Ο ανάγωγος της Κυριακής: Μπαμπά μου κλέβουν την ιστορία

Η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε, ο χρόνος θα αποδείξει εάν είχε δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν είχαν δίκιο οι εκατοντάδες χιλιάδες που φώναξαν στα συλλαλητήρια όλα αυτά τα χρόνια.

Η ιστορία γράφεται στη στιγμή, αλλά αποτυπώνεται στον χρόνο.

1913: Το μεγάλο μέρος του Μακεδονικού εδάφους προσαρτάται στην Ελλάδα, ένα πολύ μικρότερο κομμάτι στα τέως Σκόπια κι ένα μικρότερο στη Βουλγαρία.

Ένα

μήλο που κόβεται σε τρία άνισα μέρη.

Από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα.

2019: Και η ιστορία δεν λέει ακόμα να ησυχάσει.

Οι λαοί που έχουν τραύματα έχουν προβλήματα αξεπέραστα.

Οι πόλεμοι έχουν ποτίσει μέσα μας, αλλά αλήθεια δεν είναι η Ειρήνη το ζητούμενο;

Και όχι πάση θυσία ασφαλώς.

Δυνατό το συναίσθημα, αλλά οι αδιάβαστοι πάντα κόβονται στο μάθημα της ιστορίας.

Να μην το ξεχάσω, όλοι λένε ότι χρειαζόταν ένα δημοψήφισμα γιατί η απάντηση των ανθρώπων δεν θα δημιουργούσε αυτόν τον διχασμό. Βέβαια και στο δημοψήφισμα που απαντήσαμε το 2015 παρά το 61%-39% πάλι διχασμός ήρθε. Γενικά τον διχασμό τον έχουμε, παίξει δεν παίξει δημοψήφισμα.

*** Εκατό λόγους έχεις να θυμώσεις κάθε μέρα.

Έξαλλος έγινα με τη δήλωση του διευθυντή του βρετανικού μουσείου, ότι τα ελγίνεια μάρμαρα είναι δικά τους. Αυτό οφείλεται γιατί τα διεκδικούμε. Είναι λάθος το ρήμα. Τα απαιτούμε.

Και ναι ο Έλγιν ήταν αρχαιοκάπηλος και κλέφτης πολιτισμού.

Απαιτούμε να γυρίσουν τα κλεμμένα. Απαιτούμε να μαζέψει τη δήλωση του πίσω και μπράβο στην υπουργό Πολιτισμού για την έντονη αντίδραση που μίλησε για υπολείμματα αποικιοκρατίας.

Μπαμπά μου κλέβουν την ιστορία.

*** Ησύχασα τώρα.
Αντέχω μέχρι να δω My Style Rocks .

*** Ενώ ο Κυριάκος παίζει τον αρχηγό κόμματος, ο Αντώνη Σαμαράς μετά την ομιλία του στη Βουλή επιβεβαίωσε ότι αυτός είναι ο αρχηγός. Έτρεξαν όλοι οι «σαμαροφύλακες» να φωτογραφηθούν με το ίνδαλμα τους. Λάθος λοιπόν να βλέπουμε Καραμανλικούς και Μητσοτακικούς. Οι Σαμαρικοί είναι πιο ισχυροί γιατί η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ είναι που οδηγεί πλέον.

Καληνύχτα Κυριάκο…

*** Λάθος λέει έκανε το υπουργείο εργασίας και περίπου 15.000 συνταξιούχοι είδαν μικρότερα ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ε, λοιπόν αυτά τα συνεχή «λάθη» να μπαίνουν πάντα μικρότερα ποσά και ποτέ κανένα μεγαλύτερο, εγώ ο ανάγωγος λέω ότι είναι εγκάθετα και στημένα και καλώ το υπουργείο Εργασίας να βρει και να ξηλώσει αυτόν τον μηχανισμό που ταράζει συνέχεια μεγάλους ανθρώπους και να καταλάβουν ότι είναι πολύ μεγάλο θέμα για έναν άνθρωπο 85 χρονών που λαχταράει να δει στο τέλος του μήνα 50 ευρώ παραπάνω και τελικά να βλέπει 50 παρακάτω.

Σ’ αυτές τις ηλικίες το εγκεφαλικό δεν το προλαβαίνεις.

*** Εκπομπές σαν το Master Chef δεν είναι του γούστου μου, αλλά η ιστορία του Αφγανού Ζαχίρ με κατασυγκίνησε. Το είδα και το ξαναείδα το βίντεο. Είδα και ξαναείδα αυτό το μάθημα ζωής, αυτό το μάθημα ψυχής. Ήταν δυνατό χαστούκι σε όλους εκείνους που νομίζουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να κρίνονται από τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, το χρώμα, αλλά και την καταγωγή τους.

Ο Ζαχίρ μια πονεμένη και βασανισμένη ψυχή που δεν κράτησε κακία σε κανέναν και πάλεψε για το όνειρό του. Παρά τις αντιξοότητες και τις ρατσιστικές συμπεριφορές που συνάντησε δεν το έβαλε κάτω. Να είσαι σίγουρος Ζαχίρ πως δεν δάκρυσαν μόνο οι κριτές του Master Chef, αλλά και όλοι εμείς.

*** Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγραψε ιστορία. Ή μάλλον ξεκίνησε να τη γράφει. Ωραίος Έλληνας, ωραίος αθλητής και βαθιά έξυπνος.

*** Υποψήφιος για 10 Όσκαρ ο Λάνθιμος. Να χειροκροτάμε με την ψυχή μας αυτούς που αξίζουν.

*** Σου χρωστάει λεφτά ο εργοδότης σου και δεν σου τα δίνει με τίποτα; Ψάχνεις να βρεις το δίκιο σου αλλά δεν το βρίσκεις πουθενά; Πάρε μαθήματα από τον άρχοντα. Αφού δεν άντεξε να περιμένει άλλο, ένας εξαγριωμένος εργάτης «μπούκαρε» με τον… εκσκαφέα του στο υπό κατασκευή ξενοδοχείο της γνωστής αλυσίδας Travelodge στο Λίβερπουλ της Αγγλίας και το έκανε «καλοκαιρινό».

*** Πέθανε ο Θέμος Αναστασιάδης από καρκίνο. Γράφτηκαν εκατοντάδες κομμάτια γι’ αυτόν. Θα σταθώ σ’ αυτούς που βρήκαν ευκαιρία να χύσουν δηλητήριο. Πόση υπεροχή μπορεί να νιώθεις βρίζοντας έναν άνθρωπο που πέθανε;

Αυτός ο άνθρωπος ήταν. Δεν είναι πια. Δεν μπορεί ν’ ακούσει, δεν μπορεί ν’ απαντήσει. Οι μόνοι που ακούν και διαβάζουν είναι η γυναίκα του και τα παιδιά του και είναι αρχαίος νόμος ο σεβασμός στον νεκρό, όποιος και αν είναι, την ώρα της ταφής.

*** Ένας τρόπος υπάρχει για να μη σου κλέβουν την ιστορία. Να τη μάθεις.

Όσοι με νου, σκέψη και μελέτη της ιστορίας λένε ναι ή όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών αυτοί παρότι διαφωνούν είναι Έλληνες.

Μη Έλληνες είναι όσοι κατέβηκαν από τα τραπέζια μετά τα σκυλοτράγουδα, ντίρλα απ’ τα ουίσκια και τα ντουμάνια, αδιάβαστοι μια ζωή κι άρχισαν να ουρλιάζουν για να αποκτήσουν βάρος πατριώτη και να δικαιολογήσουν τους εαυτούς τους για τη βαθειά τους ιστορική άγνοια.

Αυτοί οι καρπαζοεισπράκτορες του τίποτα, που ζυγίζουν τους εαυτούς τους κάθε μέρα στις χουντοζυγαριές που μοιράζει ο Άδωνης στα κανάλια του και που βρίσκουν τους εαυτούς τους υπερπατριώτες, να ξέρουν ότι η μέγιστη προδοσία είναι να κραυγάζεις για την ιστορία σου χωρίς ποτέ να την έχεις διαβάσει και να την έχεις μάθει.

Keywords
Τυχαία Θέματα