούμε τον Γιάννη Δραβίλα για την αναφορά:https://t.co/9V9kslVMzu

meteo.gr – Ο καιρός (@meteogr) October 15, 2020

Ένα ακόμη βίντεο που αποτυπώνει την κατάσταση που επικράτησε το ξημέρωμα της Τρίτης στο Ηράκλειο δημοσιεύθηκε από τον Άγγελο Λαμπίρη και δείχνει την ανύψωση και περιστροφή ελαφρών αντικειμένων στον αέρα στις 06:02. Σε κάποια σημεία, μάλιστα, ακούγεται και ο χαρακτηριστικός απόκοσμος ήχος που συνοδεύει τους ανεμοστρόβιλους.

Σύμφωνα με το «meteo.gr», στην εικόνα αριστερά φαίνεται ξεκάθαρα η χοάνη του ανεμοστρόβιλου με σκούρο χρώμα, ενώ στην εικόνα δεξιά διακρίνονται τόσο η χοάνη, όσο και λάμψεις από υπέργεια δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Παράλληλα, στο meteo.gr επεξεργάστηκαν τις καταγραφές των μετεωρολογικών καμερών που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πεντέλη.

Στην εικόνα που ακολουθεί, παρά τη χαμηλή ανάλυση που προκύπτει λόγω της επεξεργασίας και της απόστασης, διακρίνεται η χοάνη του ανεμοστρόβιλου στις 06:01 στην περιοχή του Γαλατσίου, ενώ πιο αριστερά (ανατολικότερα) στην εικόνα ενδέχεται να υπάρχει και δεύτερος ανεμοστρόβιλος. Τα δυο σημεία τονίζονται με βέλη.

Αν και σπάνιο καιρικό φαινόμενο, ανεμοστρόβιλοι έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην Αττική, ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό του λεκανοπεδίου. Από το 2000 έως σήμερα έχουμε καταγράψει περίπου 25 ανεμοστρόβιλους και υδροσίφωνες, όπως φαίνεται στον ακόλουθο χάρτη, με τους δεύτερους να αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων. Τον Οκτώβριο του 2015, ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στο Ψυχικό και έπληξε επίσης το Μαρούσι και το Χαλάνδρι προκαλώντας υλικές ζημιές.

Δείτε εικόνες (από τη eurokinissi) και από τις καταστροφές στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Γαλάτσι:

Η κακοκαιρία «γέννησε», πάντως, και πολύ όμορφες εικόνες στον ουρανό της Αττικής…

Keywords
Τυχαία Θέματα