Νοέμβρης και Δεκέμβρης φέρνουν παροχές: Έκτακτο μέρισμα, μείωση ΕΝΦΙΑ, αναδρομικά

Μία σειρά νομοθετημάτων προβλέπεται μέχρι τα ΧριστούγενναΕπιδόματα και παροχές περιλαμβάνονται στα υπό ψήφιση νομοθετήματαΗ αρχή με τα αναδρομικά, «κλειδώνει» και η διανομή έκτακτου μερίσματοςΚύριος στόχος για το 2019 η μη περικοπή συντάξεων

Σε έναν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να έχουν ψηφισθεί μέχρι τα Χριστούγεννα όλες οι παροχές που προωθεί μέσω νομοθετημάτων, επιδίδεται η κυβέρνηση, με τους επόμενους μήνες να προβλέπονται «καυτοί» αλλά και πολύ παραγωγικοί σε ό,τι αφορά το κοινοβουλευτικό έργο.

Μία σειρά νομοθετημάτων που εξασφαλίζει επιδόματα και παροχές περιλαμβάνεται σε αυτά τα νομοθετήματα, τα οποία θα πρέπει να έχουν ψηφισθεί μέχρι περίπου τα μέσα Δεκέμβρη, οπότε και θα ψηφισθεί ο προϋπολογισμός του 2019.

Η αρχή αναμένεται με την ψήφιση των διατάξεων που αφορούν στα αναδρομικά στους ένστολους και τις υπόλοιπες κατηγορίες, όπου θα μοιραστεί ένα ποσό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, μέσα στην προσεχή χρονιά. Μέσα στη χρονιά θα υπάρξει και η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης αλλά και η αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει γίνει και η καταβολή των σχετικών ποσών.

Στο διάστημα αυτό θα γίνει και η οριστικοποίηση των διαβουλεύσεων προκειμένου να κλειδώσει και το τελικό ποσό το οποίο θα διανεμηθεί στους ενδιαφερόμενους.

Όσον αφορά στα μέτρα του 2019, κυριαρχεί στην ατζέντα το θέμα του «παγώματος» του ύψους των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, η μη ενεργοποίηση δηλαδή της περικοπής, όπως επίσης και η μη ενεργοποίηση των αντίμετρων που έχει ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή.

Από την άλλη θα προωθηθεί νομοσχέδιο το οποίο θα ενσωματώνει την ενεργοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί θα κυριαρχήσει η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10%, η διάταξη θα προβλέπει μία κλίμακα με μειωτικούς συντελεστές από 10-30%, κριτήριο θα είναι το ύψος της ατομικής περιουσίας του καθενός. Η μείωση θα ισχύσει από το 2019, όπως επίσης και από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει και η μείωση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα άνω των επτά χιλιάδων ευρώ, ενώ στο πακέτο περιλαμβάνεται και η διάθεση επιδόματος ενοικίου σε όσους θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το χρονικό όριο για την ψήφιση όλων αυτών των μέτρων είναι τα μέσα Δεκεμβρίου, πριν δηλαδή την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα