Νύχτα τρόμου στο Λονδίνο – Επτά νεκροί και 48 τραυματίες σε διπλή επίθεση

Βανάκι έπεσε πάνω σε πεζούς στο κέντρο του ΛονδίνουΕπίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε και στην αγορά ΜπόροουΝεκροί οι δράστες

Νέα τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην καρδιά του Λονδίνου, όπου δράστες έριξαν το φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου προτού επιτεθούν με μαχαίρια εναντίον περαστικών στη γειτονική περιοχή Μπόροου Μάρκετ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον επτά άνθρωποι. Νεκροί είναι και οι τρεις δράστες.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν διακομιστεί σε πέντε νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την υπηρεσία

ασθενοφόρων, η οποία επεσήμανε ότι έχει παράσχει βοήθεια σε πιο ελαφρά τραυματίες επί τόπου.

Διπλή η επίθεση

Τρεις δράστες επέβαιναν σε λευκό κλειστό φορτηγάκι που κινείτο με περίπου 80 χιλιόμετρα την ώρα κι έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου, σύμφωνα με την αστυνομία. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητο ανέβηκε πάνω στο πεζοδρόμιο και τους χτύπησε.

«Φάνηκε σαν (ο οδηγός) να είχε στόχο να χτυπήσει όσους περισσότερους μπορούσε. Πάγωσα, δεν ήξερα τι να κάνω», είπε ο 53χρονος Μαρκ Ρόμπερτς, ο αυτόπτης μάρτυρας. «Ήταν φρικιαστικό».

Οι τρεις δράστες, οπλισμένοι με μαχαίρια, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και επιτέθηκαν σε ανθρώπους στην κοντινή αγορά Μπόροου, στη νότια πλευρά του Τάμεση. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες μαχαίρωσαν ανθρώπους στον δρόμο, μέσα σε παμπ και σε εστιατόρια.

Σε τεχνητό κώμα βρίσκεται ένας σοβαρά τραυματίας

Ένας άνδρας από τη Νέα Ζηλανδία βρίσκεται σε τεχνητό κώμα, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Ο Όλιβερ Ντόουλινγκ από το Κράισττσερτς είναι μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης στη συνοικία Μπόροου Μάρκετ του Λονδίνου, σύμφωνα με την οικογένειά του.

Η αδελφή του Φρέντι δήλωσε ότι πλέον είναι σε τεχνητό κώμα, αφού τραυματίστηκε με μαχαίρι στο πρόσωπο, τον λαιμό και το στομάχι. Κανένα από τα ζωτικά του όργανα δεν έχει πληγεί, εξήγησε η ίδια.

Τέσσερις Γάλλοι και δύο Αυστραλοί ανάμεσα στους τραυματίες

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info ότι υπάρχουν τέσσερις Γάλλοι μεταξύ των τραυματιών, εκ των οποίων ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση.

«Τέσσερις συμπατριώτες μας είναι τραυματισμένοι και φαίνεται ότι ένας εξ αυτών είναι σε σοβαρή κατάσταση», επεσήμανε ο Λε Ντριάν.

Στο μεταξύ η υπηρεσία της εισαγγελίας του Παρισιού που είναι αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την επίθεση στο Λονδίνο. Η έρευνα για απόπειρα δολοφονίας σε σχέση με τρομοκρατική οργάνωση είναι η συνηθισμένη διαδικασία που ακολουθείται όταν υπάρχουν Γάλλοι μεταξύ των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών στο εξωτερικό.

Παράλληλα, δύο Αυστραλοί επηρεάστηκαν άμεσα από την τρομοκρατική επίθεση, ανακοίνωσε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ένα από τα θύματα έχει επιβεβαιωθεί ότι νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, επεσήμανε ο Τέρνμπουλ, ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση του δεύτερου προσώπου δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει συστήσει στους πολίτες της χώρας που βρίσκονται στη Βρετανία να αποφεύγουν τη Γέφυρα του Λονδίνου και τη συνοικία Μπόροου Μάρκετ, όπου σημειώθηκε η χθεσινοβραδινή επίθεση που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 6 ανθρώπους.

Η αστυνομία θεωρεί το συμβάν τρομοκρατική επίθεση – Η αρχηγός της αστυνομίας επαινεί όσους βοήθησαν

Πρόκειται για την τρίτη τρομοκρατική επίθεση που σημειώνεται στη Βρετανία σε διάστημα τριών μηνών και σημειώνεται λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου και λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.

Η Κρεσίνα Ντικ, διοικητής της αστυνομίας του Λονδίνου, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή η ταυτότητα των δραστών. «Προτεραιότητά μας τώρα είναι να συνεργαστούμε με τους συναδέλφους μας της αντιτρομοκρατικής και επίσης με τις υπηρεσίες Πληροφοριών και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας για να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες για τα πρόσωπα αυτά που εξαπέλυσαν την επίθεση και το υπόβαθρό της», συμπλήρωσε.

Παράλληλα δήλωσε ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Η αρχηγός της αστυνομίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έπλεξε το εγκώμιο αστυνομικών, μελών των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και απλών πολιτών που έσπευσαν να βοηθήσουν τραυματίε.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες επισκέφθηκα ένα από τα νοσοκομεία στο Λονδίνο. Εκεί άκουσα αληθινά αξιοσημείωτες ιστορίες για εξαιρετικά θαρραλέες ενέργειες από αστυνομικούς που βρίσκονταν ή όχι σε υπηρεσία και απλούς ανθρώπους που έτρεξαν προς τον κίνδυνο την ώρα του επεισοδίου. Πάρα πολλοί άνθρωποι διακινδύνευσαν την ασφάλειά τους για να βοηθήσουν άλλους και να περιθάλψουν τους σοβαρά τραυματισμένους και να αντιμετωπίσουν τους ύποπτους ως δράστες. Το θάρρος αυτών των ανθρώπων στη διάρκεια της επίθεσης και μετά απ’ αυτήν ήταν εξαιρετικό και αποτίω φόρο τιμής σε όλους τους … Είμαι σίγουρη πως βοήθησαν να σωθούν ζωές», τόνισε η αρχηγός της λονδρέζικης αστυνομίας.

Καμία ανάληψη ευθύνης

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

Η αστυνομία εκλήθη λίγο μετά τις 22:00 (τοπική ώρα, 00:00 ώρα Ελλάδας) στη Γέφυρα του Λονδίνου, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, με τους αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για ένα όχημα που έπεσε πάνω στο πλήθος.

Η τροχαία ανακοίνωσε ότι «υπάρχουν πολλά θύματα», χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες για την κατάστασή τους, έπειτα από αυτό το συμβάν «στο οποίο φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν ένα όχημα και ένα μαχαίρι».

Η αστυνομία του Λονδίνου στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν δύο ακόμη επιθέσεις, στη συνοικία Μπόροου Μάρκετ, που βρίσκεται κοντά στη γέφυρα, και στο Βόξολ. Η τελευταία επίθεση αποδείχθηκε ότι δεν συνδέεται με τις δύο πρώτες.

Στο μεταξύ το Ισλαμικό Κράτος νωρίτερα χθες κάλεσε τους υποστηρικτές του μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram να εξαπολύσουν επιθέσεις με φορτηγά, μαχαίρια και όπλα εναντίον των «Σταυροφόρων» στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Η στιγμή που αστυνομικοί μπαίνουν σε μπαρ φωνάζοντας: «Πέστε κάτω!»

Η επόμενη μέρα

Η δημοσιογράφος των Sunday Times, Sanya Burgees ανέβασε στο twitter δύο φωτογραφίες από το σημείο του νέου τρομοκρατικού χτυπήματος στη Βρετανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νύχτα, Λονδίνο – Επτά,nychta, londino – epta