Νίκος Μωραΐτης: Μία καρτούν αντιπολίτευση

Σε μια γωνιά, ένας μόνος, κουλός, θεόκουλος και Κούλης φωνάζει «όχι, δεν βγήκαμε, δεν βγήκαμε!» και τρώει το καπέλο του όπως ο Ρόμπαξ σε ένα άλλο καρτούν, πιο αστείο και λιγότερο γελοίο.

του Νίκου Μωραΐτη

Να στέλνουν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα οι ξένοι ηγέτες. Να βγάζουν ανακοινώσεις «ο Τσίπρας έσωσε τη χώρα του» και «του βγάζω το καπέλο» οι εμπλεκόμενοι στην κρίση του Νότου. Να λένε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «σήμερα βγήκατε από τα μνημόνια».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αρνείται την πραγματικότητα. Γύρω

του, όλα τα σαπρόφυτα που μάζεψε στο κόμμα του, να τρολάρουν την έξοδο από τα μνημόνια με τα επιχειρήματα – μπαρούφες που χρησιμοποίησε ο αρχηγός στην ομιλία του.

Μπαρούφα 1η: «Τι πανηγυρίζετε, τώρα θα έχουμε ακριβότερη χρηματοδότηση». Άρα; Ποια η πρόταση; Μα να μείνουμε για πάντα στα μνημόνια για να έχουμε μικρότερα επιτόκια δανεισμού! Ωραία ιδέα. Και υπάρχει και μία ωραιότερη. Να το πούμε και στις άλλες χώρες του κόσμου, να μπουν σε μνημόνια, να φέρουν το ΔΝΤ, να εξευτελίσουν τους λαούς τους, να διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό των χωρών τους για να δανείζονται φθηνότερα! Η Κούλειος Οικονομία του «καλύτερου βιογραφικού της χώρας».

Μπαρούφα δεύτερη: «Ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από τα μνημόνια το 2015 και ήρθε ο κακός ΣΥΡΙΖΑ και μας έφερε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο». Μα, αν ήταν αχρείαστο, γιατί το υπερψηφίσατε τρεμάμενοι στη βουλή; Και, κυρίως, τι διαπραγματευόταν ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 2015 αν όχι ένα τρίτο Μνημόνιο που ήθελαν να μας φορέσουν οι Ευρωπαίοι επειδή ο Σαμαράς δεν μπορούσε πλέον να κλείσει ούτε μία αξιολόγηση; Τα σπασμένα των Σαμαροβενιζέλων διαπραγματευόταν ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη μέρα που ανέβηκε στην εξουσία. Κι όταν ένας ολόκληρος λαός είπε «όχι» και οι Ευρωπαίοι απάντησαν «αντίο και να μας γράφετε», τότε, στον οδυνηρό συμβιβασμό είπαμε το αναγκαστικό ναι.

Αυτός ο τύπος, ο νεαρός με τον έρπη του 2015, καταρρακωμένος τότε από τη συντριβή των οραμάτων του, κατάφερε, τηρώντας το μνημόνιο που δεν ήθελε -αλλά τηρώντας το, όχι βάζοντας τα λεφτά στην τσέπη όπως οι προηγούμενοι- να βγάλει τη χώρα από τη χρεοκοπία μέσα σε μόλις τρία χρόνια!

Χθες ήταν η μέρα που τελείωσαν τα μνημόνια. Τι να κάνουμε; Πώς λέμε ότι στις 25 Δεκεμβρίου έχουμε Χριστούγεννα, πώς λέμε ότι στις 15 Αυγούστου είναι της Παναγίας, ε, τόσο απλά στις 21 Αυγούστου 2018 τελείωσαν τα μνημόνια. Αντί η αντιπολίτευση να ασκήσει κριτική με βάση το «τι κάνουμε από εδώ και μπρος», αρνείται το γεγονός. Σε μια γωνιά, ένας μόνος, κουλός, θεόκουλος και Κούλης φωνάζει «όχι, δεν βγήκαμε, δεν βγήκαμε!» και τρώει το καπέλο του όπως ο Ρόμπαξ σε ένα άλλο καρτούν, πιο αστείο και λιγότερο γελοίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα